26 Απρ 2024
READING

Πώς ανατρέπεται το τοπίο για το λιανεμπόριο στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

4 MIN READ

Πώς ανατρέπεται το τοπίο για το λιανεμπόριο στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

Πώς ανατρέπεται το τοπίο για το λιανεμπόριο στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

Τεκτονικές αναμένεται ότι θα είναι οι αλλαγές στο τοπίο του λιανεμπορίου στο κέντρο της Αθήνας το επόμενο διάστημα. Εκεί που αναμένεται ότι θα λάβουν λίγη ή και πολλή από τη χαμένη τους λάμψη οι δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως στη δεκαετία της κρίσης, επλήγησαν βάναυσα και παρουσίασαν εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης.

Παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν έντονες επικρίσεις τον τελευταίο καιρό για την απόφαση του δήμου Αθηναίων μετά την απόπειρα του «Μεγάλου Περιπάτου» να αναπλάσει τελικά τα πεζοδρόμια και να αναμορφώσει την Πανεπιστημίου, φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο και αυτή η κίνηση συντείνει στην γενικότερη νέα εικόνα του κεντρικού δρόμου, ο οποίος εμπορικά τελειώνει περίπου στο ύψος του Attica, αλλά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επεκταθεί και προς την Ομόνοια, όπου το ενδιαφέρον και από μεγάλες ξένες λιανεμπορικές επιχειρήσεις και αλυσίδες είναι αρκετά έντονο. 

Το δικό της ρόλο σε όλα αυτά καλούνται να διαδραματίσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα, όπως το νέο ξενοδοχείο Nyx της ισραηλινής Fattal, όπου ήρθε να λάβει μετά από αρκετά χρόνια τη θέση του «σφραγισμένου», Esperia στην οδό Σταδίου. Αλλά και οι εργασίες που θα λάβουν χώρα για την ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου, κατά την ολοκλήρωσή τους θα προσφέρουν στην πόλη και στο κέντρο της, έναν νέο πολυχώρο λιανικής, τροφίμων και εστίασης, ο οποίος αναμένεται ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης. Από το παζλ, δεν λείπουν επενδύσεις σε συγγενικούς δρόμους, όπως αυτή της Ιντρακάτ, η οποία δημιούργησε ένα νέο κτίριο γραφείο στην οδό Ιπποκράτους 3-5, σε κτίριο ιδιοκτησίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδύσεων.

Ένα κτίριο που και αυτό επί σειρά ετών «μαράζωνε» στη σκιά των γεγονότων και της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ στο σημείο που παλαιότερα βρισκόταν το κατάστημα Hondos της εταιρείας Hondos Palace, δημιουργήθηκε το πρώτο φυσικό κατάστημα της εταιρείας αθλητικής μόδας Fuel, η οποία μέχρι πρότινος διατηρούσε μόνο ηλεκτρονική παρουσία. Πρόκειται για το κατάστημα το οποίο έπαψε πριν μερικά χρόνια να λειτουργεί, με την εταιρεία που το διατηρούσε να αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων αλλά και ερχόμενη σε κόντρα με την οικογένεια Χόντου που διατηρεί τα γνωστά καταστήματα. 

Στο ευρύτερο περιβάλλον όμως έρχονται να προστεθούν και νέες κινήσεις που γίνονται στον ευρύτερο εμπορικό κόμβο από την πλατεία Συντάγματος έως και την Ομόνοια. Πρόσφατα στην οδό Βουκουρεστίου, δημιουργήθηκε η νέα boutique του οίκου Chanel, μεταφερόμενη ουσιαστικά από το κατάστημα Linea Piu στο Κολωνάκι, όπου έως εκείνη τη στιγμή διαχειριζόταν τα προϊόντα της μάρκας. Μεγάλοι οίκοι όπως η Bulgari διάλεξαν και αυτοί την Βουκουρεστίου, ενώ τα Attica αυτή την περίοδο κάνουν επέκταση και στον 2ο όροφο του κτιρίου, μεγαλώνοντας το τμήμα ανδρικών, κατά τα πρότυπα των υπολοίπων ορόφων 3ου, 4ου και 5ου που προηγήθηκαν. 

Οι αφίξεις σε όλη την Ελλάδα

Κοιτάζοντας όμως και ευρύτερα το τοπίο του εγχώριου λιανεμπορίου στην Αθήνα και τα προάστια, το τρίτο JD Sports που έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει το 4ο τρίμηνο του 2023 στον Πύργο του Πειραιά, ενώ τα Zara και Zara Home, ανακοίνωσαν το άνοιγμα ενός καταστήματος 5.850 τμ κάτι που επίσης θα συμβεί πριν το τέλος του 2023 επίσης στον Πύργο του Πειραιά. Στη Μεταξά 34 στη Γλυφάδα επαναλειτούργησε ένα κατάστημα της Juicy Couture από τον όμιλο Folli Follie, καθώς μετά τα γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε είχαν κλείσει όλα τα καταστήματα της μάρκας στη χώρα μας και στον Πειραιά λειτούργησε ένα νέο κατάστημα της Benetton με συνολική επιφάνεια 1.000 τμ.

Στις νέες αφίξεις συγκαταλέγονται η boutique της Hugo Boss στο Golden Hall, τα δύο καταστήματα Nautica στη Νέα Ιωνία και το Golden Hall, ένα κατάστημα Πλαίσιο 1.450 τμ στο Ηράκλειο Κρήτης και το μεγαλύτερο KFC στην Ελλάδα στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Αλλά και η παγκοσμίου φήμης εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Tesla, έκανε βήμα και στη Θεσσαλονίκη, με ένα pop-up κατάστημα στο Mediterannean Cosmos. Aπό την πλευρά της η Pepco δημιούργησε 3 νέα καταστήματα σε όλη τη χώρα και η Sport Vision ένα νέο κατάστημα στην Πάτρα. Προ μερικών ημερών και η γαλλική εταιρεία ρουχισμού πολυτελείας, IRO, άνοιξε το νέο της κατάστημα στην Κηφισιά και το πρώτο στην Ελλάδα επί της οδού Κολοκοτρώνη, συνολικής επιφάνειας 200 τετραγωνικών μέτρων.

110.000 τετραγωνικά εμπορικών κέντρων εντός τριετίας

Τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να βγουν στην αγορά συνολικά 109.000 τ.μ διαθέσιμων χώρων προς μίσθωση σε εμπορικά κέντρα από τη Lamda Development στο Ελληνικό και 77.000 τμ πάρκων λιανικής από την Trade Estates και τις Lamda Development/Orilina σε Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι αξίες ενοικίασης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ελαφρές αυξήσεις σε προνομιακές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και με ελάχιστα διαθέσιμα σημεία στο prime retail γενικά, και ισχυρή ζήτηση ενοικιαστών για στρατηγικές τοποθεσίες σε όλους τους κλάδους λιανικής.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.