29 Απρ 2024
READING

Πώς αναπτύσσονται οι αλυσίδες εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης

4 MIN READ

Πώς αναπτύσσονται οι αλυσίδες εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης

Πώς αναπτύσσονται οι αλυσίδες εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης

Μετά την πανδημία, ο κλάδος επιστρέφει σε πωλήσεις με θετικό πρόσημο

Ο κλάδος των αλυσίδων εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Ο τομέας που κάποτε αποτελούνταν από βασικές κατηγορίες που κάλυπταν το σουβλάκι και την πίτσα, σήμερα έχει διευρυνθεί με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει σημεία με burger, snack-sandwich, πίτες, donuts, κρέπες, κουλούρια, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γρήγορη εστίαση βρίσκεται πλέον παντού, με πανελλαδική κάλυψη. Αποτυπώνοντας μάλιστα το σύγχρονο τρόπο ζωής, οι αλυσίδες εκτιμάται ότι θα “τρέξουν” με μέσο ετήσιο ρυθμό 6% την τριετία 2023-2025.

Μελέτη της ICAP CRIF έδειξε ότι οι επιχειρήσεις αυτές εκμεταλλεύονται σημαντικό αριθμό καταστημάτων, με τον μέσο αριθμό να αφορά τα τέσσερα σημεία. Σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του κλάδου υπήρξε, η υιοθέτηση του θεσμού της δικαιόχρησης (franchise), που έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τα δίκτυά τους και να μετατραπούν από μικρές μονάδες συνοικιακού χαρακτήρα σε οργανωμένες αναγνωρίσιμες αλυσίδες, με ενιαίο εμπορικό σήμα brand και εκτενή γεωγραφική παρουσία.

Η εικόνα από το 2016 έως το 2019

Η εγχώρια αγορά εστίασης μέσω των οργανωμένων αλυσίδων καταστημάτων γρήγορης εξυπηρέτησης παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 2016-2019 με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2%. Η μεταβολή αυτή ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων ορισμένων αλυσίδων αλλά και της εισόδου νέων παικτών στην αγορά.

Το αποτύπωμα της πανδημίας

Ωστόσο, η παγκόσμια υγειονομική κρίση που έπληξε και την Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου του 2020, ανέτρεψε την θετική πορεία των προηγούμενων ετών. Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Πολιτεία (lockdowns, περιορισμοί μετακινήσεων) με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς της νόσου είχαν άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία των εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης, τα οποία παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της αγοράς κατέγραψε σημαντική μείωση, με ρυθμό της τάξης του 18%. Στον αντίποδα, η προσφορά υπηρεσιών delivery μετρίασε, ως ένα βαθμό, τις συνολικές απώλειες ορισμένων αλυσίδων του κλάδου, την ίδια στιγμή που εκτοξεύτηκαν οι πλατφόρμες παραγγελίας και παράδοσης ιδιαίτερα από το νεανικό καταναλωτικό κοινό.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς από τα μέσα σχεδόν του 2021 και παράλληλα με τη σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων, ο κλάδος άρχισε να ανακτά το χαμένο έδαφος. Οι συνολικές πωλήσεις των αλυσίδων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2021 σε σχέση με το 2020, χωρίς όμως να αγγίζουν τα προπανδημικά επίπεδα.

Η εικόνα του 2022

Σύμφωνα με κλαδική έρευνα της εταιρείας Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, η αγορά των αλυσίδων γρήγορης εστίασης παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ τη διετία 2021-2022. Παρουσίασε μάλιστα αύξηση 11,5% το 2022 σε σχέση με το 2021, ξεπερνώντας τα 600 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας ο Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής (ΜΕΡΜ) να έχει διαμορφωθεί σε 2,8% για τη χρονική περίοδο 2014-2022.

Τα στοιχεία της ICAP CRIF δείχνουν ότι η κατηγορία των καταστημάτων snack-sandwich είναι εκεινη που κατέγραψε αύξηση πωλήσεων με ρυθμό περίπου 13,5% το 2021/2020, ενώ οι αλυσίδες τύπου burger ενισχύθηκαν κατά 6%, και αύξηση σε ποσοστό 5% περίπου εκτιμάται ότι παρουσίασαν οι αλυσίδες καταστημάτων pizza.

Θετική ήταν η μεταβολή των πωλήσεων και στις λοιπές κατηγορίες καταστημάτων, με κορυφαίο το σουβλάκι που βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλες αυξήσεις πρώτων υλών και ενέργειας που επηρέασε την τιμή πώλησης στον τελικό καταναλωτή.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου καταλαμβάνει, διαχρονικά, η κατηγορία snack-sandwich το ποσοστό της οποίας εκτιμάται στο 37,6% το 2021. Ακολουθεί η κατηγορία καταστημάτων burger με μερίδιο 27,4% και έπεται η κατηγορία pizza με αντίστοιχο ποσοστό 22,1% το ίδιο έτος. Οι λοιπές αλυσίδες που προσφέρουν είδη με βάση το κοτόπουλο, την κρέπα, τα donuts, απέσπασαν περίπου το 10% της αγοράς.

Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων 29 αλυσίδων ανέρχεται σε 1.231 (Ιανουάριος 2022). Οι αλυσίδες της κατηγορίας snack-sandwich εκμεταλλεύονται τα περισσότερα καταστήματα (500), οι αλυσίδες burger αριθμούν 171 και έπονται οι αλυσίδες pizza με 208. Το υπόλοιπο καλύπτεται από λοιπές αλυσίδες καταστημάτων που προσφέρουν προϊόντα με βάση το κοτόπουλο το σουβλάκι, τις κρέπες κ.ο.κ. Ενώ το 68,1% του συνόλου των καταστημάτων των συγκεκριμένων αλυσίδων συγκεντρώνεται στην Αττική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.