29 Απρ 2024
READING

Γιατί οι εργαζόμενοι στο retail δεν παραμένουν στη δουλειά τους για πολύ καιρό;

4 MIN READ

Γιατί οι εργαζόμενοι στο retail δεν παραμένουν στη δουλειά τους για πολύ καιρό;

Γιατί οι εργαζόμενοι στο retail δεν παραμένουν στη δουλειά τους για πολύ καιρό;

Ο κρίσιμος ρόλος της ευελιξίας και των αμοιβών

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση κύκλου εργασιών. Το 62% των ωρομίσθιων εργαζομένων σχεδιάζει να αποχωρήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 64% σκέφτεται να εγκαταλείψει εντελώς τον κλάδο.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την πλατφόρμα διαχείρισης εργατικού δυναμικού, Legion Technologies, σε περισσότερους από 1.500 ωρομίσθιους υπαλλήλους και 600 διευθυντικά στελέχη στις ΗΠΑ. Η μελέτη έφερε στο προσκήνιο και τις σημαντικές ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στο retail, οι οποίες τους ωθούν στην παραίτηση.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια

Τι προβληματίζει τους εργαζόμενους στο retail

Τρεις είναι οι κύριοι προβληματισμοί των ωρομίσθιων εργαζόμενων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η “κραυγαλέα” έλλειψη παροχών, που επισημάνθηκε από το 48% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, που αποτελούν ανησυχία για το 45% των εργαζόμενων στο retail. Και, τέλος, στην τρίτη θέση έρχεται η επιτακτική ανάγκη για καλύτερη ευελιξία του προγράμματος, που αναφέρθηκε από το 44%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευελιξία του προγράμματος έχει αντικαταστήσει την αμοιβή σε προτεραιότητα. Σχεδόν κάθε ωρομίσθιος εργαζόμενος που συμμετείχε στην έρευνα (96%) τη χαρακτήρισε ως το κυριότερο κίνητρο για να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας νέας θέσης εργασίας.

Ο ρόλος της αμοιβής

Ενώ η ευελιξία στον τόπο και τα ωράρια εργασίας κυριαρχεί, η εστίαση στις αμοιβές δεν είναι πολύ πίσω σε σημαντικότητα, καθώς το 43% των ωρομίσθιων εργαζομένων είναι ανοιχτό στο να αλλάξει θέση εργασίας για καλύτερη αμοιβή. Υπάρχει επίσης σημαντική στροφή προς τις εβδομαδιαίες πληρωμές, που προτιμά το 62% των εργαζομένων.

Ο αντίκτυπος της οικονομίας

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο retail (78%) αισθάνονται τις επιπτώσεις της οικονομικής αβεβαιότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Η επισφαλής οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό αποδεικνύεται από το 20% που απασχολείται παράλληλα και σε άλλες θέσεις εργασίας, κυρίως επειδή μια μόνο θέση εργασίας δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών δαπανών διαβίωσης.

Διαχειριστικά εμπόδια

Από την άλλη πλευρά, τα διευθυντικά στελέχη παλεύουν με το δικό τους σύνολο προκλήσεων. Ξεχωρίζει το δύσκολο έργο της ευθυγράμμισης των επιχειρησιακών απαιτήσεων με τις προτιμήσεις των εργαζομένων για τον προγραμματισμό. Σύμφωνα με τους 628 διευθυντές που συμμετείχαν στην έρευνα, το πιο δύσκολο μέρος της διαχείρισης των προγραμμάτων των ωρομίσθιων υπαλλήλων είναι η αντιστοίχιση των προτιμήσεων και της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Η πρόκληση αυτή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι πάρα πολλές εταιρείες βασίζονται σε ξεπερασμένες μεθόδους προγραμματισμού: το 20% των managers εξακολουθούν να χρησιμοποιούν έντυπες διαδικασίες για τη δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων και το 27% βασίζονται στα έγγραφα Google Docs ή σε παρόμοιο λογισμικό, τα οποία είναι χρονοβόρα και επιρρεπή σε λάθη. Αυτό υπογραμμίζει τη σοβαρή ανάγκη για αυτοματοποιημένο προγραμματισμό, σύμφωνα με τη Legion.

Τι “κρατάει’ τους εργαζόμενους στο retail

Ενώ η αύξηση των παραιτήσεων στο retail είναι ανησυχητικές, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι εργαζόμενοι επιλέγουν να παραμείνουν. Η αίσθηση συντροφικότητας ξεχωρίζει, με το 70% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι παραμένουν επειδή απολαμβάνουν να εργάζονται με τους συναδέλφους τους, σύμφωνα με το Reuters. Αμέσως μετά, η ικανοποίηση από τη συγκεκριμένη εργασία κρατά το 68% των εργαζομένων δεσμευμένο. Η ποικιλομορφία, η εργασιακή σταθερότητα και η δυνατότητα λήψης ρεπό κατατάσσονται επίσης ψηλά, εξασφαλίζοντας την αφοσίωση του 67% του εργατικού δυναμικού, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Τι πιστεύει η Gen Z για την εργασία, τα χρήματα και την καριέρα

Ποιο θα είναι το μέλλον

Η επιτακτική ανάγκη των επιχειρήσεων να εξελιχθούν είναι προφανής. Η ζήτηση για ευελιξία, τόσο στον προγραμματισμό όσο και στις αμοιβές, είναι σαφής. Οι επιχειρήσεις καλούνται, λοιπόν, να αναθεωρήσουν τα ξεπερασμένα συστήματα εργασίας, εισάγοντας την αυτοματοποίηση και τα έξυπνα εργαλεία, για να διατηρήσουν αυτό το κρίσιμο τμήμα του εργατικού δυναμικού.

Με σχεδόν τα δύο τρίτα των ωρομίσθιων εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο να σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά στο άμεσο μέλλον, ο κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η αντιμετώπιση των πραγματικών ανησυχιών γύρω από την ευελιξία και την αμοιβή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο σταθερό, ικανοποιημένο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό.

Με πληροφορίες από Chainstoreage

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.