28 Απρ 2024
READING

Η μάχη Nike-Adidas και η αγορά των sneakers στην Ελλάδα

4 MIN READ

Η μάχη Nike-Adidas και η αγορά των sneakers στην Ελλάδα

Η μάχη Nike-Adidas και η αγορά των sneakers στην Ελλάδα

Δραστικές αλλαγές έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά των αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. Εξελίξεις που σχετίζονται με την διακοπή λειτουργίας καταστημάτων της Nike στην Ελλάδα, τη μεταβίβαση των εναπομείναντων καταστημάτων της μάρκας από τη Folli Follie στον όμιλο Percassi αλλά και ταυτόχρονη ισχυροποίηση της Adidas, έδειξαν ότι οι αντατροπές όχι μόνο ήρθαν για να ανατρέψουν ισορροπίες, αλλά και για να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο στη λιανική και στο μοντέλο λειτουργίας σε επίπεδο δικτύο λιανικής για τις δύο μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών. 

Το τελευταίο κατάστημα που είχε στην διαχείρισή του ο όμιλος Folli Follie είναι προγραμματισμένο να μεταβιβαστεί στο Gruppo Percassi αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και στη θυγατρική εταιρεία που διατηρεί στην Ελλάδα. Η αρχή για τον όμιλο Percassi στη χώρα μας έγινε με την ανακαίνιση του καταστήματος της Nike στη Γλυφάδα. Το συγκεκριμένο μάλιστα κατάστημα έχει και τη δική του ιστορική σημασία, διότι ήταν το πρώτο Nike Store που λειτούργησε στην Ευρώπη και μάλιστα για αρκετά χρόνια παρέμεινε το μεγαλύτερο.

Ταυτόχρονα στο Golden Hall δημιουργήθηκε και ένα. Shop in a shop, ενώ στο Athens Mall δημιουργήθηκε το πρώτο Nike Live επί ελληνικού εδάφους. Να σας θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί και η διακοπή λειτουργίας των δύο θυγατρικών στην Ελλάδα στο τέλος του 2022 για τη Nike, δηλαδή των Νike Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Διαφήμισης και Μάρκετινγκ και της Nike Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Λιανικού Εμπορίου, τις οποίες απορρόφησε η ολλανδική εταιρεία Nike Retail BV. 

Η Adidas Hellas

Από την άλλη πλευρά η Adidas επανατοποθετήθηκε στην οδό Ερμού, με το νέο της κατάστημα στη θέση της Mothercare, το οποίο μίσθωσε από την Κλουκίνας – Λάππας, το χαρτοφυλάκιο της οποίας εξαγόρασε με την απόκτηση της πλειοψηφίας της προαναφερόμενης εταιρείας, ο όμιλος Intracom Συμμετοχών. 

H Adidas Hellas, η οποία διατηρεί την έδρα της στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα διατηρεί την παρουσία της αρκετά έντονη στη χώρα μας, τόσο με καταστήματα outlet όπως αυτά σε Μεσογείων, στο Piraeus Retail Park (το πιο πρόσφατο άνοιγμα) αλλά και Νέα Σμύρνη. Ο τζίρος της Adidas στην Ελλάδα είναι 156 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους στα 2,29 εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία για το 2021. Οικονομικές επιδόσεις που δείχνουν ότι μπορούν να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα, δεδομένης και της ζήτησης που παρουσιάζουν τα προϊόντα αθλητικής ένδυσης και αθλητικής μόδας. 

Η Adidas Hellas διατηρεί δραστηριότητα μέσω διανομής σε επίπεδο χονδρικής, με τα ιδιόκτητα καταστήματα λιανικής καθώς και με ένα μικρό μέρος εξαγωγών προϊόντων σε Κύπρο και Αλβανία, ενώ αποτελεί θυγατρική της γερμανικής Adidas AG. 

H μάχη επικράτησης δεν δείχνει τόσο απλή, με τη Nike να έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να κρατήσει τη δυναμή της τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ποντάροντας και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως είναι η “SNKRS” αλλά και η πλατφόρμα της “Nike”, όπου στην πρώτη προσφέρονται ειδικές και πιο σπάνιες συλλογές υποδημάτων και ένδυσης και στη δεύτερη όλη η γκάμα των προϊόντων Nike. Στόχευση της Nike είναι να μεγαλώσει την διείσδυσή της στον τομέα της στρατηγικής Direct to Consumer. 

Η σημαντική αλλαγή πάντως για την Adidas, προέρχεται από την πώληση της Reebook σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί με σαφήνεια στα αποτελέσματα του 2022. Υπολογίζεται πάντως ότι οι απώλειες σε επίπεδο τζίρου από την πώληση της Reebook, θα είναι περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά από τις συνολικές πωλήσεις που καταγράφει η εταιρεία στη χώρα μας. 

H αγορά των Sneakers στην Ελλάδα

Στοιχεία της Statista για την Ελλάδα εκτιμούν ότι τα έσοδα στην κατηγορία των Sneakers για το 2023 αναμένεται να φτάσουν τα 120,30 εκατομμύρια δολάρια. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς προβλέπεται να είναι 5,70%, σύμφωνα με τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) από το 2023 έως και το 2028.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγονται τα υψηλότερα έσοδα στην κατηγορία των Sneakers, με αναμενόμενα έσοδα 22,27 δισεκατομμυρίων εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Όσον αφορά τα κατά κεφαλήν έσοδα, για κάθε άτομο στην Ελλάδα, προβλέπεται να δημιουργηθούν έσοδα 11,72 δολαρίων στον τομέα των αθλητικών παπουτσιών για το 2023. Εν όψει του 2028, αναμένεται ότι ο όγκος της κατηγορίας Sneakers στην Ελλάδα θα φτάσει τα 2,03 εκατομμύρια ζευγάρια.

Το 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης της κατηγορίας Sneakers στη χώρα μας προβλέπεται να είναι 4,8%. Επιπλέον, ο αναμενόμενος μέσος όγκος ανά άτομο στην Sneakers για την ελληνική αγορά το 2023 είναι 0,16 ζευγάρια. Σημειώνεται ότι παρά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, η κουλτούρα των sneakers στην Ελλάδα ευδοκιμεί με μεγάλη έμφαση στα vintage και high-end μοντέλα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.