29 Απρ 2024
READING

Τι έκανε την καμπάνια marketing της ταινίας Barbie να “σκίσει”;

4 MIN READ

Τι έκανε την καμπάνια marketing της ταινίας Barbie να “σκίσει”;

Τι έκανε την καμπάνια marketing της ταινίας Barbie να “σκίσει”;

Η Δύναμη της Barbie

Στον κόσμο του ψυχαγωγικού marketing, λίγα φαινόμενα έχουν τραβήξει την προσοχή και τον θαυμασμό των ειδικών του κλάδου τόσο πολύ όσο η καμπάνια marketing της ταινίας Barbie. Σε σκηνοθεσία της Greta Gerwig και με πρωταγωνίστρια την ταλαντούχα Margot Robbie, η κυκλοφορία της ταινίας στις 21 Ιουλίου προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο box office, σημειώνοντας εισπράξεις άνω των 1,342 δισ. δολαρίων παγκοσμίως. Τι είναι όμως αυτό που κάνει αυτή την προσπάθεια marketing να ξεχωρίζει από τις άλλες;

Από την αρχή, έγινε φανερό ότι η διαφημιστική εκστρατεία για την ταινία Barbie ήταν ένα μοναδικό γεγονός. Οι marketers συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η επανάληψη της επιτυχίας αυτής της καμπάνιας θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση. Η Barbie, ως μάρκα, διαθέτει μια πλούσια κληρονομιά με εύρος που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με τις περισσότερες άλλες πνευματικές ιδιότητες. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα marketing της ταινίας να είναι εξαιρετικά ανοιχτή με τη στρατηγική συνεργασίας της, ένα κατόρθωμα που δεν μπορούν να επιτύχουν πολλές άλλες μάρκες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η τάση Barbiecore σαρώνει το retail

Το πολιτιστικό αστέρι και η ευρεία απήχηση της Barbie

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία του marketing ήταν το μακροχρόνια επιτυχία της μάρκας και η ευρεία απήχηση της Barbie. Με μια ιστορία που εκτείνεται σε γενιές, η Barbie υπήρξε ένα αγαπημένο σύμβολο για διαφορετικές ομάδες καταναλωτών, γεγονός που την κατέστησε μοναδική ευκαιρία για διάφορες μάρκες να στοχεύσουν σε ένα ευρύ φάσμα κοινού. Ενώ και άλλες μάρκες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ταινίες βασισμένες στις IP τους, λίγες έχουν φτάσει στο επίπεδο της πολιτιστικής σημασίας που έχει η Barbie.

Συνεργασία με περισσότερα από 100 brands

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της καμπάνιας marketing της ταινίας Barbie ήταν η συνεργασία με περισσότερες από 100 μάρκες, οι οποίες συμμετείχαν σε διάφορες επώνυμες δράσεις πριν από την κυκλοφορία της ταινίας. Από μεγαθήρια της fast fashion μέχρι κολοσσούς τροφίμων και ποτών, ακόμη και νεοφυείς επιχειρήσεις – φαίνεται ότι όλοι θέλουν ένα μερίδιο από τη μαγεία της Barbie.

Αυτό το εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών δημιούργησε απαράμιλλο θόρυβο και ενδιαφέρον, οδηγώντας την προσμονή για την ταινία σε πρωτοφανή επίπεδα. Μία τέτοια μαζική συνεργασία ίσως είναι δύσκολο να επαναληφθεί για άλλες ταινίες.

Έμπνευση για τους μελλοντικούς marketers

Αν και οι marketers μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιγράψουν το εγχειρίδιο marketing της Barbie, η επιτυχία αυτής της καμπάνιας είναι βέβαιο ότι θα εμπνεύσει νέες προσεγγίσεις στο entertainment marketing. Οι marketers θα επικεντρωθούν πιθανότατα στην εξεύρεση καινοτόμων τρόπων σύνδεσης με το κοινό σε διαφορετικά πολιτισμικά σημεία επαφής. Η δημιουργικότητα θα έχει ύψιστη σημασία και οι marketers ενδέχεται να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές συνεργασίας τους για να δημιουργήσουν ενθουσιασμό και συνάφεια σε διάφορες πτυχές του πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμα: Πώς πέτυχε η Mattel την παγκόσμια κυριαρχία της Barbie

Το όραμα της Mattel για το marketing

Το φαινόμενο Barbie δεν αποτελεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική εστίαση της Mattel στις επιχειρήσεις πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις σε συμφωνίες αδειοδότησης IP, συμπεριλαμβανομένων των Hot Wheels και Barbie, έχουν ωθήσει τις οικονομικές επιδόσεις της Mattel, οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας. Οι συνεργασίες έχουν γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τις μάρκες προκειμένου να επεκτείνουν την εμβέλειά τους και να προσελκύσουν νέους πελάτες. Η τεράστια πολιτιστική σημασία της Barbie φέτος αύξησε περαιτέρω την ελκυστικότητα για τα brands που επιθυμούν να προσελκύσουν ένα τεράστιο και ποικίλο κοινό.

Η καμπάνια της ταινίας Barbie θα μείνει στην ιστορία ως ένα πρωτοποριακό και μεταμορφωτικό γεγονός στον κόσμο του marketing ψυχαγωγίας. Η ανεπανάληπτη επιτυχία της αναδεικνύει τη δύναμη ενός εμβληματικού εμπορικού σήματος, την αξία των εκτεταμένων συνεργασιών και τη δυνατότητα έμπνευσης μελλοντικών προσπαθειών marketing. Καθώς η βιομηχανία της ψυχαγωγίας εξελίσσεται, ένα πράγμα παραμένει σαφές: η δημιουργικότητα και η καινοτομία θα είναι τα κλειδιά για την κατάκτηση της καρδιάς και του μυαλού του κοινού παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από DigiDay

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.