27 Απρ 2024
READING

Θεόνη: Το όνειρο ενός Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία δημιούργησε έναν από τους πρωταγωνιστές στο εμφιαλωμένο

3 MIN READ

Θεόνη: Το όνειρο ενός Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία δημιούργησε έναν από τους πρωταγωνιστές στο εμφιαλωμένο

Θεόνη: Το όνειρο ενός Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία δημιούργησε έναν από τους πρωταγωνιστές στο εμφιαλωμένο

Από τη στιγμή που ο Δημήτρης Τσέλιος και ο πατέρας του Βασίλης αποφάσιζαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην Βατσουνιά Καρδίτσας, και τελικά το νερό Θεόνη βγήκε στην αγορά πέρασαν δέκα χρόνια. Ο επιχειρηματίας που είχε δραστηριότητα στο εξωτερικό, ήρθε στη χώρα μας και θέλησε να τοποθετηθεί στο φυσικό μεταλλικό νερό.

Έχοντας όμως να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό στο πρόσωπο δύο μεγάλων εταιρειών που είναι εδραιωμένες στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου όπως ο Βίκος και το Ζαγόρι. Παρά τις αρκετές δυσκολίες που αντιμετώπισε το πρώτο διάστημα με ελλείψεις σε ποσότητες νερού λόγω της δυναμικότητας της πηγής που αρχικά είχε εντοπίσει αλλά και του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν διέθετε το δίκτυο και τη δικτύωση στην ελληνική αγορά, κατάφερε σήμερα να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά και να αναπτύσσεται. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το αφήγημα του πιο βραβευμένου ελληνικού νερού, το οποίο σε επίπεδο μάρκετινγκ όπου χρησιμοποιείται, φαίνεται να έχει λειτουργήσει αρκετά αποτελεσματικά. 

Οι πρώτες εμφιαλώσεις για το Θεόνη ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013, για ένα προϊόν που χρειάστηκε αρκετές προσπάθειες, επενδύσεις και υπομονή από τους μετόχους του για να φτάσει σήμερα να αποτελεί υπολογίσιμη και σεβαστή δύναμη στην ελληνική αγορά, έχοντας όμως και εξαγωγικό προσανατολισμό. Η δημιουργία του εμφιαλωτηρίου ήταν όνειρο ζωής για τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Βασίλη Τσέλιο, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αμερική στον χώρο των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης. Ο ίδιος από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν επισκέπτονταν την ιδιαίτερη του πατρίδα, συνδύαζε τις διακοπές με έρευνες για την ποιότητα των νερών της. Σήμερα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κατέχει ο γιος του Δημήτρης, ο οποίος σχεδιάζει τα επόμενα βήματα και κατευθύνει την πορεία της επιχείρησης. 

Οι επενδύσεις σε νέο logistics center και νέα γραμμή παραγωγής

Πιο πρόσφατη επένδυση που δείχνει ότι η εταιρεία ενδυναμώνεται και η ζήτηση για το προϊόν της αυξάνεται, ήταν να δημιουργήσει στις αρχές της χρονιάς ένα καινούργιο logistics center στην περιοχή της Βατσουνιάς Καρδίτσας, όπου βρίσκεται και η έδρα της. Σε έκταση 38.000 τ.μ. δημιουργήθηκε μία στεγασμένη εγκατάσταση 7.618 τ.μ, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερες από 60 θέσεις εργασίας. 

Η μεγέθυνση όμως της εταιρείας δεν σταματάει στις αποθήκες καθώς στις προγραμματισμένες τις επενδύσεις για φέτος ήταν να τοποθετήσει μία νέα γραμμή παραγωγής από την οποία θα εξέρχονται βιοδιασπώμενα μπουκάλια με δαπάνη ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και πόρους που θα προέρχονται από τον αναπτυξιακό νόμο, ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής θα προσφέρει την δυνατότητα και τη δυναμική στην εταιρεία να παράγει 130% περισσότερο σε σχέση με την ήδη υφιστάμενη γραμμή παραγωγή της. Αυτό το γεγονός σημαίνει στην πράξη ότι η παραγωγική της δυναμική από τις 12.000 φιάλες 1,5 λίτρου την ώρα που είναι σήμερα, θα ανέλθει στις 26.000 φιάλες.

Ο όμιλος AHB Group, στον οποίο ανήκει το Θεόνη είχε τζίρο 21,6 εκατ. ευρώ το 2021 σε σύγκριση με 16,16 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας θετική μεταβολή κατά 34, ενώ και το 2022 συνέχισε να κινείται ανοδικά. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη μετά από φόρους το 2021 κινήθηκαν πτωτικά κατά 78% στα 250 χιλιάδες ευρώ από 1,14 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Η εταιρεία εξάγει σήμερα σε τουλάχιστον 23 χώρες του πλανήτη μεταξύ των οποίων είναι η Λιβύη, η Ελβετία, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το ποσοστό των εξαγωγών επί του τζίρου της Θεόνη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 20%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.