Θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο σχήμα στην Ελλάδα αντίστοιχο με αυτό του ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος μερικά χρόνια πριν εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός; Η απάντηση είναι θετική εάν δει κανείς το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την απόκτηση της Κωτσόβολος.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία υπό την διοίκηση Γιώργου Στάσση, έχει καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, δείχνει ικανή με τη σειρά της εφόσον εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, να αποκτήσει την μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο να μπει και στη λιανική πώληση εμπορευμάτων.
Να θυμίσουμε ότι το 2022 τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 953,7 εκατ. Ευρώ για τη ΔΕΗ αυξημένα κατά €82 εκατ. (9,4%) σε σχέση με το 2021. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 26 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 149,8 εκατομμυρίων το 2021.
Νέοι στόχοι για τη ΔΕΗ με την παρουσία της στη λιανική
Δεν αποτελεί μυστικό πάντως, το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει βάλει νέους στόχους για να ενισχύσει την παρουσία της στο λιανεμπόριο, προσφέροντας νέες υπηρεσίες και αγαθά προς τους πελάτες της αλλά και για να προσελκύσει νέους πελάτες που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες. Σε μία έντονα ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή της ενέργειας στην Ελλάδα, η εταιρεία αναζητά τους τρόπους εκείνους που θα της δώσουν την δυνατότητα να μετεξελιχθεί από έναν όμιλο με αντικείμενο την ενέργεια σε μία πολυδιάστατη επιχειρηματική οντότητα. Τι κοινό έχουν αν θέλετε οι διαδρομές των δύο εταιρειών, ΟΤΕ και ΔΕΗ; Το γεγονός ότι κατά έναν τρόπο ξεκίνησαν από κοινή αφετηρία με σημαντικά προβλήματα και στο οικονομικό και στο λειτουργικό πεδίο, ωστόσο με την έλευση Τσαμάζ στην πρώτη περίπτωση και του Γιώργου Στάσση στη δεύτερη τα πράγματα έδειξαν ότι μπορούν να αλλάξουν δραστικά.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει να διαθέσει σε επενδύσεις, ποσό που αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να διατεθεί για την απόκτηση της Κωτσόβολος, η οποία υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να υπερβεί τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ διαθέτει το εκτόπισμα αλλά και την ρευστότητα που θα μπορέσουν να της δώσουν την δυνατότητα να υλοποιήσει τέτοιου είδους επενδύσεις, όπου ωστόσο το κύριο μέλημά της αποτελεί η επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες θα διατεθεί και το μεγαλύτερο ποσό από πλευράς επενδύσεων στο προσεχές διάστημα.
Εφόσον προχωρήσει και εξελιχθεί σε κάτι ουσιαστικότερο το ενδιαφέρον της ΔΕΗ, με την απόκτηση της Κωτσόβολος θα μπορέσει να ανοίξει το εκτόπισμά της στη λιανική, προσθέτοντας αρκετές υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τομέα της παροχής υπηρεσιών ενέργειας στα καταστήματα. Ταυτόχρονα όμως θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική της με τον τομέα των συσκευών, όπου με βάση τις προβλέψεις της αγοράς έως και το 2028 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η κατηγορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών με μέσο ετήσιο ποσοστό κοντά στο 3%.
Η Fibergrid και οι οπτικές ίνες
Bέβαια όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν το μοναδικό πεδίο ενδιαφέροντος σε νέες δραστηριότητες. Πρόσφατα ιδρύθηκε θυγατρική της ΔΕΗ για τις τηλεπικοινωνίες με την ονομασία ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες Μονοπρόσωπη ΑΕ και διακριτικό τίτλο «Fibergrid». Διευθύνων σύμβουλος έχει οριστεί ο Νικόλαος Πανόπουλος, πρόεδρος ο Γιώργιος Στάσσης, αντιπρόεδρος ο Αλέξανδρος Πατεράκης και μέλη του διοικητικού της συμβουλίου οι Γεώργιος Δαμάσκος, Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, Κωνσταντίνος Ζαγαλίκης και η Σοφία Δήμτσα. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, επιδίωξή της είναι η κατασκευή 3 εκατ. συνδέσεων Fiber to the Home (FTTH), χωρίς προς το παρόν να έχει διαφανεί κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.
Εφόσον υλοποιηθούν αρκετά από τα πλάνα που έχει βάλει στο προσκήνιο του σχεδιασμού της η ΔΕΗ, αναμένεται να αποτελέσει τον παράγοντα ανατροπής ισορροπιών σε αρκετούς τομείς και δεδομένης της στήριξης που έχει από τους ισχυρούς της μετόχους, να αποτελέσει μία ακόμα μεγαλύτερη επιχειρηματική οντότητα μέσα στα επόμενα χρόνια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.