29 Απρ 2024
READING

Τι συμβαίνει με τα mobility apps στην Ελλάδα

5 MIN READ

Τι συμβαίνει με τα mobility apps στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει με τα mobility apps στην Ελλάδα

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά της αστικής μετακίνησης

Με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να αποτελούν το ιδανικό πεδίο δραστηριοποίησης λόγω των μεγεθών των πόλεων και τους εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες, δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν πόλο έλξης για τα mobility apps που ανθούν σε χώρες του εξωτερικού και προσφέρουν άνεση και ευκολία στη χρήση με τη βοήθεια εφαρμογών και ενός κινητού.

Με τις ψηφιακές τεχνολογίες να έχουν αλλάξει την καθημερινή λειτουργία των μεταφορών και στην ελληνική πργματικότητα, τα βασικά ζητούμενα είναι η ευελιξία και η ταχύτητα. Πολίτες και επιχειρήσεις αναζητούν επιλογές και εναλλακτικές λύσεις, που τις βρίσκουν στα δημοφιλή mobility apps που έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 2010.

Το Beat που έγινε Free Now

Τον περσινό Οκτώβριο το δημοφιλές Beat μεταφέρθηκε στο Freeenow για να εξελιχθεί σε ένα super app μετακίνησης, σε ενιαία λειτουργία σε 10 αγορές και περισσότερες από 150 πόλεις. Ειδικότερα το Beat iδρύθηκε το 2011 και ενσωματώθηκε στην οικογένεια της Free Now, την κοινοπραξία επί των μετακινήσεων μεταξύ BMW Group και Mercedes-Benz Group, ήδη από το 2017.

H μετάβαση αυτή αφορούσε ουσιαστικά 1,5 εκατ. επιβάτες και 8.000 συνεργαζόμενα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εμπλουτίζοντας την εμπειρία των καταναλωτών ακόμη και με λειτουργίες μικροκινητικότητας. Η ζήτηση για τα συνεργαζόμενα ταξί της Free Now είναι ανοδική, καθώς στο 8μηνο του 2022, οι διαδρομές αυξήθηκαν 8%. Το 2021 και σε 12μηνη βάση, η άνοδος ανήλθε στο 32% σε σχέση με το 2020.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει τέσσερις τρόπους μετακίνησης. Το “Ταξί”, με όλα τα συνεργαζόμενα ταξί να βρίσκονται στο συγκεκριμένο στόλο, που στοχεύει στη γρήγορη εξυπηρέτηση του επιβάτη. Το “Comfort ταξί”, αποκλειστικά με νεότερα οχήματα ηλικίας έως και 5 ετών, που δίνει παραπάνω έμφαση στην άνεση, ενώ το Eco ταξί, αποκλειστικά με ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, που εξασφαλίζει πιο “πράσινες” διαδρομές. Ο Comfort στόλος θα δέχεται μόνο ηλεκτρονική πληρωμή, ενώ ο Eco στόλος θα είναι αρχικά διαθέσιμος στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλά σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά οι Έλληνες χρήστες θα μπορούν, επίσης, να κάνουν κράτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων (eBikes) χάρη στην ενσωμάτωση των υπηρεσιών του παρόχου μικροκινητικότητας RideMovi, για πιο ευέλικτες και φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.

Η Uber

Δεύτερη σε μερίδιο αγοράς είναι η αμερικανική Uber, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις διαθέτει 2.000-2.500 συνεργαζόμενα ταξί. Τον Αύγουστο του 2022 και σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 οι χρήστες από το εξωτερικό που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και άνοιξαν την εφαρμογή αυξήθηκαν κατά 148%, ενώ κατά 124% ενισχύθηκαν όσοι εξασφάλισαν μια διαδρομή.

Το 2014 η Uber είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει την είσοδό της στην ελληνική αγορά, εγκαινιάζοντας το app της μέσω του οποίου μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούσαν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε ταξί, παρέχοντας υπηρεσίες μετακίνησης στους πολίτες.

Στην Αθήνα η Uber σχεδίαζε να αναπτύξει τρεις κατηγορίες υπηρεσιών: α) την UberX που θα απευθυνόταν σε πολίτες, μη επαγγελματίες, με δίπλωμα οδήγησης και τετράπορτο αυτοκίνητο μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού, β) την UberBlack, που θα απευθυνόταν σε οδηγούς με επαγγελματικό δίπλωμα που διαθέτουν μαύρο αυτοκίνητο, σεντάν ή SUV (πρόκειται στην ουσία για υπηρεσία πολυτελούς μετακίνησης) και γ) την UberTaxi, η οποία θα απευθυνόταν σε επαγγελματίες οδηγούς ταξί που διαθέτουν και αυτοκίνητο ταξί.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, οι εξελίξεις ακόμη περισσότερες και το αποτέλεσμα ήταν λίγο πριν το Πάσχα του 2018 η εταιρεία τελικά να ανακοινώσει ότι αναστέλλει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, μέχρι νεοτέρας και σε συνέχεια του νόμου Σπίρτζη, επισημαίνοντας ότι αυτός επηρέαζε τις υπηρεσίες ridesharing. H εταιρεία ανέφερε ωστόσο ότι μπορεί να διακόπτει τις υπηρεσίες UberX, αλλά συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέσω της υπηρεσίας UberTAXI, όπου κάποιος μπορούσε να καλέσει ταξί μέσω Uber, όχι όμως και αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, όπως συμβαίνει σε 600 πλέον χώρες του εξωτερικού.

Η ελληνική Taxiplon

Αντίστοιχα, τρίτη σε μερίδιο αγοράς είναι η ελληνική Taxiplon, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2011 με 32 οχήματα-ταξί στο λεκανοπέδιο Αττικής και 4 άτομα προσωπικό και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 1.000 συνεργαζόμενα ταξί όχι μόνο στο λεκανοπέδιο αλλά και σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας και πολυπληθές προσωπικό, που στελεχώνει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, από το τηλεφωνικό κέντρο το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσης, 7 ημέρες την εβδομάδα και, φυσικά, 365 ημέρες το χρόνο, μέχρι την τεχνική υποστήριξη για τους οδηγούς.

Η εφαρμογή εξυπηρετεί χιλιάδες διαδρομές μηνιαίως, ενώ εξυπηρετεί ξενοδοχειακές μονάδες και εταιρείας εντός Αττικής, καθώς και επαρχιακές πόλεις και αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Χάρη στην υπηρεσία Taxiplon Business Solutions, η εταιρεία επικεντρώνεται στον τομέα των εταιρικών μεταφορών και προσφέρει υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, καθώς και επιπλέον παροχές.

Μέσα στο 2022, μάλιστα, παρουσίασε τη νέα έκδοση της εφαρμογής της για κινητά, η οποία έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το νεανικό κοινό. Ανάμεσα στις δυνατότητες που προσφέρει η εφαρμογή, περιλαμβάνονται οι ασφαλείς πληρωμές με κάρτα καθώς και o προγραμματισμός ραντεβού.

Ο νέος παίκτης

Με 700 τουλάχιστον οδηγούς έκανε την εμφάνισή του πριν από ένα μήνα η εφαρμογή taxi.gr της της Intelligent Mobility App A.E. Με κίνητρο τη χαμηλότερη προμήθεια σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το taxi.gr φιλοδοξεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο να ξεπερνάει τους 2.000 – 2.500 οδηγούς. Πέρα από το «κλασικό» ταξί που διατίθεται στους χρήστες χωρίς επιπλέον χρέωση προμίσθωσης, το taxi.gr προσφέρει εναλλακτικές όπως την κατηγορία Comfort με νεότερα οχήματα και επιπλέον χρέωση 1 ευρώ ανά διαδρομή, την κατηγορία Station Wagon με επιπλέον 2 ευρώ, την κατηγορία Premium (αφορά οχήματα Mercedes, Skoda Superb και οχήματα μεταγενέστερα του 2020) με χρέωση προμίσθωσης 3 ευρώ και την κατηγορία Executive, με χρέωση 5 ευρώ επιπλέον της διαδρομής, όπου ο πελάτης θα μετακινηθεί με Mercedes W213 E-Class.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.