19 Νοέ 2024
READING

Το success story της Ελληνικής Ζύμης και ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο

4 MIN READ

Το success story της Ελληνικής Ζύμης και ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο

Το success story της Ελληνικής Ζύμης και ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο

Η εταιρεία του Μιχάλη Αραμπατζή εστιάζει σε νέες γραμμές παραγωγής και εξαγωγές

Από το μικρό κατάστημα αρτοσκευασμάτων στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης μέχρι τις 40 χώρες όπου εξάγονται τα προϊόντα της Ελληνικής Ζύμης, το ταξίδι ήταν μακρύ και γεμάτο προκλήσεις στις οποίες ανταποκρίθηκε ο Μιχάλης Αραμπατζής με επιτυχία. Απόδειξη οι διαρκείς επενδύσεις που πραγματοποιεί και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας.

Η ιστορία της σημερινής Ελληνικής Ζύμης ξεκίνησε όταν ο επικεφαλής της, Μιχάλης Αραμπατζής, άνοιξε ένα μικρό κατάστημα αρτοσκευασμάτων στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 17 ετών, το 1975. Αργότερα δημιούργησε μια μικρή βιοτεχνία που παρασκεύαζε μπουγάτσα και τυρόπιτα, ενώ το 1983, βλέποντας τις τάσεις διατροφής από το εξωτερικό να έρχονται και στην Ελλάδα, στράφηκε στην παραγωγή κρουασάν έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στην κατευψγμένη ζύμη.

Η εταιρεία, η οποία αποτέλεσε τον πρόγονο για το σημερινό επιχειρηματικό δημιούργημα του Μιχάλη Αραμπατζή, ήταν η Μακεδονική Σφολιάτα, η οποία ιδρύθηκε το 1978. Τη δεκαετία του ’90 πούλησε τον κλάδο των κρουασάν στην Chipita του Σπύρου Θεωδορόπουλου, ενώ λίγο πριν το 2000 πούλησε την εταιρεία του στην Άλεσις ΑΒΕΕ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου της Δέλτα, εξασφαλίζοντας το 23% της τελευταίας που το πούλησε λίγα χρόνια αργότερα στη Δέλτα.

Από τη Μακεδονική στην Ελληνική Ζύμη και τη Vivartia

Τον Μάιο του 2001 ο Μιχάλης Αραμπατζής αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα, ιδρύοντας την Ελληνική Ζύμη σε εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, επενδύοντας στην αγορά του catering και στις σχέσεις με τη Lidl που από το 2004 και μετά έλαβε τη μορφή στρατηγικής συνεργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι προϊόντα της έχουν διατεθεί σε καταστήματα της Lidl στο εξωτερικό με τα σήματα Culinea και Eridanous.

Το 2007 η Vivartia απέκτησε το 49% της επιχείρησης, προσφέροντας στον επιχειρηματία το 51% της Άλεσις (Χρυσή Ζύμη). Ενώ πριν από δύο χρόνια, βάσει προσυμφώνου, η Vivartia απέκτησε το 75%. Η δομή λειτουργίας της εταιρείας, στηρίζεται στην παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, (σε ιδιόκτητο χώρο 30.850 τ.μ.) και υποστηρίζεται από ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων που τροφοδοτείται από ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων, τρία υποκαταστήματα (Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα), αλλά και συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα.

Τα μεγέθη

Το 2022 η εταιρεία κατέγραψε σημαντική αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 34,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 120,1 εκατ. ευρώ, διατηρώντας την ηγετική θέση στον τομέα δραστηριότητάς της. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 14,7 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ, έναντι 17,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση και το μικτό περιθώριο κέρδους της ανήλθε σε 18,7% έναντι 19,3 %. Οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και η αστάθεια στην αγορά ενέργειας είχε ως επακόλουθο την μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 0,6%.

Τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση 2022, ανήλθαν σε 9,8 εκατ. ευρώ, έναντι 7,6 εκατ. ευρώ τη χρήση 2021 ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 8,0 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ανάπτυξη μέσω εξαγωγών

Η Ελληνική Ζύμη-Αραμπατζής εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 40 χώρες, με τον κύριο όγκο των συνεργασιών της στο δίκτυο του εξωτερικού να επικεντρώνεται σε Γερμανία, Αγγλία, Αυστραλία, Η.Π.Α. και Καναδά. Το 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για εξωστρέφεια της εταιρείας αφού, πραγματοποίησε το βήμα επέκτασης της δραστηριότητάς της και στην Μέση Ανατολή, μπαίνοντας στην αγορά του Ισραήλ.

Η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και του brand name της εταιρείας στις εκτός Ελλάδας αγορές, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Ζύμη-Αραμπατζής και για τη φετινή χρονιά.

Το αναπτυξιακό πλάνο

Η εταιρεία το 2022 υλοποίησε μια σειρά από επενδύσεις για την επέκταση των παραγωγικών της υποδομών και την βελτιστοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας. Το επενδυτικό της πλάνο ανήλθε σε 4,4 εκ. ευρώ, και αφορούσε κυρίως νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ και την ολοκλήρωση των εργασιών στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Με την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας του νέου βιομηχανοστασίου, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδίων της, εγκαθιστώντας νέες γραμμές παραγωγής, για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της αγοράς της κατεψυγμένης ζύμης όπου δραστηριοποιείται. Ειδικότερα, το επενδυτικό της πλάνο για το 2023, ύψους 5 εκ. ευρώ, έχει ως κύριους άξονες την αυτοματοποίηση διαμόρφωσης χαρτοκιβωτίων και τα ρομποτικά συστήματα παλετοποίησης, τη δημιουργία νέας αποθήκης κατάψυξης όπως και νέων γραμμών φύλλου κρούστας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.