27 Απρ 2024
READING

Gen Z, Gen X, Millennials και Boomers: Πώς ψωνίζει κάθε γενιά

4 MIN READ

Gen Z, Gen X, Millennials και Boomers: Πώς ψωνίζει κάθε γενιά

Gen Z, Gen X, Millennials και Boomers: Πώς ψωνίζει κάθε γενιά

Οι προτιμήσεις κάθε γενιάς καταναλωτών

Στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο και διασυνδεδεμένο κόσμο, οι προτιμήσεις των καταναλωτών εξελίσσονται με πρωτοφανή ρυθμό. Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να παραμείνουν σχετικές, η κατανόηση αυτών των διαρκώς μεταβαλλόμενων προτύπων αποκτά ζωτική σημασία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διαχωρισμός των γενεών, που προέρχονται από διαφορετικές εμπειρίες ζωής και επίπεδα τεχνολογικής ενσωμάτωσης, έχει προωθήσει διαφορετικές αγοραστικές συμπεριφορές.

Η πρόσφατη μελέτη με τίτλο “The Great Generational Shopping Divide” εμβαθύνει στις αγοραστικές συμπεριφορές διαφορετικών ηλικιακών δημογραφικών ομάδων για να φωτίσει ξεχωριστά πρότυπα. Η μελέτη που διεξήχθη από την παγκόσμια πλατφόρμα πληροφοριών δεδομένων, Near, εξέτασε τις συνήθειες περισσότερων από 2.000 καταναλωτών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμα: Ποια brands έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη “δύσκολη” Gen Z

Omnichannel Shopping: Ένας νέος κανόνας, αλλά όχι για όλους

Ενώ ένα ισχυρό 80,1% των συμμετεχόντων από όλες τις γενιές επιβεβαίωσαν ότι ψωνίζουν online, ήταν οι νεότερες ηλικίες που ξεχώρισαν ως προς την προσέγγισή τους στο omnichannel commerce – μια μέθοδο όπου οι καταναλωτές αξιοποιούν πολλαπλά κανάλια κατά τη διάρκεια της αγοραστικής τους διαδρομής.

Η Gen Z και οι Millennials κατευθύνουν αυτή την αλλαγή. Με το 62,7% της Gen Z και το 64,6% των Millennials να χρησιμοποιούν μεθόδους omnichannel, είναι δύο φορές πιο πιθανό να το κάνουν σε σχέση με τους ομολόγους τους Boomers (32,9%).

Οι νεότεροι αναζητούν την εξατομίκευση

Η επιθυμία των νεότερων δημογραφικών ομάδων για εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών ήταν ένα άλλο καθοριστικό εύρημα της έρευνας.

Το εντυπωσιακό 88,2% των Gen Z-ers και των Millennials αναζητούν ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με τα προτιμώμενα εμπορικά κέντρα, επισκιάζοντας το 53,3% των Boomers με το ίδιο συναίσθημα.

Οι εφαρμογές των brands βρίσκουν την εύνοια του 53,7% της Gen Z και των Millennials, ωθώντας τους να ψωνίζουν περισσότερο. Αντίθετα, μόνο το 20,5% των Boomers είναι στο ίδιο πνεύμα.

Οι εξατομικευμένες συστάσεις εντός του καταστήματος με βάση προηγούμενες αγορές βρίσκουν ανταπόκριση στο 84,3% των Gen Z-ers και των Millennials, ενώ μόνο το 59% της Gen X και των Boomers εκτιμούν αυτή την προσέγγιση.

Όταν πρόκειται για δαπάνες

Τόσο η Gen Z (51,6%) όσο και οι Millennials (47,7%) σκοπεύουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για αγορές για το υπόλοιπο του έτους, ιδίως κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτός ο ενθουσιασμός χάνεται όταν αντιπαραβάλλεται με το 29,3% των Gen X-ers και το 20,6% των Βoomers με παρόμοιες προθέσεις.

Η οικονομική αβεβαιότητα φαίνεται να αφήνει βαθύτερο αποτύπωμα στους Millennials και την Gen X, με πάνω από 42% από κάθε ομάδα να παραδέχεται ότι η οικονομία επηρεάζει σημαντικά τις δαπάνες τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το 33% της Gen Z και το 34,2% των Βoomers που αισθάνονται το ίδιο.

Οι εκπτωτικές εκστρατείες, όπως η Black Friday και η Cyber Monday, αποτελούν μαγνήτες για τους νεότερους αγοραστές. Ένα αξιοσημείωτο 43,8% της Gen Z και 41,4% των Millennials σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκπτώσεις, σε σύγκριση με το 27,8% της Gen X και μόλις το 18,9% των Βoomers.

Διαβάστε ακόμα: Τι θέλουν τελικά οι Gen Z και οι Alpha από τις μάρκες;

Οι επιπτώσεις στο retail

Καθώς κάθε γενιά έχει τις δικές της μοναδικές προτιμήσεις και αγοραστικές συνήθειες, οι retailers καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα πολύπλευρο κοινό. Η άνοδος των omnichannel αγορών μεταξύ των νεότερων καταναλωτών, για παράδειγμα, ωθεί τους retailers να ενσωματώσουν απρόσκοπτα τις online και offline αγοραστικές εμπειρίες. Εν τω μεταξύ, η έντονη επιθυμία για εξατομίκευση από την Gen Z και τους Millennials σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην ανάλυση δεδομένων και στις προσαρμοσμένες στρατηγικές μάρκετινγκ.

Από την άλλη πλευρά, με τους Boomers και την Gen X να παρουσιάζουν διαφορετικές αντιδράσεις στις οικονομικές επιρροές, οι λιανοπωλητές χρειάζεται να διαμορφώσουν διαφορετικές στρατηγικές προώθησης για να απευθυνθούν σε κάθε ομάδα καταναλωτών. Στην ουσία, η κατανόηση αυτών των γενεαλογικών αποχρώσεων δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τους retailers που στοχεύουν σε μακροπρόθεσμη επιτυχία σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.