18 Νοέ 2024
READING

Tι πέτυχε η Zara σε 30 χρόνια στην Ελλάδα

4 MIN READ

Tι πέτυχε η Zara σε 30 χρόνια στην Ελλάδα

Tι πέτυχε η Zara σε 30 χρόνια στην Ελλάδα

Η φήμη της Zara στην Ελλάδα δεν άργησε να εξαπλωθεί. Αν και τα πρώτα της βήματα το 1993 έγιναν σε μία εποχή που το μοντέλο αυτοεξυπηρέτησης στα καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης ήταν κάτι παντελώς άγνωστο για τη χώρα μας. Και εάν αναζητήσει κανείς το τι πέτυχε τελικά η δημοφιλέστερη αλυσίδα ρούχων στη Ελλάδα και ίσως η δημοφιλέστερη αυτή τη στιγμή στον κόσμο, είναι η αλλαγή κουλτούρας που εμφύσησε στην αγορά και στον καταναλωτή.

Από εκεί που ο πελάτης ήταν «εποπτευόμενος» από κάποιον υπάλληλο που έσπευδε να τον εξυπηρετήσει κατά την είσοδό του στο κατάστημα, στην πορεία τα πράγματα μεταβλήθηκαν ριζικά. Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο καταναλωτής απέκτησε την ευκαιρία να μπαίνει στο κατάστημα, να κινείται αυτόνομα, να βγάζει τα προϊόντα από τα ράφια και τις κρεμάστρες, νοιώθοντας πλήρη ελευθερία και ανεξαρτησία σε κάθε του κίνηση. 

Στοιχείο φιλοσοφίας της αλυσίδας στα καταστήματα αποτέλεσε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή πραγματοποιούσε συχνά παραλαβές για να αλλάζει τακτικά το μείγμα των προϊόντων της και να ανανεώνει την εικόνα της. Μέρος της πολιτικής που ακολούθησε ήταν να αλλάζει συχνά και τις θέσεις των προϊόντων στα ράφια και στις κρεμάστρες της. 

H συγχώνευση όλων των brands σε ένα

Έχοντας ήδη διανύσει αρκετά χρόνια διαδρομής το 2021 όμιλος Inditex στον οποίο ανήκει η Zara προχώρησε το καλοκαίρι του 2021 στη συγχώνευση όλων των brands που διατηρεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της Zara Home, της Pull & Bear, της Stradivarius, της Oysho, της Bershka, της Massimo Dutti και της Uterqüe, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μόνο ηλεκτρονικά, υπό την ομπρέλα της Zara Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε ITX Hellas. Με αυτή την κίνηση λειτουργικής αναδιάρθρωσης, ο όμιλος δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για οικονομίες κλίμακας, δυνατότητες διαχείρισης του προσωπικού υπό μία κοινή ομπρέλα και πιθανές συνέργειες που θα ισχυροποιούσαν ακόμα περισσότερο την επιχείρηση έναντι όλων των υπόλοιπων ανταγωνιστών της.

Τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου ITX Hellas

Εξετάζοντας τα οικονομικά μεγέθη στη χρήση που ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2022, η ITX Hellas τζίραρε 457,9 εκατ. ευρώ από 328,7 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2021. Σε ό,τι αφορά τις κάτω γραμμές των οικονομικών της αποτελεσμάτων διπλασίασε την κερδοφορία της προ φόρων στα 29,53 εκατ. ευρώ από 14,57 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τα καθαρά κέρδη έως και το τέλος Ιανουαρίου του 2022 ήταν 21,1 εκατ. ευρώ από 10,77 εκατ. ευρώ στο τέλος του ίδιου μήνα το 2021.

Kυρίαρχο για τη Zara στην Ελλάδα είναι το στοιχείο της πελατοκεντρικότητας, κάτι που αποτυπώνεται στη μεταμόρφωση του καταστήματος της Zara στο Golden Hall αλλά και από την ταυτόχρονη αλλαγή του καταστήματος της Γλυφάδας, προσομοιάζοντας πλέον στα πρότυπα των καταστημάτων του εξωτερικού.Ταυτόχρονα όμως και η προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα από τα κεντρικά της χαρακτηριστικά.

Η παγκόσμια διαδρομή

Τα πάντα για τη Zara ξεκίνησαν όταν ο Ortega δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής φορεμάτων, την Inditex το 1963. Το πρώτο όνομα της Zara ήταν Confecciones GOA. Δώδεκα χρόνια αργότερα,το 1975 ξεκίνησε ένα μικρό κατάστημα που ονομάστηκε Zorba στην La Coruna της Ισπανίας με προϋπολογισμό μόλις 30 ευρώ. Στη συνέχεια άλλαξε το όνομα ως Zara χωρίς συγκεκριμένη πρόθεση. Και έτσι γεννήθηκε η αγαπημένη μάρκα όλου του κόσμου. Η Ζάρα επέκτεινε αργά αργά την αυτοκρατορία της, από την πόλη της Ισπανίας στην υπόλοιπη χώρα και στη συνέχεια στην Πορτογαλία. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 η εταιρεία είχε επεκταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Μηδενική διαφήμιση και 10.000 νέα σχέδια ετησίως σε όλο τον κόσμο

Η εταιρεία χρησιμοποιεί διεθνώς ένα πλήρως διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο που της επέτρεψε να ανταγωνιστούν τα άλλα ποιοτικά σήματα με σχετικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι στα Zara χρειάζονται μόνο δύο εβδομάδες για το σχεδιασμό και τη διάθεση ενός νέου προιόντος ενώ το σύνηθες χρονικό διάστημα του κλάδου είναι περίπου εννέα μήνες.

Τα καταστήματα Ζάρα λανσάρουν κάθε χρόνο περίπου 10.000 νέα σχέδια. Η αλυσίδα επίσης, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα, έχει αντισταθεί στην τάση για μεταφορά των γραμμών παραγωγής σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι όσα έχει πετύχει τα έχει πετύχει με μηδενικές δαπάνες για διαφήμιση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.