26 Απρ 2024
READING

Γιατί οι Αντετοκούνμπο επενδύουν στο κρασί

4 MIN READ

Γιατί οι Αντετοκούνμπο επενδύουν στο κρασί

Γιατί οι Αντετοκούνμπο επενδύουν στο κρασί

Την στρατηγική επενδύσεων στα πάτρια εδάφη επιλέγουν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο

Το 10% των Ελληνικών Οινοποιείων, της εταιρείας που έχει εξαγοράσει την Μπουτάρη Οινοποιία και το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη, αποκτά η ANTE Inc. των Γιάννη, Θανάση, Κώστα και Άλεξ Αντετοκούνμπο, σε μια κίνηση που δείχνει το ενδιαφέρον τους για τη γεωργία και την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων διεθνώς όπως και για την ανάπτυξη ενός ιστορικού τομέα όπως αυτός της οινοποίησης.

Η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία

Τον Φεβρουάριο του 2023 η Premia Properties του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Hλία Γεωργιάδη, βασικού μετόχου της Sterner Stenhus, απέκτησε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία τα ακίνητα, την επιχείρηση και το brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ. Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τ.μ., περιήλθαν στην κυριότητα της Premia Properties και αργότερα πέρασαν στον έλεγχο της εταιρείας Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε.

Είναι η ίδια εταιρεία που κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οικονοποιία Α.Ε. από τον περασμένο Νοέμβριο. Μαζί με τον αδερφό του, Θωμά, ο Hλίας Γεωργιάδης διέσωσε και εξαγόρασε την οινοποιία Μπουτάρη, η οποία αντιμετώπιζε επί σειρά ετών σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Διαπραγματεύτηκαν με τους διαχειριστές κόκκινων δανείων και τις τράπεζες και κατάφεραν να αποκτήσουν την ιστορική οινοποιία, με υπερεκατονταετή παρουσία στην αγορά, η οποία εντάχθηκε στην θυγατρική εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία, όπως και έναν σημαντικό αριθμό από ακίνητα σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Σαντορίνη, η Ημαθία και η Νάουσα.

Τα σχέδια

Το business plan της εταιρείας προβλέπει 4-5 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις την επόμενη διετία, με στόχευση στις δομές τις γραμμές παραγωγής, το οινικό κομμάτι αλλά και αυτό της ποιότητας, για να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης 40% σε αξία και 30% σε όγκο πωλήσεων για το brand Boutari.

Σκοπός είναι η παρουσία της εταιρείας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο μεσαίας οικονομικής κατηγορίας κρασί, ενώ αναπτύσσεται γοργά και η κατηγορία του πιο ακριβου κρασιού, μέσω και των παλαιώσεων. Από την εταιρεία, εξάλλου, σχεδιάζονται και εξαγορές έκτασεων που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και για καλλιέργειες μέσω της συμβολαικής γεωργίας.

Την ίδια στιγμή στρέφεται και στις πωλήσεις στον τομέα horeca όπως και στην αναθέρμανση των εξαγωγών σε Η.Π.Α., Γερμανία και Αυστραλία, με το ποσοστό του κρασού που κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού να είναι, στην παρούσα φάση, στο 25%, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φτάσει μέχρι και 40%.

Το family office

Συνοδοιπόρος στο επενδυτικό αυτό πλάνο είναι πλέον το family office των αδελφών Αντετοκούμπο, ANTE Inc. που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2023. Επικεφαλής της Ante, Inc. είναι ο Ντίλαν Γουόντρα, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ ο Κώστας Τσιγκουράκος είναι Οικονομικός Διευθυντής και ο Γιώργος Πάνου Chief Marketing Officer. Η εταιρεία έχει φυσική παρουσία εκτός από την Ελλάδα και στις Η.Π.Α.

Η απόφαση των Αντετοκούνμπο να επενδύσουν στην εταιρεια Ελληνικά Οινοποιεία αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή τους να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πατρίδα τους. Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρασιού και εμφιαλωμένου νερού, διασφαλίζουν τη διατήρηση ενός παραδοσιακού και πολιτιστικά σημαντικού τομέα προϊόντων, που αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της Ελλάδας εδώ και αιώνες.

Η συνεργασία τους με τον Ηλία Γεωργιάδη έχει σκοπό να μεταμορφώσει την ελληνική βιομηχανία κρασιού και εμφιαλωμένου νερού, παρουσιάζοντας νέα προϊόντα στην εγχώρια αγορά αλλά και εκτός συνόρων, προωθώντας και το concept του οινοτουρισμου και την οικονομική ανάπτυξη του εν λόγω τομέα.

Το ελληνικό επιχειρηματικό πεδίο

Δεν είναι ωστόσο, η πρώτη φορά που τα αδέρφια Αντετοκούπο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από τις αρχές Μαΐου του 2022 ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στον χώρο της ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, ανοίγοντας το πρώτο τους κατάστημα αθλητικών ειδών με το brand “Antetokounbros” στον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα.

Παράλληλα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι συνιδιοκτήτης στην εταιρεία Ready Nutrition, με το προϊόν Ready Premium Sports Drink να διατίθεται και στην Ελλάδα από την εταιρεία The Love Company Hellas σε σημεία λιανικής και σούπερ μάρκετ. Ενώ το 2021 η οικογένεια αγόρασε δύο πολυτελείς βίλες στη γειτονιά Rolling Greens του Costa Navarino.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.