28 Απρ 2024
READING

Τι ενδιαφέρει τους Έλληνες στην κινητή τηλεφωνία;

4 MIN READ

Τι ενδιαφέρει τους Έλληνες στην κινητή τηλεφωνία;

Τι ενδιαφέρει τους Έλληνες στην κινητή τηλεφωνία;

Στο επίκεντρο η εμπειρία live streaming και gaming, η διαθεσιμότητα και η ταχύτητα

Η εμπειρία 5G και οι υπηρεσίες χρήσης μέσω internet αναδεικνύονται σε καθοριστικούς παράγοντες για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, σύμφωνα με τα αποτελέσμα έρευνας της One Signal. Στο μικροσκόπιο της εταιρείας μπήκαν οι υπηρεσίες των τριών μεγαλύτερων παρόχων κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, Cosmote, Nova και Vodafone, για το διάστημα Απριλίου -Ιουνίου 2023.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της One Signal, στο κομμάτι της καλύτερης εμπειρίας θέασης βίντεο, ζωντανών βίντεο και παιχνιδιών μέσω 5G, η Cosmote συγκέντρωσε βαθμολογία 67,4, η Nova 63,4 και η Vodafone 63,3 στα 100 αντίστοιχα.

Στην ταχύτητα λήψης, η Cosmote εμφάνισε Download Speed Experience 52,2Mbps, περίπου 22,8Mbps (77,2%) υψηλότερη από Vodafone και Nova που ισοβαθμούν σχεδόν στη δεύτερη θέση. Στην περίπτωση του 5G, η ταχύτητα download της Cosmote φτάνει τα 183,4Mbps – ένα προβάδισμα περίπου 67,9 Mbps (58,8%) έναντι των δεύτερων Vodafone και Nova. Ωστόσο, στο upload με 5G τις καλύτερες επιδόσεις συγκεντρώνει η Vodafone με 29,2Mbps, σε σχέση με το 25,1Mbps των Cosmote και Nova.

Υπερδιπλάσια αποδεικνύεται και η διαθεσιμότητα 5G που προσφέρει η Cosmote σε σχέση με την Vodafone και Nova, όσον αφορά το ποσοστό του χρόνου που οι χρήστες έχουν σύνδεση στο δίκτυο. Η Cosmote είχε βαθμολογία 18,6%, η Nova 8,7% και η Vodafone 8,8%.

Ενώ στις φωνητικές κλήσεις μέσω εφαρμογών όπως το Viber, το Whats App και το Facebook Messenger, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν από κοινού η Nova (78%) και η Cosmote (78,4%).

Τα μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2022, στην πίτα των λιανικών εσόδων στην κινητή τηλεφωνία, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Cosmote με 45%-55% παραμένοντας σταθερή από το 2011 κι έπειτα. Στην περίπτωση της Vodafone το μερίδιο αγοράς κυμαίνεται μεταξύ 25%-35%, ενώ της τότε Wind άγγιζε το 15%-25%. Η στάσιμη αυτή εικόνα ωστόσο άλλαξε μετά και την είσοδο της Nova, αποτελώντας αυτή την στιγμή τον δεύτερο βασικό πυλώνα στη χώρα μας.

Η πρωτοκαθεδρία της Cosmote

Η Cosmote ως μέλος του ομίλου ΟΤΕ εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στην αγορά, αντλώντας ώθηση και από το γεγονός ότι ουσιαστικά εκείνη διαθέτει τα δίκτυα και τις υποδομές και στη συνέχεια τις μισθώνει στους ανταγωνιστές της και σε κάθε περίπτωση από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί σε δίκτυα και υποδομές. Ταυτόχρονα παρουσιάζει νέες τεχνολογίες και καινοτομίες και εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Τι έφερε η συγχώνευση Nova-Wind

Η πολυαναμενόμενη συγχώνευση της Nova και της Wind στα τέλη του 2022, υπό ένα νέο πάροχο, τη Nova, ήρθε ουσιαστικά να χτίσει το αντίπαλον δέος της Vodafone και του ΟΤΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Το νέο σχήμα της επιχείρησης έφερε στο προσκήνιο την υλοποίηση επενδύσεων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet και συνδρομητική τηλεόραση.

Ο νέος, αυτός, τηλεπικοινωνιακός πόλος, διαθέτει 924.000 πελάτες κινητής με συμβόλαιο και 630.000 πελάτες σταθερής της Wind, μαζί με τους 463 χιλιάδες πελάτες της τηλεοπτικής συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova και τους 550 χιλ. συνδρομητές σταθερής της εταιρείας. Ακόμη, στους στόχους της United Group συμπεριλαμβάνεται η Wind να διαδραματίσει καίριο ρόλο στα μεγάλα ψηφιακά έργα που θα προκηρυχτούν από το δημόσιο και σε τεχνολογίες όπως οπτικές ίνες και 5G.

Η Vodafone

Σε μία κρίσιμη καμπή βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Vodafone, η οποία βρίσκεται εν μέσω ανταγωνιστικών πυρών στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Το 2022 η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της κατά 2% σε σχέση με τη χρήση του 2021, καθώς έφτασε τα 925,1 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους συνδρομητές της, στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022, Οκτώβριος – Δεκέμβριος, η Vodafone Ελλάδος παρουσίασε αύξηση συνδρομητών στην κινητή, αλλά μείωση στη σταθερή τηλεφωνία. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022), το τελευταίο τρίμηνο του 2022 αύξησε τους συνδρομητές κινητής με συμβόλαιο κατά 57.000 και κατά 27.000 στην καρτοκινητή. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 το σύνολο των συνδρομητών κινητής ήταν 4,270 εκατ. Αντίθετα, μειωμένοι κατά 4.000 ήταν στο τέλος του 2022 (948.000), σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου (952.000), οι πελάτες σταθερής. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση σε ετήσια βάση, καθώς στο τέλος του 2021 οι συνδρομητές σταθερής της Vodafone Ελλάδος ήταν 970.000.

Είναι θέμα δεδομένων

Οι εταιρείες ανταγωνίζονται διαρκώς προκειμένου να διερύνουν τα μερίδιά τους εν μέσω υψηλής ζήτησης για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Ενδεικτικό είναι ότι το διάστημα 2015-2021, η χρήση δεδομένων έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 1.500%, με την τάση να παραμένει συνεχώς ανοδική. Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΤΕ κατέγραψε ρεκόρ στη χρήση data στην κινητή με τη μηνιαία κατανάλωση ανά χρήστη να ξεπερνά τα 10 GB σημειώνοντας αύξηση 45%. Ενώ αντίστοιχη ήταν η κίνηση δεδομένων στη Vodafone που στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 67,4%, από τα 80.805 TB σε 135.266 TB.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.