Η νέα εποχή της εφοδιαστικής αλυσίδας
Στον απόηχο της παγκόσμιας πανδημίας, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει μετατοπιστεί από μια παρασκηνιακή λειτουργία στο προσκήνιο. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων, ακόμη και των δημόσιων φόρουμ το έχουν καταστήσει σαφές: Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει ιδιαίτερη σημασία.
Η πανδημία έφερε πρωτοφανείς διαταραχές. Από τα ξαφνικά lockdowns μέχρι τις καθυστερήσεις στη διεθνή ναυτιλία, εκτέθηκαν τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ένα διπλό καθήκον για τους επικεφαλής της εφοδιαστικής αλυσίδας (Chief Supply Chain Officers – CSCOs): να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν για το μέλλον για ό,τι έρχεται. Ο ρόλος των CSCOs δεν είναι πλέον απλώς επιχειρησιακός, αλλά αναμφισβήτητα στρατηγικός.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας
Η Walmart, η Apple και η Microsoft, μεγαθήρια της βιομηχανίας στους αντίστοιχους τομείς τους, προσφέρουν κρίσιμα μαθήματα στρατηγικής που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι για τους ηγέτες της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ψηφιοποίηση για την επίλυση προβλημάτων των πελατών
Ενώ ο θόρυβος γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν είναι καινούργιος, ο σκοπός του στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχει εξελιχθεί. Οι εταιρείες κοιτάζουν πλέον πέρα από τις ευρείες τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Η Walmart ξεχωρίζει με την ψηφιοποίησή της με επίκεντρο τον πελάτη. Ο κορυφαίος retailer έχει πρωτοπορήσει σε ψηφιακές καινοτομίες όπως τα AI chatbots για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις και παραδόσεις με drone για άμεση ικανοποίηση. Με λίγα λόγια, ο γενικός κανόνας είναι: Αν κάτι δεν βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη, δεν αξίζει την επένδυση.
Περιφερειοποίηση για ανθεκτικότητα
Η εποχή του κυνηγιού του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, συχνά σε παγκόσμια κλίμακα, επανεξετάζεται. Η Apple, έχοντας στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική παραγωγή, έχει αρχίσει να διαφοροποιεί την παραγωγή της. Αυτή η στροφή προς την περιφερειοποίηση είναι πολύπλευρη. Δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των κινδύνων σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων – αφορά επίσης τη βιωσιμότητα. Οι περιφερειακές εφοδιαστικές αλυσίδες συχνά σημαίνουν μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, καλύτερη εποπτεία των πρακτικών βιωσιμότητας και πιο διαφανή προέλευση των προϊόντων, την οποία απαιτούν όλο και περισσότερο οι καταναλωτές.
Προτεραιοποίηση του ταλέντου για μακροπρόθεσμα οφέλη
Όπως ανέδειξε η Microsoft κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ταλέντο μπορεί να κάνει μνημειώδη διαφορά. Με τη βοήθεια προηγμένων εργαλείων, όπως ο επιχειρηματικός σχεδιασμός με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, η Microsoft αντιμετώπισε τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας με ευελιξία. Αλλά δεν ήταν μόνο τα εργαλεία. Ήταν και οι άνθρωποι που τα χειρίζονταν. Ένα εργατικό δυναμικό ικανό στην αξιοποίηση των δεδομένων και της τεχνολογίας δεν διαχειρίζεται απλώς καλύτερα τις κρίσεις, αλλά προετοιμάζει επίσης την επιχείρηση για συνεχή κερδοφορία.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon δίνει το τιμόνι στις μικρές επιχειρήσεις;
Η απλούστευση είναι το κλειδί
Για να λειτουργήσει η αλλαγή, χρειάζεται να είναι σαφής και εφαρμόσιμη. Οι ηγέτες της εφοδιαστικής αλυσίδας των επιχειρήσεων θα πρέπει να απλοποιήσουν τα σχέδιά τους χωρίς, όμως, να χάσουν το βάθος τους.
Οι βασικές προκλήσεις, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή η κατανόηση της παγκόσμιας πολιτικής, μπορούν να ομαδοποιηθούν στο πλαίσιο της “ψηφιοποίησης”, της “περιφερειοποίησης” και της “προτεραιοποίησης του ταλέντου”.
Καθώς η δυναμική των παγκόσμιων επιχειρήσεων εξελίσσεται, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι στρατηγικές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα μαθήματα από τη Walmart, την Apple και τη Microsoft αποτελούν οδηγό για άλλες επιχειρήσεις. Εστιάζοντας στην πελατοκεντρική ψηφιοποίηση, δημιουργώντας ανθεκτικές περιφερειακές εφοδιαστικές αλυσίδες και δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ταλέντων, οι επιχειρήσεις μπορούν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες προκλήσεις αλλά και να ευδοκιμήσουν στη νέα κανονικότητα.
Με πληροφορίες από Forbes
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.