28 Απρ 2024
READING

Θα καταφέρει η Carrefour να πετύχει στην Ελλάδα;

4 MIN READ

Θα καταφέρει η Carrefour να πετύχει στην Ελλάδα;

Θα καταφέρει η Carrefour να πετύχει στην Ελλάδα;

Η επιστροφή της Carrefour στην Ελλάδα ήταν ένα γεγονός που από αρκετούς στην αγορά αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα. Οι λόγοι είναι αρκετοί, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η αποτυχία των ξενικών αλυσίδων – με εξαίρεση τη Lidl – να επιβιώσουν στην Ελλάδα αλλά και το γεγονός ότι η Carrefour επί Μαρινόπουλου, έχασε το παιχνίδι της αγοράς, αποχωρώντας από αυτήν.

Σήμερα, την διαχείριση του εμπορικού σήματος και την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στον κόσμο για την ελληνική αγορά, έχει αναλάβει ο όμιλος AVE του Νίκου Βαρδινογιάννη. Η AVE πριν προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση φάνηκε να έχει ζυγίσει αρκετά τα πράγματα, αποτελώντας και αυτή ωστόσο έναν όμιλο με αρκετά οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, που εάν δεν υπήρχε ένας ισχυρός μέτοχος όπως ο προαναφερόμενος, με διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και πολυετή στήριξη, πιθανότατα δεν θα τα είχε καταφέρει. Ας έρθουμε όμως στην Carrefour. Διότι το πλάνο ανάπτυξης της αλυσίδας στην πενταετία είναι 150 μαγαζιά έως και το 2027.

Οι άνθρωποι του ομίλου AVE και της εταιρείας Retail & More, η οποία διαχειρίζεται την Carrefour στη χώρα μας κρατούν αρκετά χαμηλά τον πήχυ, αποφεύγοντας για την ώρα να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις που θα ανέπτυσσαν προσδοκίες άνευ αντικειμένου. Διότι η επιδίωξη των στελεχών της επιχείρησης, είναι πρώτα να πετυχαίνει στόχους και μετά να τους γνωστοποιεί και όχι να στηρίζεται στην γνωστοποίηση σχεδίων επί χάρτου που θα μπορούσαν στο τέλος της ημέρας να μην είναι υλοποιήσιμα ή και να μην ευοδωθούν. 

Δίκτυο με 28 καταστήματα

Αυτή τη στιγμή η Carrefour έχει δημιουργήσει 28 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ ένα ακόμη στην Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τον Αύγουστο. Κυριαρχεί το μοντέλο franchise, με την εταιρεία να αναζητά συνεργάτες και να μην ανοίγεται σε εταιρικά καταστήματα με εξαίρεση μέχρι στιγμής το μοναδικό από αυτά, το οποίο βρίσκεται στον Πειραιά. Άλλες περιοχές δραστηριοποίησης είναι η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, η Κως, η Χαλκιδική αλλά και η Αθήνα. Το μεγαλύτερο στοίχημα του Βασίλη Στασινούλια, ο οποίος γνωρίζει αρκετά καλά την Carrefour και από την πρότερη θητεία του στον Μαρινόπουλο, είναι να εξαπλωθεί στα νησιά και κατόπιν στα αστικά κέντρα. 

Μέρος της λειτουργίας της Retail & More βασίζεται στην πώληση προϊόντων μέσω χονδρικής στους συνεργάτες που διαθέτουν καταστήματα Carrefour, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της μάρκας, ενώ στο χαρτοφυλάκιο εντάσσονται και προϊόντα Ελλήνων παραγωγών προς ενίσχυση του μείγματος. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα αγαθών που αφενός είναι συμφέροντα ως προς την τιμή στην περίπτωση της ιδιωιτκής ετικέτας, αφετέρου παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ελληνικότητας, τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του καταναλωτή. 

Στην ελληνική αγορά η Retail & More σκοπεύει να αναπτύξει καταστήματα Carrefour express , Carrefourmarket, Carrefour Bio, Carrefour Flash 10/10 (κατάστημα χωρίς ταμειακές μηχανές), Supeco. Eπιπλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η άφιξη του Carrefour Flash 10/10, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς υπαλλήλους και ταμεία, με αυτοματοποιημένη χρέωση των προϊόντων όταν αυτά θα τοποθετούνται στο καλάθι του καταναλωτή.

Δρόμος που μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι

Εάν λοιπόν θεωρήσουμε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στην περίπτωση της Carrefour, τι είναι αυτό που λείπει; Προς το παρόν το κύριο συστατικό είναι η εξάπλωση του δικτύου. Το σήμα φαίνεται ότι έχει σημαντική ανταπόκριση από ξένους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα. Τη στιγμή όμως που οι ελληνικές αλυσίδες μεσουρανούν και αποτελούν την κύρια επιλογή κάθε Έλληνα καταναλωτή, ένα ακόμα συστατικό που θα πρέπει να προσθέσει στη στρατηγική της η αλυσίδα, θα είναι η προσέλκυση και των εγχώριων καταναλωτών.

Εξάλλου τα παραδείγματα της ρωσικής Mere που πολυακούστηκε από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και της Spar που επίσης είχε χτίσει μεγαλόπνοα σχέδια, είναι αρκετά πρόσφατα. Και όπως έχει αποδειχθεί σε ουκ ολίγες των περιπτώσεων μεταξύ των οποίων και αυτή της Aldi, ο δρόμος για τις διεθνείς αλυσίδες μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι στην ελληνική αγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.