29 Απρ 2024
READING

Γιατί η Toyota σκαρφαλώνει στην κορυφή στην Ελλάδα και τον κόσμο

3 MIN READ

Γιατί η Toyota σκαρφαλώνει στην κορυφή στην Ελλάδα και τον κόσμο

Γιατί η Toyota σκαρφαλώνει στην κορυφή στην Ελλάδα και τον κόσμο

Στα βήματα που ακολουθεί παγκοσμίως, αποτελώντας κυρίαρχη δύναμη στην αυτοκινητοβιομηχανία, βαδίζει και στην Ελλάδα η Toyota. Αποτελεί μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στο χώρο, ενώ στην εσωτερική αγορά έχει καταφέρει να κυριαρχεί στην πρώτη θέση από πλευράς πωλήσεων για περισσότερο από μία δεκαετία.

Για φέτος έως και τον Ιούλιο κατάφερε να ταξινομήσει 10.271 αυτοκίνητα στο επτάμηνο, διατηρώντας μερίδιο 12,7% στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στο επτάμηνο του 2022 είχε πουλήσει 9.824 αυτοκίνητα με το μερίδιό της να κινείται τότε στα επίπεδα του 15%. Η μείωση του μεριδίου της οφείλεται στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στο γεγονός ότι μετά την πανδημία άρχισε σταδιακά να εξομαλύνεται το τοπίο και οι παραδόσεις των παραγγελιών με αποτέλεσμα και ο ανταγωνισμός να αυξήσει τις πωλήσεις του.

Το 2022 η Toyota Ελλάς έκανε τζίρο 332,34 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν αυξημένος σημαντικά σε σχέση με τα 264 εκατομμύρια ευρώ που τζίραρε το 2021, αυξάνοντας σημαντικά το εκτόπισμά της στην αγορά. Μάλιστα με βάση τα δεδομένα που έχει παρουσιάσει έως τώρα για το 2023, ο τζίρος της φέτος θα είναι επίσης αυξημένος κάτι που προκύπτει και από την αύξηση των πωλούμενων αυτοκινήτων στο επτάμηνο όπως προαναφέραμε. Επιπροσθέτως όμως η εταιρεία αύξησε θεαματικά και την κερδοφορία της που έφτασε τα 21,5 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων το 2022 από 12,6 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Στα σημεία που κάνουν τη διαφορά είναι η ισχυρή πελατοκεντρική της φιλοσοφία, τα αξιόπιστα προϊόντα, η τεχνολογία και ο παράγοντας που ονομάζεται value for money. Η αξιοπιστία όμως οδηγεί πολλούς καταναλωτές στην επιλογή της ιαπωνικής μάρκας, γεγονός που συνδυάζεται και με λογικό κόστος συντήρησης στη διάρκεια ζωής του κάθε της αυτοκινήτου.

Συνολική αύξηση και της αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Την εικόνα και την πορεία της εταιρείας όμως ευνοεί και η αγορά αυτοκινήτου συνολικά στη χώρα μας. Στο πρώτο τετράμηνο του 2023 είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήθηκαν κατά 38,8% οι ταξινομήσεις, καθότι ταξινομήθηκαν 44.011 επιβατικά αυτοκίνητα από 31.715 το 2022. Οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, στις οποίες επικεντρώνεται άλλωστε και η γκάμα της Toyota καθότι δεν έχει βγάλει ακόμα στην αγορά κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κυριαρχούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Η Toyota στον κόσμο

Στα πρώτα χρόνια της, η Toyota αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις καθώς προσπαθούσε να καθιερωθεί ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, η εταιρεία απέκτησε γρήγορα μια φήμη για την καινοτομία και την ποιότητα, και μέχρι τη δεκαετία του 1960, είχε γίνει ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ιαπωνίας.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Toyota βασίζεται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας, αξιόπιστων οχημάτων σε προσιτές τιμές. Η εταιρεία εστιάζει έντονα στην έρευνα και την ανάπτυξη και επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της απόδοσης και της ασφάλειας των αυτοκινήτων της. Εκτός από την κατασκευή επιβατικών αυτοκινήτων, η Toyota παράγει επίσης επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία.

Βελτίωση της ποιότητας και καινοτομία στο πέρασμα των ετών

Με τα χρόνια, η Toyota έγινε γνωστή για τη δέσμευσή της στη συνεχή βελτίωση και τις καινοτόμες μεθόδους παραγωγής της. Το «Toyota Production System» της εταιρείας, το οποίο δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τη μείωση των απορριμμάτων, έχει μελετηθεί έχει γίνει αντικείμενο αντιγραφής και μίμησης από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η Toyota είναι μια παγκόσμια μάρκα με δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο σε όγκο παραγωγής και κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο πολύτιμων και ισχυρότερων εμπορικών σημάτων στον κόσμο. Η εταιρεία έχει επίσης διαφοροποιηθεί σε άλλους τομείς όπως η ρομποτική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υγειονομική περίθαλψη, συνεχίζοντας την παράδοσή της στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.