29 Απρ 2024
READING

Carpo: Τα νέα βήματα επέκτασης και η ξεχωριστή επιχειρηματική φιλοσοφία 

4 MIN READ

Carpo: Τα νέα βήματα επέκτασης και η ξεχωριστή επιχειρηματική φιλοσοφία 

Carpo: Τα νέα βήματα επέκτασης και η ξεχωριστή επιχειρηματική φιλοσοφία 

Mε στόχο να αφήσει τη δική της παρακαταθήκη, μένοντας μακριά από το μοντέλο μαζικής επέκτασης του δικτύου καταστημάτων της μέσω franchise, η Carpo επικεφαλής της οποίας είναι ο Κώστας, ο Βασίλης και ο Αλέξανδρος Κοντόπουλος, συνεχίζει να επεκτείνεται με συγκεκριμένα βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία έχει προγραμματίσει την λειτουργία ενός νέου μεγαλύτερου και διώροφου καταστήματος στην καρδιά του Λονδίνου με καθιστικό για τους επισκέπτες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μετεγκατάσταση του υφιστάμενου καταστήματος που διατηρεί η εταιρεία στην οδό Picadilly Street, όπου με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένας κύκλος για το πρώτο κατάστημα που λειτούργησε η Carpo εκτός Ελλάδας. Το νέο κατάστημα αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του φετινού φθινοπώρου με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η εταιρεία προς εφαρμογή. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το όραμα των τριών επιχειρηματιών είναι να δημιουργήσουν ένα concept που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα αγγίξει αυτά των διάσημων καφέ του εξωτερικού όπως το Caffe Florian της Βενετίας, το Café Odeon της Ζυρίχης, το Lamb and Flag της Οξφόρδης και αρκετά ακόμη που έχουν χαράξει την δική τους ξεχωριστή διαδρομή στο χρόνο. 

Η κίνηση αυτή όμως δεν αποτελεί τη μοναδική που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα. Με διαδικασίες εξπρές κατάφερε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, να ανακαινίσει πλήρως και να επεκταθεί και σε νέο χώρο, μισθώνοντας ένα ακόμα κατάστημα στην οδό Κανάρη, το οποίο επίσης έχει τη δική του σημειολογία στην πορεία της εταιρείας εστίασης και ξηρών καρπών, καθότι αυτό είναι το πρώτο κατάστημα που δημιούργησε η οικογένεια Κοντόπουλου το 2011, σηματοδοτώντας ουσιαστικά τη συνέχεια η οποία έφερε την επέκτασή της με 10 καταστήματα σήμερα. Το δίκτυό της εντοπίζεται εκτός από το Κολωνάκι, στη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το Golden Hall, το Attica στην οδό Σταδίου, τον όμιλο Americana με έδρα το Κουβέιτ, με τον οποίο έχει δημιουργήσει το πρώτο κατάστημα με το μοντέλο του master franchise στο Ντουμπάι καθώς και στο Λονδίνο. 

Μακριά από το μοντέλο ταχείας επέκτασης του δικτύου μέσω franchise

Η φιλοσοφία των ιδρυτών της φαίνεται να απέχει σημαντικά από το κυρίαρχο μοντέλο που ακολούθησαν πολλές επιχειρήσεις καφέ και εστίασης τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επεκτάθηκαν με γρήγορες κινήσεις φτάνοντας ενίοτε ακόμα και σε περισσότερα από 300 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό και μεγαλώνοντας με το μοντέλο του franchise. Επιδίωξή τους αποτελεί να δημιουργήσουν ένα brand, το οποίο θα μπορέσει να έχει διάρκεια στο χρόνο, αποτελώντας σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Έλληνες πελάτες, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα καθώς και για όσους κινούνται καθημερινά στις δύο χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται σήμερα η Carpo. 

Η αφετηρία

Η επιχειρηματική αφετηρία για την οικογένεια Κοντόπουλου ήταν ένα μικρό κατάστημα πώλησης ξηρών καρπών στην οδό Κρίσσης της Άνω Κυψέλης. Το συγκεκριμένο κατάστημα ανέστειλε λίγο αργότερα τη λειτουργία του όμως ο βηματισμός για τα τρία αδέρφια στο επιχειρείν συνεχίστηκε, συστήνοντας εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο το 2002 με αντικείμενο την μεταποίηση και συσκευασία ξηρών καρπών και αρχική τους δραστηριότητα να είναι η χονδρική πώληση των προϊόντων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και στην εστίαση. Έχοντας αποφασίσει κάποια χρόνια αργότερα να ανοιχτούν και στη λιανική, δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα Carpo στο Κολωνάκι το 2011, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 αποφάσισαν να επεκταθούν στο εξωτερικό δημιουργώντας το πρώτο κατάστημα στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην Picadilly Street, αυτό που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει παρελθόν, μεταφερόμενο στο νέο χώρο που έχουν μισθώσει. 

Στόχευση από την πρώτη στιγμή ήταν να δώσουν αξία στο προσφερόμενο προϊόν προς τους πελάτες τους, γι’ αυτό και κάθε κωδικός που φιλοξενείται στο κατάστημα φέρει τη σφραγίδα και το brand της Carpo. Η άφιξη και η εξέλιξη της Carpo στην ελληνική αγορά, οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις που είχαν δραστηριότητα στους ξηρούς καρπούς και στη λιανική, να αναβαθμίσουν το προϊόν τους, σε αρκετές των περιπτώσεων να επενδύσουν σε νέα καταστήματα ή στην αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων τους.

Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν η Carpo αποτέλεσε πρότυπο για κάποιους καθώς και αντικείμενο μίμησης για κάποιους άλλους που είδαν τον δρόμο για πιθανά κέρδη, μέσω της δραστηριοποίησής τους σε ένα παρόμοιο μοντέλο εστίασης, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.