26 Απρ 2024
READING

Οι παίκτες που καθορίζουν την αγορά των logistics στην Ελλάδα

4 MIN READ

Οι παίκτες που καθορίζουν την αγορά των logistics στην Ελλάδα

Οι παίκτες που καθορίζουν την αγορά των logistics στην Ελλάδα

Διαρκώς αυξανόμενη είναι η ζήτηση τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα για σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις logistics, όπου είτε σημαντικοί retailers, είτε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το μεταφορικό αντικείμενο αναζητούν τη νέα τους αποθηκευτική στέγη. 

Στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε επενδυτικός όγκος στον τομέα των logistics, ύψους 50 εκατ. ευρώ, 25% υψηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι, παρά την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων. Στις αξιοσημείωτες συναλλαγές συγκαταλέγεται η απόκτηση από την Trastor ΑΕΕΑΠ αγροτεμαχίου 30 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, στο οποίο κατασκευάζεται υπερσύγχρονο κέντρο logistics 23.800 τετραγωνικών μέτρων.

Η Premia Properties ΑΕΕΑΠ απέκτησε από την πλευρά της εγκαταστάσεις logistics 11.300 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, το οποίο παραχωρήθηκε σε διεθνή μισθωτή για να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2023. Η Autohellas αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή, κατά το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας ένα συγκρότημα αποθηκών 16.655 τ.μ. σε οικόπεδο 40 στρεμμάτων στο Επιχειρηματικό Πάρκο της περιοχής Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας. Η Transcombi Express απέκτησε εντός του β’ τριμήνου του 2023, ένα νέο κέντρο logistics 10.000 τ.μ με δικαίωμα επέκτασης κατά επιπλέον 6.000 τ.μ.

Ο όγκος της ζήτησης στα logistics είναι ιδιαίτερα υψηλός και υπολογίζεται ότι συνολικά περίπου 120.000 τμ βιομηχανικών χώρων και logistics χώρου έχουν απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο στην Αττική ενώ μέχρι το τέλος του 2023 θα παραδοθούν επιπλέον 80.000 τμ. με το 95% να έχει ήδη προμισθωθεί. Από την πλευρά τους οι μισθωτές γίνονται όλο και περισσότερο απαιτητικοί, τόσο σε ό,τι αφορά αφορά την περιβαλλοντική απόδοση όσο και την τεχνολογία. Τα βασικά ενοίκια δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές περαιτέρω αυξήσεις βραχυπρόθεσμα και ανέρχονται περίπου στα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αθήνα και στα 4,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στη Θεσσαλονίκη. Η ζήτηση των ενδιαφερόμενων μισθωτών καθοδηγείται κυρίως από εταιρείες logistics, μεταφορών και παραγωγούς.

Κυρίαρχη δύναμη στα logistics η αμερικάνικη HIG

Eξέχουσα δύναμη στον κλάδο αυτόν είναι και η αμερικανική HIG που δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics, με 6 εταιρείες που έχει εξαγοράσει από το 2020. Ειδικότερα, έχει αποκτήσει διαδοχικά στη χώρα μας τις εταιρείες Μακιός Α.Ε, την Ολυμπιάς-Κανδύλης, τη Βεϊνόγλου Α.Ε, τη Group Unit Hellas, τη Unit Shipping και την Contrade Α.Ε. Στόχος είναι η ενοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών υπό την λειτουργική πλατφόρμα Logistics-Streem Global Α.Ε.

Στο προσεχές διάστημα σκοπεύει να ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της και στον τομέα των μεταφορών εμπορευμάτων και του last mile, καθετοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία της στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα σας θυμίσουμε ότι η HIG που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Inventio, η οποία είναι επί της ουσίας ο διαχειριστής κεφαλαίων του fund και ήδη πραγματοποιεί διάθεση και παράδοση προϊόντων για μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής σε προϊόντα όπως μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές αλλά και ψυχόμενα προϊόντα – τρόφιμα. 

Η HIG διατηρεί δραστηριότητα και στον τομέα των ταχυμεταφορών μέσω της εταιρείας courier, Easy Mail, η οποία ανήκει στην Βεινόγλου Α.Ε. την εταιρεία logistics που εξαγόρασε στη διάρκεια του 2022. Στον τομέα των ταχυμεταφορών εξετάζει τη μεγέθυνση της Easy Mail, με στόχο να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη στις ταχυμεταφορές. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι εξυπηρετεί πελάτες και στον τομέα του e-commerce.

H μεγαλύτερη όμως από τις επενδύσεις που υλοποιεί το fund πραγματοποιείται στο οικόπεδο που απέκτησε από τη Χαλυβουργία Ελλάδος, το οποίο θα μετατραπεί σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών-trimodal). Το ύψος αυτής της επένδυσης φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο όμιλος Φουρλή και οι κεντρικές αποθήκες της Κωτσόβολος

Σε πρωταγωνιστή τον τελευταίο καιρό στα logistics εξελίσσεται και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή. Μία από τις υλοποιούμενες επενδύσεις του ομίλου Φουρλή αφορούν στη δημιουργία νέου logistics center στην Ελευσίνα, όπου έχει αποκτήσει μέσω της θυγατρικής Trade Estates ΑΕΕΑΠ το 50% της εταιρείας Rets A.E. όπου ανήκε εξ ολοκλήρου το συγκεκριμένο ακίνητο, ενώ το υπόλοιπο 50% παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τσιγαρίδη (Rets). Σε αυτό έχει συναφθεί σχετικό προσύμφωνο για να στεγαστούν οι κεντρικές αποθήκες της Κωτσόβολος. 

Ισχυρός παίκτης και η Prodea

Κυρίαρχη δύναμη όχι μόνο στην αγορά του real estate με χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στον τομέα των logistics είναι η Prodea Investments. Μία από τις τελευταίες συμφωνίες της εντός του 2023 ήταν να αποκτήσει κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο, έναντι 38,1 εκατομμυρίων ευρώ, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της εταιρείας Θέτις Κτηματική-Εμπορική Α.Ε. Το κέντρο διανομής βρίσκεται σε οικόπεδο 146 στρεμμάτων και έχει συνολική στεγασμένη επιφάνεια 59.015 τ.μ. Αναφέρουμε εδώ ότι για την Prodea το 4% του συνολικού της χαρτοφυλακίου καταλαμβάνεται από logistics.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.