26 Απρ 2024
READING

Είναι ξεπερασμένες οι παραδοσιακές εταιρικές κλίμακες;

4 MIN READ

Είναι ξεπερασμένες οι παραδοσιακές εταιρικές κλίμακες;

Είναι ξεπερασμένες οι παραδοσιακές εταιρικές κλίμακες;

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της υιοθέτησης πιο επίπεδων ιεραρχιών

Τα τελευταία χρόνια, μια σημαντική αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα έχει δει πολλές εταιρείες να υιοθετούν πιο επίπεδες οργανωτικές δομές, με στόχο να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές ιεραρχίες και να προωθήσουν ένα πιο ευέλικτο και αυτόνομο εργασιακό περιβάλλον. Στόχος είναι να παρέχεται στους εργαζόμενους μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ευελιξία και έλεγχος της σταδιοδρομίας τους. Ωστόσο, καθώς αυτές οι αλλαγές έχουν εφαρμοστεί, έχουν προκύψει τόσο επιτυχίες όσο και προκλήσεις, γεγονός που προτρέπει σε μια πιο προσεκτική εξέταση του κατά πόσον η εταιρική σκάλα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ή να βελτιωθεί.

Η ισοπέδωση της πυραμίδας

Η παραδοσιακή εταιρική σκάλα, που μοιάζει με πυραμίδα – με μια στενή κορυφή των κορυφαίων στελεχών και μια ευρεία βάση του εργατικού δυναμικού – υπήρξε επί μακρόν το καθιερωμένο μοντέλο. Αντίθετα, όμως, μια πιο επίπεδη οργάνωση μειώνει τον αριθμό των ιεραρχικών επιπέδων, επιτρέποντας συντομότερες γραμμές αναφοράς και μεγαλύτερη αυτονομία εντός των ομάδων και των τμημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Τι πιστεύει η Gen Z για την εργασία, τα χρήματα και την καριέρα

Οι υποστηρικτές της επίπεδης προσέγγισης υποστηρίζουν ότι η δομή αυτή προωθεί την ταχύτερη λήψη αποφάσεων, την ευελιξία στην ανταπόκριση στις αλλαγές της αγοράς και την αυξημένη ικανοποίηση των εργαζομένων. Οι εταιρείες με λιγότερα επίπεδα μπορούν να είναι πιο ευέλικτες στη στόχευση των πελατών με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η αυτονομία που παρέχουν οι πιο επίπεδες δομές έχει επίσης βρεθεί ότι αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους εργαζόμενους.

Οι ακούσιες συνέπειες

Ενώ η ιδέα μιας πιο επίπεδης ιεραρχίας φαίνεται ελκυστική, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη. Ορισμένες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει ακούσιες συνέπειες, όπως η αίσθηση χάους και σύγχυσης μεταξύ των εργαζομένων. Η κατάργηση της σαφούς ιεραρχικής κατάταξης και των τίτλων εργασίας έχει οδηγήσει σε αισθήματα υποβιβασμού και αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της καριέρας.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να προσβλέπουν σε πρόσωπα εξουσίας για καθοδήγηση, μπορεί να δυσκολεύονται χωρίς σαφή ιεραρχία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ασφάλεια και η σταθερότητα που παρέχουν οι παραδοσιακοί ρόλοι και τίτλοι μπορεί να λείπουν. Επιπλέον, χωρίς σαφείς τίτλους θέσεων εργασίας και συστήματα ανταμοιβής, ορισμένοι εργαζόμενοι ενδέχεται να μην έχουν τον προσανατολισμό που χρειάζονται για να παραμείνουν δεσμευμένοι και παρακινημένοι.

Ο κίνδυνος των άτυπων δομών εξουσίας

Μία από τις βασικές ανησυχίες που προκαλεί η αποδυνάμωση των ιεραρχιών είναι η εμφάνιση άτυπων δομών εξουσίας. Όταν καταργούνται οι παραδοσιακές γραμμές εξουσίας, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να δημιουργήσουν συνδέσεις και δίκτυα που παρέχουν σε ορισμένα άτομα μία άτυπη επιρροή στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως προκατάληψη εντός της ομάδας, μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό ορισμένων εργαζομένων, διαιωνίζοντας τις υπάρχουσες ανισότητες.

Επίτευξη μιας ισορροπημένης προσέγγισης

Αν και ο ενθουσιασμός για πιο επίπεδες οργανώσεις είναι κατανοητός, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η αξία της ιεραρχίας για την παροχή σταθερότητας και τάξης. Η πλήρης κατάργηση των ιεραρχιών μπορεί να είναι αποδιοργανωτική και αντιπαραγωγική. Αντ’ αυτού, μια ισορροπημένη προσέγγιση που διατηρεί ορισμένα στοιχεία ιεραρχίας ενώ ενσωματώνει πτυχές της αυτοδιαχείρισης και της αυτονομίας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Διαβάστε ακόμα: Οι middle managers είναι το “κλειδί” στις επιχειρήσεις

Οι εταιρείες θα πρέπει να προσεγγίζουν την οργανωτική αλλαγή με περίσκεψη και σταδιακά, εξασφαλίζοντας σαφή επικοινωνία σχετικά με τους λόγους της μετάβασης και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η διαφάνεια είναι σημαντική για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν πώς οι αλλαγές θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και την ατομική σταδιοδρομία.

Υπάρχει μέλλον μπροστά

Η συζήτηση σχετικά με την υιοθέτηση της εταιρικής σκάλας ή την υιοθέτηση πιο επίπεδων οργανωτικών δομών απέχει πολύ από το να τελειώσει. Ενώ η επιθυμία για αυξημένη αυτονομία και ικανοποίηση των εργαζομένων είναι θετική, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η παραδοσιακή ιεραρχία προσφέρει ορισμένα πολύτιμα οφέλη. Η ισορροπία μεταξύ των δύο προσεγγίσεων και η προσεκτική εφαρμογή των αλλαγών θα είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας εργασιακής κουλτούρας που προάγει την καινοτομία, τη δέσμευση και την ισότητα. Καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να πειραματίζονται, το ταξίδι προς την ιδανική εταιρική δομή θα εξελίσσεται αναμφίβολα, διαμορφωμένο από τις ανάγκες και τις προσδοκίες τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.