29 Απρ 2024
READING

Με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί η Carrefour στην Ελλάδα

4 MIN READ

Με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί η Carrefour στην Ελλάδα

Με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί η Carrefour στην Ελλάδα

Έμφαση στο δίκτυο και στα PL – έρχεται και eshop

Από πέρσι, η θυγατρική του ομίλου AVE συμφερόντων Νίκου Βαρδινογιάννη, Retail & More, επανέφερε το σήμα της Carrefour στην ελληνική αγορά, δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ελληνική αγορά. Μετά το “πράσινο φως” για την αύξηση της συμμετοχής της από το 30,34% στο 65%, η εταιρεία βλέπει τις δυνατότητες ανάπτυξης του brand σε πολλαπλά επίπεδα, δρομολογώντας τις ανάλογες επενδύσεις.

Η Retail & More επενδύει σε διαφορετικά επίπεδα ταυτόχρονα, από την επέκταση του δικτύου καταστημάτων μέχρι τη σύναψη νέων συνεργασιών και την στόχευση σε ενίσχυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που γνωρίζει άνθηση και στην εγχώρια αγορά.

Πώς θα διευρυνθεί το δίκτυο

Ο σχεδιασμός για το 2023 περιλαμβάνει την περαιτέρω υποστήριξη των καταστημάτων που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2022, αλλά και το άνοιγμα ακόμη 25-30 νέων καταστημάτων με την μέθοδο franchise.

Αυτή την στιγμή το δίκτυο καταστημάτων της Carrefour αριθμεί 28 καταστήματα, εκ των οποίων μόνο το ένα είναι εταιρικό και βρίσκεται στον Πειραιά. ενώ μέχρι τέλος του μήνα ανοίγουν ακόμα δύο στην Θεσσαλονίκη, ένα στην Αγορά Μοδιάνο και ένα ακόμη στην περιοχή του Εύοσμου.

Άλλες περιοχές δραστηριοποίησης είναι η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, η Κως, η Χαλκιδική αλλά και η Αθήνα. Το μεγαλύτερο στοίχημα του Βασίλη Στασινούλια, ο οποίος γνωρίζει αρκετά καλά την Carrefour και από την πρότερη θητεία του στον Μαρινόπουλο, είναι να εξαπλωθεί αρχικά στα νησιά και κατόπιν στα αστικά κέντρα – προτεραιοποιώντας τις τοποθεσίες που επισκέπτονται οι Γάλλοι οι οποίοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ίδιας προέλευσης αλυσίδα.

Συνεχίζοντας τις επενδύσεις σε υποδομές και καταστήματα, ο όμιλος φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα δίκτυο που θα φτάσει τα 150 σημεία μέχρι το 2027.

Στην ελληνική αγορά η Retail & More σκοπεύει να αναπτύξει καταστήματα Carrefour Express , Carrefour Market, όπως και Carrefour Bio. Με ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη του πρωτοποριακού concept Carrefour Flash 10/10, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς υπαλλήλους και ταμεία, με αυτοματοποιημένη χρέωση των προϊόντων όταν αυτά θα τοποθετούνται στο καλάθι του καταναλωτή.

Η σημασία της ιδιωτικής ετικέτας

Μέρος της λειτουργίας της Retail & More βασίζεται στην πώληση προϊόντων στους συνεργάτες που διαθέτουν καταστήματα Carrefour, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της μάρκας, ενώ στο χαρτοφυλάκιο εντάσσονται και προϊόντα Ελλήνων παραγωγών προς ενίσχυση του μείγματος.

Στο πλάνο της εταιρείας είναι να συνάψει συνεργασίες με εγχώριους προμηθευτές, οι οποίοι θα παράγουν ένα σημαντικό αριθμό κωδικό ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό της Carrefour. Κίνηση που αφενός αποβλέπει στο μειωμένο κόστος που πηγάζει από μία τέτοια διαδικασία – δεδομένου ότι θα περιοριστεί μεταξύ άλλων το μεταφορικό κόστος. Ενώ η αλυσίδα θα δημιουργήσει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο ιδιωτικής ετικέτας ελληνικής προέλευσης με σκοπό να προσελκύσει εκτός από τους ξένους καταναλωτές και τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, και το εγχώριο αγοραστικό κοινό.

Τα PL φέρνουν περίπου το 10% του τζίρου της Carrefour έως τώρα στην Ελλάδα, ωστόσο στο μέλλον επιδίωξη είναι αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 30% σε μια αγορά όπου τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν μερίδιο 26,3% στο τζίρο των ταχυκίνητων αγαθών που πωλούν τα σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή σε διεθνές επίπεδο ο όμιλος Carrefour αποκομίζει περίπου το 50% των εσόδων του από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγει.

Χονδρικό εμπόριο και συνεργασίες

Στα βασικά σημεία λειτουργίας και στρατηγικής για την Carrefour στην Ελλάδα είναι επίσης η αντιπροσώπευση και διανομή προϊόντων (τροφίμων-ποτών) για λογαριασμό τρίτων. Ο όμιλος της AVE εξάλλου έχει εισέλθει στο χονδρικό εμπόριο προϊόντων FMCG, αναζητώντας πιο επικερδείς δραστηριότητες που θα προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους και ισχυρότερες ταμειακές ροές.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία παραγωγής premium sports drink, Ready, όπου συμμετέχει και η οικογένεια Αντετοκούνμπο, αντιπροσωπεύοντας τα προϊνα στην ελληνική αγορά. Αντίστοιχα, διατηρεί συνεργασία με την ιστορική εταιρεία παραγωγής αρτοποιημάτων Ferro, όπως και με την Inaxos, που παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα “Ρούμελη”. Τον περασμένο Μάρτιο εξάλλου ο όμιλος προχώρησε στη σύσταση της AVE Dairy Industry με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αγορά και επεξεργασία γάλακτος και την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Ο όμιλος AVE εξετάζει ταυτόχρονα την αξιοποίηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν ως συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου. Είναι ένας τρόπος να μεγαλώσει ταχύτερα, πέραν της οργανικής ανάπτυξης, εντάσσοντας καταστήματα-σημεία πώλησης στο δίκτυο της Carrefour και επιτυγχάνοντας αύξηση τζίρου και ενίσχυση του εκτοπίσματος της αλυσίδας. Την ίδια στιγμή εξετάζει τις δυνατότητες logistics center, ενώ προγραμματίζει τη λειτουργία eshop για καταναλωτές και επαγγελματίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.