18 Δεκ 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται η αγορά γαλακτοκομικών

5 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται η αγορά γαλακτοκομικών

Πώς διαμορφώνεται η αγορά γαλακτοκομικών

Οι μεγάλοι παίκτες ετοιμάζονται για αντεπίθεση

Το 2022 αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο μίγμα ενεργειακής κρίσης, οικονομικής κρίσης και κρίσης γάλακτος, με ελλείψεις και πολύ υψηλές τιμές πρώτων υλών, που αυξήθηκαν κατά 50-60%, λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς διεκδικούν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, μέσα από επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ενοποίηση και ισχυροποίηση

Η Δέλτα και η Δωδώνη δεν σταμάτησαν να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο αγοράς, παρά το γεγονός ότι τελούσαν και οι δύο υπό την ομπρέλα της CVC Capital Partners. Σε μια μορφή μεγάλης αντεπίθεσης απέναντι στον ανταγωνισμό, οι δύο εταιρείες υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ενοποιηθούν. Παρά το γεγονός ότι κατά πλειοψηφία ανήκουν στη CVC Capital διατηρούν πλήρως ξεχωριστή λειτουργία η μία από την άλλη, η καθεμία με τα δικά της στελέχη και το δικό της δίκτυο διανομής και παρουσία στην αγορά.

Αφενός η Δέλτα προχώρησε στην εκποίηση μη εκμεταλλεύσιμων περιουσιακών στοιχείων εντός κι εκτός Ελλάδος, ενώ ολοκλήρωσε την εξαγορά της εισαγωγικής εταιρείας τυροκομικών προϊόντων Γκατένιο και της εταιρείας Κουρέλλας Α.Ε. προκειμένου να δρομολογήσει την ενίσχυση του plant-based χαρτοφυλακίου της. Επίσης η Δέλτα με την στρατηγική “Καλή διατροφή” προχωρά σε μια νέα εποχή για την εταιρεία με διεύρυνση των προιοντικών κατηγοριών αλλά κυρίως με μια νέα αντίληψη για την μάρκα.

Από την άλλη η Δωδώνη -το 25% της ανήκει στη Venetiko Holdings στον αποκλειστικό έλεγχο της οποίας πέρασε τον Αύγουστο του 2021- μετά την εκ βάθρων αναδιοργάνωσή της τα προηγούμενα χρόνια, διαθέτει σύγχρονες εργοστασιακές μονάδες σε Ιωάννινα και Θήβα και ηγείται της εισκόμισης αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας, για την οποία μάλιστα είναι διάσημη και αρκετά δραστήρια και στο εξωτερικό.

Εξαγωγές και επαναλανσάρισμα της ΑΓΝΟ

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία συνεχίζει τη δραστηριοποίησή της με τα σήματα Όλυμπος, Τυράς και Ροδόπη που την έχουν οδηγήσει στην κορυφή της αγοράς, ενώ αναμένεται να βρεθούν τα πρώτα προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, βούτυρο κ.ά.) της ΑΓΝΟ στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο, με τη διανομή να εστιάζεται αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία. Μετά την απόκτηση της εταιρείας μέσα στο 2022, ο όμιλος των αδελφών Σαράντη άλλαξε τον αρχικό προγραμματισμό από τις αρχές της χρονιάς προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην παραγωγή χαλουμιού τόσο στο δικό τους εργοστάσιο στην Κύπρο όσο και μέσω της εταιρείας Κουρούσιης, όπου μπορεί να απέκτησαν αρχικά το 49%, ωστόσο υπάρχει η προοπτική απόκτησης και του υπόλοιπου 51% σε δεύτερο χρόνο. Όπως και στην ενδυνάμωση των εξαγωγών, απ’ όπου προήλθε το 2022 το 55% των πωλήσεών της, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 60% το 2023.

Ενίσχυση εξωστρέφειας και εγκαταστάσεων

Το 2021 η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξόδου της Vivartia από τη ΜΕΒΓΑΛ ενίσχυσε το μερίδιο της στην βιομηχανία που ίδρυσε ο πατέρας της στο 64,5%, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έγινε μέτοχος του 21,5% και η αδερφή της Νίκη Χατζάκου- Συμεωνίδη παρέμεινε με το 14%. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία σε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας, με έμφαση στις προϊοντικές κατηγορίες γάλα, γιαούρτι και τυροκομικά, ενισχύοντας επίσης τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών της.

Ένα χρόνο μετά, η εταιρεία αποτιμούσε θετικά την προσπάθειά της να διαφυλάξει την κερδοφορία της και να ενδυναμώσει τη θέση της στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. Η αμερικανική αγορά είναι αυτή που έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη σε πωλήσεις της εταιρείας εκτός Ελλάδας, την στιγμή που οι εξαγωγές αφορούν κυρίως σε βιολογική φέτα και φθάνουν πλέον τα 9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης επενδυτικού προγράμματος που αφορά την επέκταση της τυροκομικής μονάδας. Το ύψος της επένδυσης είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως στην αύξηση παραγωγικότητας στη φέτα.

Καινοτόμα προϊόντα

Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για την Κρι-Κρι τα επόμενα χρόνια είναι οι εξαγωγές, όπου διατηρεί ποσοστό 47% και το αναπτύσσει με κύριες χώρες προορισμού των προϊόντων της την Ιταλία που καταλαμβάνει το 36%, την Μεγάλη Βρετανία που έχει το 35%, την Ιρλανδία με το 3,5%, τη Σουηδία με 3,2% και τις λοιπές χώρες με 22,3% συμμετοχή στις συνολικές της εξαγωγές. Η αξία των εξαγωγών της εταιρείας το 2022 ήταν 81 εκατομμύρια ευρώ επί του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Εκεί κυριαρχούν τα προϊόντα γιαουρτιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τα προϊόντα γιαουρτιού για μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και τα προϊόντα ελεύθερα λακτόζης. Ο συνολικός τζίρος που φέρνει το γιαούρτι σε Ελλάδα και εξωτερικό για την Κρι Κρι, είναι 36 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 27 εκατομμύρια στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό.

Όλες οι κινήσεις των επχειρήεων στοχεύουν στη στρατηγική ανάπτυξη, την ενίσχυση των εξαγωγών και την διαχείριση του ανταγωνισμού, προκειμένου να αυξησουν τα μερίδιά τους σε ια αγορά που βάλλεται πανταχόθεν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, οι πωλήσεις λευκού γάλακτος να υποχωρήσουν σε όγκο κατά 6,4%, των τυριών κατά 5,1% και ειδικά της φέτας κατά 8,8%, του γιαουρτιού κατά 6,6%, της κρέμας γάλακτος κατά 5,3% και του σοκολατούχου γάλακτος κατά 4,8%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.