18 Δεκ 2024
READING

Γιατί η παραγωγικότητα των εργαζομένων φθίνει;

3 MIN READ

Γιατί η παραγωγικότητα των εργαζομένων φθίνει;

Γιατί η παραγωγικότητα των εργαζομένων φθίνει;

Εξερευνώντας τα αίτια και τις λύσεις της μείωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων

Το τελευταίο διάστημα, η παραγωγικότητα των εργαζομένων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για τους οργανισμούς σε διάφορους κλάδους. Μια πρόσφατη ανάλυση του παγκόσμιου οργανισμού παροχής συμβουλών στρατηγικής, EY-Parthenon, αποκάλυψε μια ανησυχητική μείωση της παραγωγικότητας κατά 2,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η μείωση αυτή σηματοδοτεί το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο μειωμένης παραγωγικότητας των εργαζόμενων παγκοσμίως.

Ενώ η εξ αποστάσεως εργασία έχει αναγνωριστεί ως πιθανός παράγοντας, τα βαθύτερα αίτια αυτής της τάσης είναι πολύπλευρα και απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυσή τους. Με την κατανόηση αυτών των αιτιών, οι οργανισμοί μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και να αναπτύξουν στρατηγικές που προάγουν την παραγωγικότητα στο εξελισσόμενο εργασιακό τοπίο.

Διαβάστε ακόμα: Από την παραγωγικότητα στην ικανότητα: Αλλαγή εστίασης για αποτελεσματική ηγεσία

Μόνιμη αβεβαιότητα

Αναμφίβολα, η πανδημία διατάραξε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής. Ωστόσο, δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία της μείωσης της παραγωγικότητας. Πολλαπλοί άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο, με τις επιπτώσεις τους να παραμένουν πολύ καιρό μετά τον αρχικό αντίκτυπο της πανδημίας. Τα επαναλαμβανόμενα κύματα της πανδημίας, οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση, οι εκτεταμένες απολύσεις και η αύξηση του πληθωρισμού έχουν δημιουργήσει ένα μόνιμο αίσθημα ανησυχίας στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Morgan Stanley για το “2023 State of the Workplace”, για το 66% των εργαζομένων το οικονομικό άγχος επηρεάζει σημαντικά τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική τους ζωή. Επιπλέον, το 83% των διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού εξέφρασε την ανησυχία ότι τα οικονομικά ζητήματα των εργαζομένων θα μπορούσαν αναπόφευκτα να επηρεάσουν την παραγωγικότητά τους.

Οι νεότεροι εργαζόμενοι, ειδικότερα, έχουν στερηθεί πολύτιμες ευκαιρίες προσωπικής συνεργασίας και μάθησης που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και εξέλιξή τους – κατ’ επέκταση και της παραγωγικότητάς τους.

Στρατηγικές κλειδιά για την αντιμετώπιση της μείωσης της παραγωγικότητας

Για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της παραγωγικότητας, οι οργανισμοί και οι hr managers καλούνται να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Η συνάντηση με τους εργαζόμενους εκεί που βρίσκονται και η αναγνώριση της συνολικής συνεισφοράς και της ευημερίας τους προάγει τη δέσμευση και την αφοσίωση. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι εξετάζουν εναλλακτικές ευκαιρίες απασχόλησης, παράγοντες πέραν του τίτλου εργασίας και της αμοιβής είναι πολύ σημαντικοί για τη διατήρηση των ταλέντων.

Οι εταιρείες που αγκαλιάζουν απομακρυσμένες ή υβριδικές ρυθμίσεις εργασίας είναι απαραίτητο να δημιουργούν περιβάλλοντα που ευνοούν την παραγωγικότητα, αποφεύγοντας να κατηγορούν τους εργαζόμενους για τη μείωση. Η δημιουργία εργασιακών περιβαλλόντων που καλλιεργούν την καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή αύξηση της παραγωγικότητας. Η συνεπής επικοινωνία με τους εργαζόμενους και οι έρευνες σε επίπεδο οργανισμού μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία, τη δέσμευση, την ψυχολογική ασφάλεια και τις αντιλήψεις των εργαζομένων για τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας και τη μάθηση.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το “θέατρο παραγωγικότητας”;

Αυτή η γνώση ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή στρατηγικών όπως οι “μεντορικές” σχέσεις μεταξύ συναδέλφων και τα προγράμματα καθοδήγησης, τα οποία φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, καλύπτουν τα κενά και δημιουργούν θετικές αλλαγές εντός των οργανισμών.

Αναζωογόνηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων

Η μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων απαιτεί άμεση προσοχή από τους οργανισμούς. Με την προώθηση της ενσυναίσθησης, τη δημιουργία υποστηρικτικών εργασιακών περιβαλλόντων και την ενθάρρυνση της συνεχούς επικοινωνίας, οι οργανισμοί μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα παραγωγικότητας και να δώσουν στο εργατικό δυναμικό τους τη δυνατότητα να φτάσει σε νέα επίπεδα επιτυχίας.

Μόνο μέσω ολοκληρωμένων και σκόπιμων προσπαθειών μπορεί να αντιστραφεί η πτωτική τάση, οδηγώντας σε ένα πιο παραγωγικό και ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον για όλους.

Με πληροφορίες από HR Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.