26 Απρ 2024
READING

Η άνοδος της Generative AI

4 MIN READ

Η άνοδος της Generative AI

Η άνοδος της Generative AI

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης: Παγκόσμια υιοθέτηση και μετασχηματιστικές δυνατότητες

Η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία αιχμής που επιτρέπει στις μηχανές να δημιουργούν πρωτότυπο και ρεαλιστικό περιεχόμενο, έχει αποκτήσει σημαντική προβολή στο σημερινό ψηφιακό τοπίο. Με την ικανότητά της να δημιουργεί εικόνες, κείμενο, ακόμη και ολόκληρες συνομιλίες, η Generative AI έχει φέρει επανάσταση σε διάφορους κλάδους, όπως η τέχνη, η ψυχαγωγία και το marketing.

Στις ΗΠΑ οι εφαρμογές Generative AI, όπως το ChatGPT, γνωρίζουν μια αξιοσημείωτη έκρηξη στη χρήση τους. Σύμφωνα, μάλιστα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας έρευνας αγοράς, Insider Intelligence, στην πρώτη γραμμή αυτής της ανάπτυξης βρίσκονται οι Millennials και οι Gen X-ers. Η έρευνα για τη τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει εντυπωσιακές προβλέψεις, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτής της τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο θα είναι το μέλλον της generative AI;

Το 2023 είναι η χρονιά της Generative AI

Η έκθεση εκτιμά ότι ο αριθμός των χρηστών των εφαρμογών generative AI στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εκτοξευθεί κατά 894,4% και θα φτάσει τα 77,8 εκατομμύρια χρήστες το 2023, σε σύγκριση με 7,8 εκατομμύρια χρήστες το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος μοχλός αυτής της ανάπτυξης είναι η χρήση μιας και μόνο εφαρμογής γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, του ChatGPT της OpenAI. Το 2023, το ChatGPT αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 882%, φτάνοντας τα 61,5 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 6,3 εκατομμύρια χρήστες το 2022.

Η κυριαρχία του ChatGPT πρόκειται να επιτύχει σημαντικά ορόσημα το 2023. Η εφαρμογή προβλέπεται να χρησιμοποιείται από περισσότερο από το 20% όλων των χρηστών του διαδικτύου και από το εντυπωσιακό 79% των χρηστών των εφαρμογών γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης. Μέχρι το 2024, αναμένεται ότι πάνω από 77 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες – δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις – θα χρησιμοποιεί το ChatGPT.

Ωστόσο, η έκθεση υποδηλώνει ότι το μερίδιο αγοράς του ChatGPT θα μειωθεί το 2025, παρόλο που η βάση χρηστών του αναμένεται να επεκταθεί σε 87,9 εκατομμύρια χρήστες. Αυτή η πτώση του μεριδίου αγοράς στο 75,2% μεταξύ όλων των χρηστών Generative AI αποδίδεται στην αυξανόμενη επικράτηση εναλλακτικών επιλογών στο τοπίο της εν λόγω τεχνολογίας.

Ποιες γενιές χρησιμοποιούν την Generative AI

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αύξηση της χρήσης της Generative AI το 2023 δεν θα τροφοδοτηθεί κυρίως από τους εργαζόμενους της Gen Z. Αντιθέτως, θα είναι οι Millennials που θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη ομάδα χρηστών των εν λόγω εργαλείων, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 21,4%. Από κοντά ακολουθούν τα νεότερα μέλη της γενιάς Gen X, που αντιπροσωπεύουν το 19,3% των χρηστών. Η Gen Z καταλαμβάνει την τρίτη θέση με μερίδιο χρηστών 14%.

Η εξέχουσα θέση των Millennials και των Gen X-ers στην υιοθέτηση των εργαλείων Generative AI θα μπορούσε να αποδοθεί στην παρουσία τους στο εργατικό δυναμικό, ιδίως στις εταιρείες που ενσωματώνουν το ChatGPT στις ροές εργασίας τους. Ενώ, από την άλλη, πολλά μέλη της Gen Z δεν έχουν εισέλθει ακόμη στον επαγγελματικό χώρο.

Το μέλλον της Generative AI

Η Insider Intelligence προβλέπει ότι η συνολική χρήση της γενεσιουργού AI στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εκτοξευθεί σε 116,9 εκατομμύρια χρήστες το 2025, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Φυσικά η υιοθέτηση των τεχνολογιών αιχμής δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Η παγκόσμια υιοθέτηση της Generative AI έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι οργανισμοί και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν τις μετασχηματιστικές δυνατότητές της.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως το αγγλόφωνο ChatGPT επηρεάζει το marketing;

Από τη Βόρεια Αμερική έως την Ασία, την Ευρώπη έως την Αφρική, η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται για να φέρει επανάσταση στους κλάδους, να προωθήσει την καινοτομία και να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. Οι επιχειρήσεις παγκοσμίως υιοθετούν όλο και περισσότερο τη γενεσιουργό AI για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, να εξορθολογήσουν τις λειτουργίες και να προωθήσουν την καινοτομία.

Με τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τις βιομηχανίες, να ενδυναμώσει τη δημιουργικότητα και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ολοένα και πιο διασυνδεδεμένου κόσμου μας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.