22 Νοέ 2024
READING

Σε ανοδική τροχιά τα online σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο του 2023

4 MIN READ

Σε ανοδική τροχιά τα online σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο του 2023

Σε ανοδική τροχιά τα online σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο του 2023

Η αύξηση του τζίρου των e-shop έφτασε το 15%

Οι έξι μήνες του 2023 είδαν τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, δικαιώνοντας τις κινήσεις των παικτών της αγοράς για επενδύσεις στα e-shop τους.

Για το πρώτο μισό του 2023, η αύξηση του τζίρου των online super market άγγιξε το 15% και 153 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Convert Group. Τα δεδομένα αφορούν την απόδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ, χωρίς να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως οι Box, eFood Market, Instashop, Pop Market, Rabbit & Wolt Market που κερδίζουν ωστόσο συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Τι συνέβη το 2022

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 οι κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών ήταν: +32% σε προϊόντα για κατοικίδια, +21% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +13% σε ποτά και αναψυκτικά, +12% σε βρεφικά είδη, +12% σε κατεψυγμένα τρόφιμα, +12% σε φρέσκα τρόφιμα, +11% σε είδη αρτοποιίας, +7% σε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, +6% σε συσκευασμένα τρόφιμα, ενώ τα λοιπά είδη αυξήθηκαν σε αξία online αγορών κατά 9%.

Ενώ συνολικά, η περσινή χρονιά έκλεισε με άνοδο 5% στην αξία των online πωλήσεων, με τις συνολικές αγορές να φτάνουν τα 266 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους με 18% αύξηση πωλήσεων και στο τέταρτο τρίμηνο με 10% αύξηση πωλήσεων συγκριτικά με το 2021.

Αύξηση παραγγελιών

Το λανσάρισμα των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ αποτέλεσε μια ταχύτατη αντίδραση των σούπερ μάρκετ κατά την πανδημική διετία, δημιουργώντας ένα σημαντικό υπόβαθρο για περαιτέρω ανάπτυξη. Ξεκινώντας οι περισσότερες από μηδενική βάση, εξέλιξαν τα e-shop τους βάσει των αναδυόμενων αγοραστικών αναγκών και των εξωτερικών συνθηκών, ενώ ξεκίνησαν να συνεργάζονται με πλατφόρμες για να μειώσουν τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι παραγγελίες τους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς κατά 11%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Μάλιστα, η ημέρα Τρίτη αποτελεί την πιο δημοφιλή ημέρα για τα οnline ψώνια του νοικοκυριού, με το 16,7% των συνολικών παραγγελιών να πραγματοποιούνται την συγκεκριμένη ημέρα. Σε παρόμοια τάση κινείται και η Δευτέρα, με το ποσοστό των συνολικών παραγγελιών να ανέρχεται αντίστοιχα σε ποσοστό 16,5%.

Οι επενδύσεις των σούπερ μάρκετ

Τον τελευταίο χρόνο, εξάλλου, πολλές εδραιωμένες επιχειρήσεις στον τομέα πώλησης ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις στο e-grocery. Mεταξύ των βασικών κινήσεων ήταν η επέκταση των υπηρεσιών τους σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, η βελτίωση των λειτουργιών logistics και η ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών με αυξημένη ποικιλία προϊόντων, ευκολότερες διαδικασίες ολοκλήρωσης αγορών και συντομότερους χρόνους παράδοσης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Σκλαβενίτη που μετρά ήδη 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket, εγκαινιάζοντας μέσα στη χρονιά ένα νέο darkstore στην Κηφισιά. Την ίδια στιγμή στον στρατηγικό σχεδιασμό της για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού της καταστήματος, περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων e-hubs για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωση του eMarket.

Ενώ η Μασούτης “άνοιξε” το e-shop της εταιρείας σε συνεργαζόμενα δίκτυα και από ένα ακόμη απλό ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ δημιούργησε το πρώτο marketplace σε περιβάλλον σούπερ μάρκετ, βασιζόμενο σε στρατηγικές συνεργασίες με 11 επώνυμα brands. Η επιτυχία του eshop δημιούργησε διευρυμένες ανάγκες, τις οποίες η Μασούτης αποφάσισε να ικανοποιήσει θέτοντας σε λειτουργία τον περασμένο Αύγουστο το πρώτο της dark store στη Μεταμόρφωση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Κεντρικής και Βόρειας Αττικής, διαθέτοντας περίπου 18.000 κωδικούς προϊόντων.

Ενώ και η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κέντρο διανομής στην περιοχή του Ρέντη και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα αναζητήσει και ένα ακόμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της.

Την ίδια στιγμή οι συμπράξεις των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με εταιρείες delivery, όπως η efood, η Wolt, η BOX και η InstaShop, δείχνουν ότι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και τις τάσεις της αγοράς, που θέλουν ευκολία και ταχύτητα, δημιουργώντας ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για γρήγορες ηλεκτρονικές αγορές και ακόμη πιο γρήγορες παραδόσεις προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.