29 Απρ 2024
READING

Πώς το Airbnb επιτρέπει στους υπαλλήλους της να ζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στον κόσμο;

4 MIN READ

Πώς το Airbnb επιτρέπει στους υπαλλήλους της να ζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στον κόσμο;

Πώς το Airbnb επιτρέπει στους υπαλλήλους της να ζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στον κόσμο;

Airbnb: Live and Work Anywhere

Σε έναν κόσμο που άλλαξε για πάντα από την πανδημία, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα στην απομακρυσμένη εργασία. Η Airbnb, ο καινοτόμος παγκόσμιος πάροχος καταλυμάτων, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Πριν από τρία χρόνια, η εταιρεία έκλεισε τα γραφεία της, αγκαλιάζοντας έναν νέο τρόπο εργασίας. Μετά από δύο χρόνια απομακρυσμένης εργασίας, η Airbnb παρουσίασε την πρωτοποριακή πολιτική της “Live and Work Anywhere”, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ευελιξίας και παραγωγικότητας.

Τον Απρίλιο του 2022, η Airbnb ανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο εργασίας που θα άλλαζε για πάντα την παραδοσιακή προσέγγιση με βάση το γραφείο. Αυτή η επαναστατική πολιτική επέτρεψε στην πλειονότητα των 6.800 και πλέον εργαζομένων της Airbnb να διαμένουν και να εργάζονται σε περισσότερες από 170 χώρες για έως και 90 ημέρες κάθε χρόνο.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η “εξελιγμένη εβδομάδα εργασίας”;

Οι εργαζόμενοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους, δίνοντάς τους απαράμιλλη ελευθερία και έλεγχο της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επιπλέον, η εταιρεία παρείχε ένα επίδομα 500 δολαρίων για την υποστήριξη των ταξιδιωτικών εξόδων των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας την αξία της εμπειρίας και της αναζωογόνησης που προκύπτει από την εργασία σε διαφορετικούς τόπους.

Προτεραιότητα στην ευελιξία για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων

Η κινητήρια δύναμη πίσω από την επαναστατική προσέγγιση της Airbnb ήταν η συνειδητοποίηση ότι το ταλέντο δεν γνωρίζει σύνορα. Υιοθετώντας μια νοοτροπία στην οποία προέχει η ευελιξία, η εταιρεία κατανόησε ότι οι καλύτεροι υποψήφιοι μπορεί να μην βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στα κεντρικά γραφεία της στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η προνοητική στρατηγική επέτρεψε στην Airbnb να αποκτήσει πρόσβαση σε μια τεράστια παγκόσμια δεξαμενή ταλέντων και να προσελκύσει μερικά από τα πιο εξειδικευμένα άτομα στον κόσμο.

Η παραγωγικότητα αυξάνεται και η καινοτομία ευδοκιμεί

Η πολιτική “Live and Work Anywhere” απέφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα για την Airbnb. Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση των προσλήψεων και σημαντική μείωση των αποχωρήσεων, καθώς οι εργαζόμενοι αγκάλιασαν τη νέα ευελιξία. Διαλύοντας τα γραφειοκρατικά στερεότυπα και υιοθετώντας μια πιο λειτουργική δομή, η Airbnb δρομολόγησε 350 εντυπωσιακές αναβαθμίσεις σε μόλις δύο χρόνια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ παραγωγικότητας.

Οι προκλήσεις και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης

Ωστόσο, ένας τόσο ριζικός μετασχηματισμός συνοδεύτηκε από τις δικές του προκλήσεις. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια ήταν η πλοήγηση στις φορολογικές επιπτώσεις των εργαζομένων που εργάζονται από διαφορετικές χώρες. Η Airbnb καθιέρωσε ένα σύστημα όπου οι εργαζόμενοι ανέφεραν τις τοποθεσίες εργασίας τους και η φορολογική ομάδα της εταιρείας παρείχε καθοδήγηση για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση.

Επιπλέον, η εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης, έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στη μεταμόρφωση της Airbnb. Η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώθηκε σε διάφορες πτυχές των λειτουργιών της, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα. Ενώ σημειώθηκε ο αντίκτυπος της AI στις φορολογικές υπηρεσίες, η Airbnb διερεύνησε τις δυνατότητες της και στις ταξιδιωτικές συστάσεις, καθώς και στις εσωτερικές διαδικασίες. Αυτή η σταθερή ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης έθεσε σε θέση την εταιρεία για περαιτέρω ανάπτυξη και προσαρμογή.

Διαβάστε ακόμα: Έχει τελικά μέλλον η απομακρυσμένη εργασία;

Αντιμετώπιση της “παράνοιας της παραγωγικότητας”

Φυσικά, αυτή η νέα προσέγγιση της εργασίας είχε τους σκεπτικιστές της. Προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με την “παράνοια της παραγωγικότητας”, όπου ορισμένοι διευθυντές αμφισβήτησαν κατά πόσον θα μπορούσαν να διασφαλίσουν υψηλή απόδοση χωρίς να παρακολουθούν τα μέλη της ομάδας τους αυτοπροσώπως. Ωστόσο, η Airbnb αντιμετώπισε αυτή την πρόκληση μετωπικά, εστιάζοντας στον καθορισμό σαφών στόχων και στην ανάληψη ευθύνης των εργαζομένων για τους στόχους τους, αντί να βασίζεται σε ξεπερασμένες μεθόδους παρακολούθησης.

Live and Work Anywhere

Η πολιτική της Airbnb “Ζω και εργάζομαι οπουδήποτε” λειτουργεί ως παράδειγμα προσαρμοστικότητας και ισχυρή απόδειξη για το μέλλον της εργασίας. Δίνοντας προτεραιότητα στην ευελιξία και την εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους της, η εταιρεία απέδειξε ότι η εξαιρετική παραγωγικότητα και η καινοτομία είναι εφικτές σε παγκόσμια κλίμακα. Καθώς άλλοι οργανισμοί διερευνούν νέους τρόπους εργασίας, η ιστορία επιτυχίας της Airbnb αποτελεί έμπνευση, δείχνοντας ότι η πραγματική επιτυχία βρίσκεται συχνά πέρα από τα όρια των παραδοσιακών χώρων γραφείου.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.