27 Απρ 2024
READING

Τι φέρνει η «μετάλλαξη» της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα

4 MIN READ

Τι φέρνει η «μετάλλαξη» της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα

Τι φέρνει η «μετάλλαξη» της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα

Τα ΙΚΕΑ αναθεωρούν το μοντέλο τους. Και μπορεί αυτό στο εξωτερικό να είναι κάτι εδραιωμένο ως μοντέλο και αρκετά σύνηθες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η στροφή σε νέα δεδομένα στην Ελλάδα είναι κάτι που πραγματοποιείται αργά και σταδιακά τα τελευταία χρόνια, με την αρχή να γίνεται μέσα από τα μικρότερα καταστήματα που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο καιρό, με τα λεγόμενα καταστήματα «νέας γενιάς» όπως αυτά του Πειραιά και του The Mall Athens που ακολούθησε.

Όμως η «μετάλλαξη» της μεγαλύτερης αλυσίδας πώλησης επίπλων και οικιακών στην Ελλάδα δεν σταμάτησε εκεί. Για παράδειγμα, ακόμα και τα μεγαλύτερα καταστήματα όπως τα ΙΚΕΑ των Ιωαννίνων, μίκρυναν σε μέγεθος, αλλάζοντας διάταξη και διαθέτοντας κατά περίπτωση τους χώρους που προέκυψαν σε άλλες επιχειρήσεις λιανικής. 

Η αναδιάταξη και το νέο εμπορικό κέντρο στο αεροδρόμιο 

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όμως θα είναι τα IKEA του αεροδρομίου. Σε λίγες ημέρες από τώρα η IKEA και ο όμιλος Φουρλή που διαχειρίζεται το εμπορικό της σήμα και τα καταστήματα σε χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναμένεται ότι θα δώσει αρκετές περισσότερες διευκρινίσεις και πληροφορίες για το τι ακριβώς θα συμβεί στο συγκεκριμένο χώρο. Ήδη το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει η διαδικασία «σμίκρυνσης» του καταστήματος αυτού, πολλά από τα προϊόντα που βρίσκονταν σε στοκ στα ράφια του ισογείου απομακρύνθηκαν και παρέμειναν για αρκετό διάστημα στις κεντρικές αποθήκες και αρκετοί πελάτες της αλυσίδας που είχαν συνηθίσει να φορτώνουν οι ίδιοι τα πράγματα που αγοράζουν στα καταστήματά τους, υποχρεώθηκαν κατά έναν τρόπο να παραγγείλουν τα προϊόντα που επιθυμούσαν ηλεκτρονικά ή επί τόπου στα καταστήματα και να τα παραλάβουν λίγες ημέρες αργότερα στο σπίτι τους. 

Τι συμβαίνει όμως στο αεροδρόμιο; Η ουσία είναι ότι εκτός από το μικρότερο κατάστημα ΙΚΕΑ που θα δημιουργηθεί στο προσεχές διάστημα εκεί, θα προκύψει και χώρος για τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων του ομίλου Φουρλή από το Μαρούσι. Ταυτόχρονα όμως θα δημιουργηθούν νέοι χώροι λιανικής και θα προκύψει ένα μίνι εμπορικό κέντρο, όπου εκτός από μάρκες του ομίλου θα φιλοξενηθούν και άλλες επιχειρήσεις που δεν διαχειρίζεται ο ίδιος. 

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο, ο χώρος μισθώνεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος έχει την ιδιοκτησία της ευρύτερης έκτασης του εμπορικού πάρκου στην περιοχή του αεροδρομίου. Ο όμιλος Fourlis έχει πραγματοποιήσει την επένδυση που αφορά στη δημιουργία του καταστήματος εκεί και η αρχική χρονική διάρκεια μίσθωσης ήταν 23 χρόνια. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του ακινήτου ανέρχεται στα 25.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για την αρχική του κατασκευή χρειάστηκε επένδυση ύψους 25 εκατομμύρια ευρώ.

Για να αντιληφθούμε τώρα τι ακριβώς φέρνει στα ταμεία του ομίλου η ΙΚΕΑ, ο κλάδος λιανικής οικιακού́ εξοπλισμού́ και επίπλων παρουσίασε για το α ́ εξάμηνο του 2023 πωλήσεις 163.8 εκατομμυρίων ευρώ (α ́ εξάμηνο 2022: 131.6 εκατ). Το συνολικό́ EBITDA του κλάδου ανήλθε στα 18.3 εκατ. ευρώ έναντι 9.9 εκατ. ευρώ. 

Τα νέα καταστήματα που έρχονται στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα

Συνολικά ο όμιλος Φουρλή διατηρεί 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, 8 κέντρα παραγγελιών και παραλαβών (Pick Up & Order Points), 3 ΙΚΕΑ shop, 2 IKEA small store και 3 καταστήματα ηλεκτρονικού́ εμπορίου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο. Με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες που ο όμιλος λειτουργεί́ τα καταστήματα ΙΚΕΑ, θα ανοίξουν τρία καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους 5,000 – 12,000 τ.μ. και τρία τρία καταστήματα μικρού́ μεγέθους 1,000 – 2,000 τ.μ την επομένη πενταετία. Επιπλέον, η θυγατρική House Market Bulgaria θα ανοίξει ένα νέο κατάστημα, το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Το εν λόγω κατάστημα IKEA έκτασης 1,800 τμ, θα είναι το έκτο που ανοίγει στη Βουλγαρία και θα βρίσκεται στην πόλη Βέλικο Τάρνοβο στο Veliko Tarnovo Mall. 

Η IKEA που έχει πετύχει να αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της αγοράς, με μικρότερους χώρους, δίνοντας ταυτόχρονα αρκετή βαρύτητα στις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι περίπου το 14% των πωλήσεων του ομίλου Φουρλή γίνεται ηλεκτρονικά. Όλες οι παραπάνω κινήσεις φέρνουν ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων και περισσότερα έσοδα για την επιχείρηση και από τα μισθώματα που θα προκύψουν στο αεροδρόμιο αλλά και από τη μεταφορά των γραφείων του ομίλου εκεί. Το βέβαιο είναι ότι η εικόνα της αλυσίδας σε λίγο καιρό θα διαφέρει σημαντικά από αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.