22 Ιαν 2025
READING

Τι θέλουν τελικά οι σύγχρονοι εργαζόμενοι;

4 MIN READ

Τι θέλουν τελικά οι σύγχρονοι εργαζόμενοι;

Τι θέλουν τελικά οι σύγχρονοι εργαζόμενοι;

Κατανόηση των σημερινών προτεραιοτήτων των εργαζομένων

Στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο του σύγχρονου εργασιακού χώρου, η κατανόηση των προτεραιοτήτων και των δυσκολιών των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να εξασφαλίσουν και να καλλιεργήσουν κορυφαία ταλέντα. Μία πρόσφατη έρευνα από το Monster.com ρίχνει φως στις βασικές επιθυμίες του εργαζόμενου του 21ου αιώνα.

Micromanagement: Ο σιωπηλός διώκτης των ταλέντων

Σύμφωνα με την έρευνα της Monster.com, σχεδόν το 75% των εργαζομένων αναγνωρίζουν το micromanagement ως το πιο έντονο πρόβλημα στο χώρο εργασίας. Στη διοίκηση επιχειρήσεων, το micromanagement ή αλλιώς, μικροδιαχείριση είναι ένα στυλ διοίκησης όπου ένας διευθυντής παρακολουθεί στενά, ελέγχει και υπενθυμίζει τη δουλειά των υφισταμένων ή των υπαλλήλων του, διαρκώς.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο του micromanagement και των “helicopter bosses”

Η μικροδιοίκηση δεν είναι νέο φαινόμενο, φυσικά- πάντα υπήρχαν εργοδότες που παρακολουθούσαν στενά το προσωπικό τους. Αλλά καθώς η αύξηση των εργαζομένων που εκτελούν τους ρόλους τους εξ αποστάσεως έχει τροφοδοτήσει τις ανασφάλειες σε πολλούς εξ αυτών, οι ειδικοί λένε ότι η πανδημία έχει γεννήσει μια νέα ομάδα απομακρυσμένων “helicopter bosses” – ο τύπος διευθυντή έχει την τάση να αιωρείται πάνω από το προσωπικό του και να το ελέγχει συνεχώς.

Είναι τόσο επιζήμιο που σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα θα σκεφτόντουσαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους εξαιτίας του. Τέτοια στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της προώθησης της αυτονομίας και της εμπιστοσύνης στον εργασιακό χώρο, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ενδυναμωμένοι στους ρόλους τους.

Meetings: Less is More

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όπου υπάρχει πληθώρα εργαλείων επικοινωνίας, η παραδοσιακή κουλτούρα των συσκέψεων τίθεται υπό αμφισβήτηση. Σχεδόν το 60% των εργαζομένων αναστατώνονται και απογοητεύονται από συναντήσεις που θα μπορούσαν να είναι απλές ανταλλαγές email. Επιπλέον, οι συνήθεις εβδομαδιαίες συσκέψεις αξιολόγησης θεωρούνται πλέον από πολλούς ξεπερασμένες και περιττές.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο χρόνο που ξοδεύουν οι εργαζόμενοι σε συσκέψεις. Σύμφωνα, με έρευνα που διεξήγαγε η Dialpad, μια εταιρεία επικοινωνιών που παρέχει έναν ενοποιημένο χώρο εργασίας για απομακρυσμένη εργασία, το 83% των εργαζόμενων ξοδεύουν 4 έως 12 ώρες την εβδομάδα σε συσκέψεις, ενώ τα διευθυντικά στελέχη συχνά αφιερώνουν πάνω από 20 ώρες.

Η ευελιξία δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια

Η πανδημία άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η ευελιξία, που κάποτε θεωρούνταν προνόμιο, αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Πάνω από το 50% των εργαζομένων συνδέουν την ευελιξία με τη θετική κουλτούρα του χώρου εργασίας. Από την άλλη πλευρά, τα αυστηρά προγράμματα 9-5 θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα.

Ηγεσία με ενσυναίσθηση

Ο μετα-πανδημικός κόσμος δεν έχει αλλάξει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις θέσεις εργασίας μας. Η ψυχική υγεία των εργαζομένων βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Σήμερα, οι αποτελεσματικοί μάνατζερ δεν είναι εκείνοι που απλώς αναθέτουν καθήκοντα, αλλά εκείνοι που υποστηρίζουν τη συναισθηματική ευημερία των ομάδων τους, παρακολουθούν τους στόχους τους και παρέχουν σταθερά εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

Διαβάστε ακόμα: 7 λάθη των εταιρειών που κάνουν τους καλούς εργαζόμενους να παραιτούνται

Διαφάνεια στις προσλήψεις

Η διαδικασία πρόσληψης είναι η πρώτη αλληλεπίδραση που έχουν οι δυνητικοί εργαζόμενοι με μια εταιρεία και οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση για περισσότερη διαφάνεια. Ένας ανησυχητικός αριθμός προσληφθέντων (40%), όπως τονίζεται σε έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας, ResumeBuilder, παραδέχονται ανεντιμότητα κατά τη διαδικασία πρόσληψης, γεγονός που οδηγεί σε ταχεία αποχώρηση των εργαζομένων μόλις αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αυτό απαιτεί επείγουσα επαναξιολόγηση των πρακτικών πρόσληψης, δίνοντας έμφαση στην ειλικρίνεια και τη σαφήνεια.

Ο σύγχρονος εργαζόμενος αναζητά κάτι περισσότερο από μια καλή αμοιβή. Η αυτονομία, η ευελιξία, η διαφάνεια και η υποστήριξη αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος στη σημερινή εποχή. Καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, η κατανόηση και η προσαρμογή σε αυτές τις εξελισσόμενες προτεραιότητες θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Με πληροφορίες από HR Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.