28 Απρ 2024
READING

Η Quest προχωρά προς τον Κωτσόβολο

3 MIN READ

Η Quest προχωρά προς τον Κωτσόβολο

Η Quest προχωρά προς τον Κωτσόβολο

Οι πωλήσεις του ομίλου άγγιξαν τα 544 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο

Η επιθυμία της να αναπτύξει τη θέση της τον κλάδο της λιανικής, οδήγησε την Quest να λάβει ξεκάθαρη θέση άμα τη ανακοινώσει του πωλητηρίου που έβαλε η Currys στης Κωτσόβολος στις αρχές του καλοκαιριού. Με τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και τις εκτιμήσεις της διοίκησης να μιλούν για αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2022 και το πέρασμα στη δεύτερη φάση της διαδικασίας από την Currys, η Quest πορεύεται για μια κερδοφόρα -σε πολλαπλά επίπεδα- ολοκλήρωση της χρονιάς.

Η Quest, συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα και της Έφης Κουτσουρέλη, διατηρεί σημαντική παρουσία στη λιανική. Ο τομέας εμπορικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει τις Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest (Gree), Γ.Ε. Δημητρίου (Toyotomi, Singer, Kerosun), FoQus και Έπαφος, σημείωσε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+13,2%), ενώ τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν σχεδόν σταθερά (-0,5%), σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2022. Ο όμιλος αναμένει αύξηση των πωλήσεων μέσω της αύξησης μεριδίων αγοράς και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όπως ο τομέας του κλιματισμού.

Οι υπηρεσίες πληροφορικής

Οι εταιρειες Uni Systems, Intelli Solutions και Team Candi κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώσαν διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+20,5%), και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 6,4%. Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής παραμένει ισχυρή λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Περίπου το 50% των εσόδων προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2022 στους ίδιους ρυθμούς και στο β’ εξάμηνο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λόγω της έναρξης υλοποίησης των μεγάλων έργων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και έργων στον τραπεζικό κλάδο στο εξωτερικό.

Οι λοιπές δραστηριότητες

Αύξηση σημείωσαν και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες της ACS Courier στις πωλήσεις με 9%, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση της κερδοφορίας προ φόρων (+7,3%). Ο ρυθμός ανάπτυξης της δραστηριότητας αυτής ακολουθεί την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy) εμφάνισε μειωμένες πωλήσεις κατά 4,5% λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν ελάχιστα κατά 1,9%.

Το ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος

Μία πιθανή εξαγορά της Κωτσόβολος θα μπορούσε να συμβάλλει μελλοντικά στην ανάπτυξη σημαντικών συνεργειών μεταξύ των δραστηριοτήτων χονδρικής που διαθέτει ο όμιλος αλλά και του δικτύου λιανικής που έχει η Κωτσόβολος. Επιπροσθέτως η Quest μέσα από μία τέτοια κίνηση έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να φτάσει σε τζίρο περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι σήμερα.

Ταυτόχρονα θα ανοίξει βήμα στη λιανική, με τον Κωτσόβολο να έχει έως τώρα 95 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και την Κύπρο και να αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών λιανικής, με τζίρο 730 εκατομμύρια ευρώ και με σημαντική απόσταση από τους άλλους δύο παίκτες της ίδιας αγοράς την Public και το Πλαίσιο.

Όλα αυτά την οδήγησαν να καταθέσει αρχική εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και τώρα έχει επιλεγεί στην δεύτερη φάση της κλειστής διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά της υπό πώληση από την βρετανική Currys ελληνικής θυγατρικής της. Επόμενο βήμα να μελετηθούν τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία -τον επόμενο μήνα-, να αξιολογηθούν και να εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβολής μιας δεσμευτικής πλέον προσφοράς. H ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.