28 Απρ 2024
READING

Επενδυτικό πλάνο σε δύο άξονες από την Costa Navarino

4 MIN READ

Επενδυτικό πλάνο σε δύο άξονες από την Costa Navarino

Επενδυτικό πλάνο σε δύο άξονες από την Costa Navarino

Οικιστικού και εμπορικού χαρακτήρα οι επενδύσεις

Το δημοφιλές resort της Πελοποννήσου συνεχίζει το αναπτυξιακό του πλάνο ανταποκρινόμενο στην οικιστική ζήτηση, την ίδια στιγμή που έχει θέσει σε λειτουργία τον νέο εμπορικό του άξονα, Navarino Agora. Μέρος εξάλλου των επενδυτικών σχεδίων του Costa Navarino για τη διετία 2022-2023, ύψους 250 εκατ. ευρώ, αποτελούν και τα νέα ξενοδοχεία Mandarin Oriental, Costa Navarino και W Costa Navarino, όπως και τα 2 νέα γήπεδα γκολφ στο Navarino Hills.

Το επενδυτικό κρεσέντο

Μέχρι το 2027, οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι αναπτύξεις που σχεδιάζονται και στις 5 περιοχές της Costa Navarino (Navarino Dunes, Navarino Bay, Navarino Waterfront, Navarino Hills και Navarino Blue), η συνολική επένδυση από την πλευρά της ΤΕΜΕΣ θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας με τον βέλτιστο τρόπο το όραμα του ιδρυτή της, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, να καθιερώσει την πατρίδα του, τη Μεσσηνία, ως κορυφαίο διεθνή προορισμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναμόρφωσή της.

Οι συνολικές επενδύσεις στο Costa Navarino έχουν φτάσει τα 1,25 δισ. ευρώ, καθώς οι άμεσες επενδύσεις που υλοποιεί η ΤΕΜΕΣ αγγίζουν τα 850 εκατ., προσελκύοντας την ίδια στιγμή και 400 εκατ. ευρώ από τρίτους για την αγορά περιουσιακών στοιχείων εντός της έκτασης. Οι συνολικές επενδύσεις (άμεσες και έμμεσες) αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Υψηλή πληρότητα για το πρώτο Mandarin Oriental στην Ελλάδα

Με πολύ υψηλή πληρότητα άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα Αυγούστου το Mandarin Oriental, Costa Navarino, το πρώτο Mandarin Oriental στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα, μεγάλες βεράντες με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, καθώς και πέντε εστιατόρια και μπαρ. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις spa και γυμναστηρίου έκτασης 1.500 τ.μ., ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο του spa θα αποτελεί η πισίνα 25μ. που εκτείνεται σε ανοικτό και κλειστό χώρο. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις αρχές αειφόρου ανάπτυξης του προορισμού, με φυτεμένες στέγες που εναρμονίζονται πλήρως με τη φυσική τοπογραφία της περιοχής. Βρίσκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο στην περιοχή Navarino Bay, όπου λειτουργεί ήδη το γήπεδο γκολφ 18 οπών The Bay Course, με θέα τον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου.

Η περίπτωση της Navarino Agora

Τον Ιούλιο ξεκίνησε να λειτουργεί και η πολυαναμενόμενη Navarino Agora, ένας διαδραστικός, πολυπολιτισμικός χώρος, ανοιχτός σε όλους όσους ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία. Τοποθετημένη ανάμεσα στις περιοχές Navarino Waterfront και Navarino Bay, αποτελεί μια νέα, σύγχρονη προσέγγιση της υπαίθριας αγοράς που στόχο έχει να ενισχύσει την εμπειρία των επισκεπτών, των ιδιοκτητών κατοικιών αλλά του ευρύτερου κοινού.

Ήδη λειτουργούν 10 εστιατόρια, street food και delicatessen, με προϊόντα τοπικών παραγωγών και άρωμα από έθνικ κουζίνες – ανάμεσά τους το λιβανέζικο Berytus, το νέο coffee concept Brews & Bakes by Coffee Island, το Cellier, το Goat It για παγωτό, το περουβιανόGuacana, το oyser bar Hams & Clams, το Minco Souvlaki Stories, το Ouzeri by Papaioannou, το σημεί του τυροκομείου Kostarelos, το ιταλικής και μεσογειακής έμπνευσης Santorre όπως και το smoothies concept του καλαματιανού παραδοσιακού καφεκοπτείου Spinos Be Fresh.

Ομοίως οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα από τα 22 καταστήματα κορυφαίων brands ένδυσης και αξεσουάρ. Επίσης, μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά υπηρεσιών ομορφιάς, ταξιδιού ή εμπειριών που προσφέρονται στη Navarino Αgora και να απολαύσουν ταινίες στο θερινό σινεμά σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δανάο ή παιχνίδια στον χώρο εικονικής πραγματικότητας. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκθέσεις τέχνης, αντικατοπτρίζει τον πολύπλευρο χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της Costa Navarino, όπως το 1ο Μεσσηνιακό Φεστιβάλ Οίνου που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου τον Οκτώβριο.

Η επόμενη φάση

Το νέο βήμα στις επενδύσεις αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills με επιπλέον τουριστικές υποδομές που ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επίσης, η μελλοντική ανάπτυξη περιλαμβάνει την περιοχή Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στόχος είναι να αναπτυχθούν εκεί θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας.

Ενώ συνεχίζεται η αναπτυξιακή πορεία των Costa Navarino Residences. Στο Costa Navarino υπάρχουν 4 διαφορετικές περιοχές: Sea Dunes, Olive Grove, Rolling Greens, Valley Greens και στις οποίες είναι διαθέσιμοι 3 τύποι κατοικιών: “off-plan” (από τα σχέδια), “turn key” (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα. Tο εύρος τιμών (σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα) κυμαίνεται από 3.750.000 ευρώ για τις “custom” κατοικίες, από 1.400.000 ευρώ για τις “turn key” κατοικίες και από 770.000 ευρώ για τα branded διαμερίσματα. Οι βίλες στη γειτονιά Rolling Greens πωλήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο από το λανσάρισμά τους, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, ενώ μέσα στο 2023 παραδίδονται οι πρώτες κατοικίες.

Η σημασία όλων των μεγεθών διαφαίνεται από το γεγονός ότι η επένδυση εκτιμάται πως έχει 11% στο ΑΕΠ Μεσσηνίας, με το 60% των εργαζομένων να προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή. Οι άμεσες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 2.500, ενώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών θα ξεπεράσουν τις 6.600 (11.000 μαζί με τις έμμεσες).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.