28 Απρ 2024
READING

Με ποιο τρόπο η Kayak διαδίδει την κουλτούρα του ποιοτικού παγωτού

4 MIN READ

Με ποιο τρόπο η Kayak διαδίδει την κουλτούρα του ποιοτικού παγωτού

Με ποιο τρόπο η Kayak διαδίδει την κουλτούρα του ποιοτικού παγωτού

Ο όμιλος “τρέχει” τρία μοναδικά concepts παγωτού

Εδώ και τρεις δεκαετίες η Kayak έχει καταφέρει να παράξει παγωτό με τρόπους καινοτόμους και να παρουσιάσει γεύσεις νέες, εκπληρώνοντας το όραμα του δημιουργού της Γιώργου Σταυρίδη, που κατάφερε τη δεκαετία του ’90 να μετατρέψει το μικρό εργαστήριο 70 τ.μ. στην Αργυρούπολη στο συνώνυμο του ποιοτικού παγωτού.

Σήμερα, υπό τη διοίκηση της επόμενης γενιάς με τον Άκη και τη Σαλώμη Σταυρίδη, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε όμιλο που επικεντρώνεται στο παγωτό και εμφανίζει δυναμική ανάπτυξη.

Η παγωμένη καινοτομία

Θέτοντας στο επίκεντρο την ποιότητα, τις εκλεκτές πρώτες ύλες και τους πρωτοποριακούς ανά εποχή συνδυασμούς, η Kayak έφερε τη δική της καινοτομία στον κλάδο.

Η Kayak που διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Κορωπί, μία επένδυση 3,2 εκατ. ευρώ, με παραγωγική δυναμικότητα 600-700 τόνων παγωτού ετησίως και συνολική επιφάνεια 3.000 τ.μ. δημιούργησε το πρώτο βιολογικό παγωτό στην Ελλάδα, το πρώτο αλμυρό παγωτό και το πρώτο παγωτό με αλκοόλ. Το Kayak Original Greek FrozenYogurt που παράγεται με 100% ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει βραβευθεί ενώ όλα τα παγωτά της, όπως τα παγωτά Χωρίς Γλουτένη, Χωρίς Λακτόζη, τα Βιολογικά και τα παγωτά με Βουβαλίσιο Γάλα έχουν 25 – 30 % διόγκωση, δηλαδή το minimum ποσοστό αέρα που είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί ένα παγωτό.

Και χονδρική και retail

Έχοντας ως core business την προμήθεια χονδρικής για επιχειρήσεις του κλάδου horeca, έχει εξοικειώσει τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές με το διαφορετικό παγωτό. Η εταιρεία σήμερα συνεργάζεται με 2.500 πελάτες στην Ελλάδα και 60 στην Κύπρο, ενώ έχει αναπτύξει και ένα δίκτυο retail, με 6 ιδιόκτητα και 9 franchise boutique καταστήματα στην ελληνική επικράτεια και 4 στην κυπριακή.

Η δημιουργία του ομίλου

Τον Μάιο του 2020 η παγωτοβιομηχανία Kayak απέκτησε το σύνολο της εταιρείας Chillbox Global Α.Ε. από το fund NBGI και μερίδιο 70% στην εταιρία Chillbox Α.Ε., που κατέχει την αλυσίδα των 41 φερώνυμων καταστημάτων frozen yoghurt εντός κι εκτός Ελλάδας. Ομοίως, απέκτησε μερίδιο 50% στην εταιρία Κρητικά Παγωτά Α.Ε., η οποία κατέχει μία μονάδα παραγωγής παγωτού με πρώτη ύλη το κατσικίσιο γάλα, τα προϊόντα της οποίας διατίθενται στα σημεία με το brand “Goatit”.

Ισχυρά μεγέθη

Η Kayak είχε κύκλο εργασιών 6 εκατομμυρίων ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2021 641,9 χιλιάδες ευρώ. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί και κατάστημα στη Μύκονο, το οποίο αποτελεί μία ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα. H Chillbox που αναπτύσσεται επίσης με το μοντέλο του franchise, ως εταιρεία είχε τζίρο 691,99 χιλιάδες ευρώ το 2021 με καθαρή ζημία 73 χιλιάδες ευρώ.

Κατά το 2022 ο όμιλος παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να έχουν ανέλθει σε 12,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 61% σε σχέση με το 2021. Στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων του ομίλου συνεισέφεραν και τα τρία brands του oμίλου, Kayak, Chillbox και Goatit. Αντίστοιχη ανάπτυξη παρουσίασαν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA του ομίλου, που ανήλθαν 1,67 εκατ. ευρώ έναντι 1,02 το 2021 (αύξηση 61%) παρά τη σημαντική επίδραση της αύξησης του κόστους πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορικών εξόδων. Τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν σταθερότητα έναντι του 2021 και ανήλθαν σε €0,7 εκ., καθώς το 2021 λόγω της επίδρασης Covid η εταιρεία ενισχύθηκε μέσω κρατικών προγραμμάτων στήριξης, με θετική επίδραση στα αποτελέσματα προ φόρων.

Τι φέρνει το 2023

Ο όμιλος φαίνεται πως συνεχίζει τη δυναμική του ανάπτυξη και τη φετινή χρονιά. Ενδεικτικό είναι πως κατά το α’ εξάμηνο της περιόδου παρουσιάζει ισχυρή διψήφια αύξηση πωλήσεων έναντι του 2022, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων κυρίως σε τοποθεσίες που παρουσιάζουν έντονη τουριστική ανάπτυξη, όπως η Σαντορίνη, το Costa Navarino και Κως, καθώς και σε ενέργειες υποστήριξης των πωλήσεων συνεργατών.

Με τα κόστη λειτουργίας να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ως συνέχεια της εκτόξευσης κόστους πρώτων υλών και ενέργειας κυρίως από τον περασμένο Ιούλιο, η διοίκηση της Kayak εκτιμά ότι θα επιτύχει περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας η οποία σε συνδυασμό με την υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση του ομίλου, αποτελούν εχέγγυα για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Η αλυσίδα φέρεται να εξετάζει την επέκταση των concepts της αλλά και την επέκταση του μοντέλου Kayak franchise στο εξωτερικό, όπου διαθέτει αυτή τη στιγμή καταστήματα στο Ισραήλ, την Βουλγαρία και την Αμερική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.