18 Ιαν 2025
READING

Μπορούν τα ΕΛΤΑ να “γυρίσουν” το παιχνίδι

4 MIN READ

Μπορούν τα ΕΛΤΑ να “γυρίσουν” το παιχνίδι

Μπορούν τα ΕΛΤΑ να “γυρίσουν” το παιχνίδι

Γιατί έρχεται ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος;

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον μια διετία στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ακολουθώντας την τάση της εποχής που θέλει τις μεταφορές και την αλληλογραφία να υλοποιούνται ψηφιακά, γρήγορα και απρόσκοπτα. Μετά το ρομποτικό σύστημα διαλογής που εγκαινίασαν το 2021, επιστρέφουν λανσάροντας την πολυαναμενόμενη υπηρεσία του Ψηφιακού Ταχυδρόμου, βάζοντας φωτιά στον ανταγωνισμό.

Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών από τα ΕΛΤΑ αποτελούν δέσμευση της διοίκησης και του Υπερταμείου, στο πλαίσιο εξυγίανσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Ήδη πριν από δύο χρόνια, παρουσίασε στο Κέντρο Διαλογής στο Κρυονέρι, την εγκατάσταση ρομποτικής διαλογής, σε μια κίνηση που εγκαινίασε την είσοδό τους στη νέα ψηφιακή εποχή.

Στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων

Με στόχο την ολιστική εμπειρία των πελατών τους και τη μετατροπή των ΕΛΤΑ σε μια εκσυγχρονισμένη επιχείρηση που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό, η επιχείρηση κατάρτισε ένα στρατηγικό σχέδιο για επενδύσεις την αναβάθμιση της δυναμικότητας στη διαχείριση αντικειμένων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις παραδόσεις αλλά και την εξυπηρέτηση των πελατών με πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες.

Το μεγάλο στοίχημα για τα ΕΛΤΑ είναι να “γυρίσουν” το παιχνίδι ποσοτικά και ποιοτικά. ‘Ενα από τα μεγάλα «αγκάθια» των ΕΛΤΑ ήταν η ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας της οποίας το ύψος ανερχόταν το 2019 σε 220 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών δεν ξεπερνoύσε τα 300 εκατ. ευρώ. Και ποιοτικά θα πρέπει όλοι όσοι εργάζονται στα ΕΛΤΑ να αντιληφθούν ότι το 2023 είναι μια άλλη εποχή από 30 ή 40 χρόνια πριν και η διοίκηση ότι χωρίς τομές και σοβαρές αποφάσεις δεν μπορεί να “γυρίσει το παιχνίδι”.

Η έλευση των ρομπότ

Από τα 55 ρομπότ προ διετίας, το πέρασμα στα 125 και η περαιτέρω ανάπτυξή τους έδωσαν τη δυνατότητα στα ΕΛΤΑ να εξυπηρετήσουν σχεδόν 7.000 αντικείμενα την ώρα. Η αναβάθμιση προσφέρει δυνατότητα διαχείρισης 165.000 αντικειμένων την ημέρα, υπερπενταπλασιάζοντας τη συνολική ικανότητα διαχείρισης και παρέχοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνατότητα για παράδοση στον πελάτη ακόμα και την ίδια μέρα.

Τα Smart Lockers

Ομοίως, το πλάνο προέβλεπε την ανάπτυξη Smart Lockers ως concept ψηφιακών καταστημάτων 24ωρης λειτουργίας, όπου οι πελάτες μπορούν να παραδίδουν ή να παραλαμβάνουν το αντικείμενο, το πακέτο ή την αλληλογραφία τους, 24 ώρες το 24ωρο, κάθε ημέρα του έτους.

Ήδη τα ΕΛΤΑ Courier έχουν προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις, ως απάντηση στον ανταγωνισμό των Box Now, Skroutz, ACS και Courier Center, αλλά και της Clever Point που κινείται δυναμικά στο πεδίο των pick up και drop off points, αναπτύσσονται δίκτυο αντίστοιχων σημείων πανελλαδικά.

Η υπηρεσία του Ψηφιακού Ταχυδρόμου

Τώρα ήρθε η σειρά της καινοτόμας υπηρεσίας του Ψηφιακού Ταχυδρόμου, ένα σύνολο ψηφιακών ταχυδρομικών υπηρεσιών που θα παρέχονται από τον όμιλο ΕΛΤΑ στην πόρτα των πελατών, μέσω των ταχυδρομικών διανομέων του, η οποία επεκτείνεται με νέες υπηρεσίες.

Με βάση το νέο πλάνο, οι ταχυδρόμοι και διανομείς της γειτονιάς ενισχύονται με ψηφιακά εργαλεία, ώστε, σταδιακά, εκτός από τη διαχείριση της ταχυδρομικής αποστολής, να μπορούν να εισπράττουν αντικαταβολές, να διανέμουν συντάξεις και να εξοφλούν εκ μέρους των πελατών οποιοδήποτε λογαριασμό.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε την απευθείας ανάθεση του έργου «Επέκταση Λειτουργιών Ψηφιακού Ταχυδρόμου (POSTMATE) – μηχανογραφική διαχείριση και καταβολή συντάξεων & επιδομάτων και εισπράξεων οφειλών τρίτων» στην εταιρεία CBL Creative Informatics Ltd που εδρεύει στην Κύπρο, έναντι τιμήματος 129.744 ευρώ.

Οι παρεχόμενες ταχυδρομικές υπηρεσίες στην παρούσα φάση περιλαμβάνουν επιδόσεις αντικειμένων ελευθέρων βαρών, επιδόσεις αντικειμένων με οικονομικά βάρη (τελών και φόρων), πληρωμή των τελών και φόρων με ανέπαφη συναλλαγή, έκδοση αντίστοιχης απόδειξης, καθώς και έκδοση ειδοποιητηρίου. H πρώτη φάση του έργου αφορούσε 478 ψηφιακούς ταχυδρόμους οι οποίοι προσφέρουν βασικές υπηρεσίες, όπως επιδόσεις αντικειμένων με ή χωρίς οικονομικά βάρη, ανέπαφες πληρωμές και ειδοποιήσεις.

Και έξυπνο σύστημα διαχείρισης αναμονής

Το έργο Smart Queuing έχει ως αντικείμενο την εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης της σειράς αναμονής των πελατών σε 70 επιλεγμένα σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα, όπου έχει γίνει η επιλογή και οι επιθεωρήσεις των καταστημάτων που θα παρέχουν τη νέα ψηφιακή υπηρεσία. Έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη και εγκατάσταση των εφαρμογών (central, web & mobile). Με το Smart Queuing, οι πελάτες μπορούν να εκδίδουν εισιτήριο προτεραιότητας ηλεκτρονικά πριν ακόμη φτάσουν στο κατάστημα και να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τη σειρά αναμονής τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.