29 Απρ 2024
READING

Μπορεί η Barbie να αλλάξει την αφήγηση για τις γυναίκες στον αθλητισμό;

4 MIN READ

Μπορεί η Barbie να αλλάξει την αφήγηση για τις γυναίκες στον αθλητισμό;

Μπορεί η Barbie να αλλάξει την αφήγηση για τις γυναίκες στον αθλητισμό;

Barbie: από τις επιτυχίες του Box Office στο “σπάσιμο” των εμποδίων στον αθλητισμό

Φέτος, η Barbie σπάει τα στερεότυπα και κάνει μια ισχυρή δήλωση στον κόσμο των παιχνιδιών. Έχοντας μόλις γνωρίσει την εκπληκτική επιτυχία της ταινίας “Barbie“, η οποία μετατράπηκε σε παγκόσμιο ρεκόρ ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η εμβληματική κούκλα της Mattel αναλαμβάνει ρόλο που προασπίζει τις γυναίκες στον αθλητισμό για το θέμα της Καριέρας της Χρονιάς 2023 (2023 Career of the Year).

Η νέα συλλογή, με τίτλο “Barbie Women in Sports”, είναι ένα επίκαιρο νεύμα για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην αθλητική βιομηχανία. Παρουσιάζει τέσσερις ισχυρούς ρόλους που σχετίζονται με τον αθλητισμό: μία γενικό διευθυντή, μία προπονήτρια, μία διαιτητή και μία αθλητικό ρεπόρτερ. Στόχος της Mattel είναι να εμπνεύσει τα νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο να οραματιστούν τον εαυτό τους σε αυτές τις θέσεις και να τα παρακινήσει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα κρατήσει η Nike τα κορίτσια στον αθλητισμό

Τι λένε οι αριθμοί

Τα στοιχεία από την έκθεση 2021 Sports Media Racial and Gender Report Card φωτίζουν περαιτέρω το ζήτημα, αποκαλύπτοντας ότι μόνο το 16,7% των αθλητικών συντακτών είναι γυναίκες. Οι ανισότητες αυτές επεκτείνονται στους δημοσιογράφους και τους αρθρογράφους, με ποσοστά που φτάνουν το 17,8% και το 14,4% αντίστοιχα. Ακόμη και σε ηγετικές θέσεις, η πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια στη Major League Baseball προσλήφθηκε μόλις το 2020, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον αθλητικό τομέα.

Barbie Women in Sports

Κάθε Barbie στη σειρά “Γυναίκες στα σπορ” έχει σχεδιαστεί με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. Η Barbie general manager είναι η επιτομή της εταιρικής κομψότητας φορώντας μπλε-άσπρο κοστούμι εξουσίας. Η Coach Barbie, που απηχεί την πρόσφατη δήλωση μόδας του Lionel Messi, είναι ντυμένη σε έντονο ροζ, συνοδευόμενη από ένα ασορτί μεγάφωνο και ένα εγχειρίδιο παιχνιδιού. Η διαιτητής Barbie και η αθλητική Barbie ρεπόρτερ είναι εξίσου λεπτομερώς επιμελημένες, στέλνοντας ένα μήνυμα ενδυνάμωσης και ικανότητας.

Πέρα από τις κούκλες

Αλλά η πρωτοβουλία της Mattel δεν σταματά μόνο στην κυκλοφορία αυτών των κουκλών. Η εμβληματική μάρκα προχωράει ένα βήμα παραπέρα, συνεργαζόμενη με τη VOICEINSPORT. Αυτή η συνεργασία έχει ως στόχο να δημιουργήσει πραγματικές αλλαγές, συνδέοντας τα νεαρά κορίτσια με τον αθλητισμό και δίνοντάς τους μια πλατφόρμα για να καλλιεργήσουν τα όνειρά τους. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία αυτής της συνεργασίας είναι η εικονική συνεδρία καθοδήγησης με τίτλο “Χτίζοντας μια καριέρα στον αθλητισμό”, που έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, με στόχο να δώσει σε νεαρές υποψήφιες ιδέες για την οικοδόμηση μιας καριέρας στον αθλητισμό.

Η συνέχεια της εξέλιξης της Barbie

Αυτή η νέα σειρά είναι μόνο ένα κεφάλαιο στο συνεχές ταξίδι μεταμόρφωσης της Barbie. Με την πάροδο των ετών, η Mattel έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στον επαναπροσδιορισμό της μάρκας Barbie για να την καταστήσει πιο περιεκτική. Με τις κούκλες να κυκλοφορούν πλέον σε διάφορα σχήματα σώματος, αποχρώσεις δέρματος, ακόμα και με την εκπροσώπηση καταστάσεων όπως το σύνδρομο Down, η εξέλιξη της Barbie συνεχίζει να εμπνέει.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η τάση Barbiecore σαρώνει το retail

Μια προσωπική άποψη για την εκπροσώπηση

Για την Dr. Jen Welter, την πρώτη γυναίκα προπονήτρια στο NFL και την πρώτη γυναίκα που έπαιξε ως running back στο ανδρικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αυτή η κίνηση της Barbie είναι βαθιά προσωπική. Σύμφωνα με την Welter, η ύπαρξη πραγματικών προτύπων, ιδίως σε τομείς όπου αυτά σπανίζουν, μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για τα νεαρά κορίτσια να σπάσουν τα εμπόδια και να τολμήσουν να εισέλθουν σε τομείς που προηγουμένως ήταν ανδροκρατούμενοι.

Ενώ το ταξίδι της Barbie στη μεγάλη οθόνη κατέκτησε τις καρδιές αυτό το καλοκαίρι, η δέσμευσή της να αναδιαμορφώνει τις αφηγήσεις και να διευρύνει τους ορίζοντες υπόσχεται ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον. Το αν αυτές οι πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν περαιτέρω τις πωλήσεις παιχνιδιών μένει να φανεί. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο – η Barbie δεν είναι απλώς μια κούκλα- είναι ένα σύμβολο αλλαγής, έμπνευσης και ελπίδας για αμέτρητα νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από CNN | Forbes

Photo: Mattel|Forbes

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.