Το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από αρκετές διαφορετικές πλευρές το τελευταίο διάστημα για τον Κωτσόβολο, δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός τον όμιλο Quest. Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον τομέα των υπηρεσιών τεχνολογίας μέσω της Infoquest Technologies αλλά και στον τομέα των μεταφορικών υπηρεσιών με την ACS καθώς και των καταναλωτικών αγαθών όπως είναι τα προϊόντα της Apple, της οποίας αποτελεί τον διανομέα στην Ελλάδα, έχει ισχυρό ενδιαφέρον και κάθε λόγο να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Κωτσόβολος.
Η Quest Holdings, συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα και της Έφης Κουτσουρέλη, κάνει αυτή την περίοδο όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να καταφέρει να αποσαφηνίσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα που σχετίζονται με τις οικονομικές επιδόσεις, τη δραστηριότητα αλλά και τα ευρύτερα δεδομένα της Κωτσόβολος.
Δεν προκαλεί απορία το γεγονός, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Quest διατηρεί σημαντική παρουσία στη λιανική με τα καταστήματα iStorm, τα καταστήματα Xiaomi αλλά και στη χονδρική μέσω της διάθεσης των προϊόντων κλιματισμού αλλά και συσκευών των εταιρειών Toyotomi, Singer, Kerosun μετά την εξαγορά και απορρόφηση της Γ.Ε. Δημητρίου. Όμως η Quest δεν περιορίζεται εκεί, καθότι διατηρεί και την θυγατρική εταιρεία Clima Quest, η οποία εμπορεύεται τα κλιματιστικά Gree. Επομένως μία πιθανή εξαγορά της Κωτσόβολος θα μπορούσε να συμβάλλει μελλοντικά στην ανάπτυξη σημαντικών συνεργειών μεταξύ των δραστηριοτήτων χονδρικής που διαθέτει ο όμιλος αλλά και του δικτύου λιανικής που έχει η Κωτσόβολος. Επιπροσθέτως η Quest μέσα από μία τέτοια κίνηση έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να φτάσει σε τζίρο περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα θα ανοίξει βήμα στη λιανική, με τον Κωτσόβολο να έχει έως τώρα 95 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και την Κύπρο και να αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών λιανικής, με τζίρο 730 εκατομμύρια ευρώ και με σημαντική απόσταση από τους άλλους δύο παίκτες της ίδιας αγοράς την Public και το Πλαίσιο.
Οι «αντίπαλοι» της Quest για την εξαγορά
Για να συμβούν βέβαια όλα τα παραπάνω χρειάζεται αρκετός χρόνος και αρκετά στάδια επί της διαδικασίας πώλησης που έχει ξεκινήσει ο βρετανικός όμιλος Curry’s, στον οποίο ανήκει η Κωτσόβολος με τη συμβολή της Citi που δρα ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Ταυτόχρονα όμως η Quest θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην πορεία και άλλους σημαντικούς ομίλους, όπως η ΔΕΗ που φέρεται να διατηρεί επίσης ενδιαφέρον, το Πλαίσιο, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του καναδικού ομίλου Fairfax, ο οποίος ανήκει στον Καναδό μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa και στην Ελλάδα έχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις και ομίλους όπως είναι η Eurobank, ο Μυτιληναίος και τα Praktiker.
Για να δούμε όμως και τα οικονομικά δεδομένα του όλου πράγματος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όμιλος Quest κινείται με παραπλήσιο της Κωτσόβολος περιθώριο EBITDA 7% (72 εκατ. ευρώ το 2022) επί των πωλήσεών του που ήταν για πρώτη φορά την περσινή χρονιά άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, στα 1,03 δισ. Αντίστοιχα το ποσοστό EBITDA της Κωτσόβολος στην τελευταία χρήση που έληξε στις 30 Απριλίου του 2023 (Μάιος 2022-Απρίλιος 2023) ήταν 6% επί του τζίρου, στα 48,6 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος στην οικονομική χρήση που αναφέραμε ήταν 733 εκατ. ευρώ.
Η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα το 2022 συνεχίζει να αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό, φτάνοντας τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όντας αυξημένος κατά 4% σε σύγκριση με τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ του 2021. Μάλιστα, για επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς θα είναι στα επίπεδα του 3%.
Η εξέλιξη της διαδικασίας
Αυτή τη στιγμή η Citi τρέχει τη διαδικασία, συλλέγοντας ενδιαφέρον και θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Στο επόμενο διάστημα, όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και περάσουν το πρώτo screening και θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσουν την Κωτσόβολος και να υπάρξει η πρώτη προσφορά. Στην επόμενη φάση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εντονότερα μετά το καλοκαίρι γιατί οι επόμενες φάσεις απαιτούν επιπρόσθετες πληροφορίες και παρουσιάσεις, και επί της ουσίας είναι πιο χρονοβόρες. Θα ακολουθήσουν duediligence – χρηματοοικονομικοί έλεγχοι για τα δεδομένα της Κωτσόβολος – που θα χρειαστούν ακόμα περισσότερο χρόνο.
Πρακτικά λοιπόν εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο νέος ιδιοκτήτης δεν αναμένεται να γίνει γνωστός πριν από το τέλος του 2023, καθώς κάτι τέτοιο πιθανότατα θα συμβεί στη διάρκεια του επόμενου έτους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.