28 Απρ 2024
READING

Γιατί γίνεται ο πόλεμος γραμμικής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα;

3 MIN READ

Γιατί γίνεται ο πόλεμος γραμμικής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα;

Γιατί γίνεται ο πόλεμος γραμμικής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα;

Τι σημαίνει η κόντρα Mega-Nova

Το γεγονός ότι η τηλεθέαση της γραμμικής τηλεόρασης δεν έχει πλέον την ίδια δυναμικότητα με το παρελθόν, οδηγεί αφενός τις συνδρομητικές πλατφόρμες και στην ελληνική αγορά να επενδύουν ολοένα και περισσότερο στον εμπλουτισμό του περιεχομένου τους και αφετέρου τα ελεύθερα κανάλια να επιδιώκουν την παρουσία τους στις πλατφόρμες, ώστε να παραμένουν ορατά και κατά συνέπεια στο παιχνίδι διεκδίκησης του μεριδίου τους στη μεγάλη διαφημιστική πίτα.

Στο πλαίσιο αυτό οι συνδρομητικές πλατφόρμες προσφέρουν τα ελεύθερα κανάλια στο πακέτο της προσφοράς τους προς τους πελάτες τους, την ίδια στιγμή που καταβάλουν ένα ετήσιο τίμημα στα κανάλια, ανάλογα με την τηλεθέασή τους. Κι ενώ τα ποσά αυτά άγγιζαν τα 300.000 ευρώ, τα τελευταία χρόνια η ένταση του ανταγωνισμού οδήγησε αναπόφευκτα και σε αύξηση και στο πεδίο αυτό.

Η δύναμη των συνδρομητικών πλατφορμών

Ενδεικτικό της θέσης των συνδρομητικών πλατφορμών είναι ότι σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών Omdia Technology, οι συνδέσεις των συνδρομητικών πλατφορμών στην Ελλάδα (Cosmote, Nova, Vodafone, αλλά και των ξένων πλατφορμών, όπως το Netflix) σε επίπεδο μοναδικών χρηστών, προβλέπεται ότι διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 1,786 εκατ., επιτυγχάνοντας διείσδυση 42%. Αντίστοιχα, το 2021, η ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι έκλεισε με 1,683 εκατ. συνδέσεις, επιτυγχάνοντας διείσδυση 39,7%, και το 2020 με 1,570 εκατ. συνδέσεις, με 37,1%.

Η νέα Nova και ο ανταγωνισμός

Οι αρχές του 2023 βρήκαν τη νέα πλατφόρμα της Nova να κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά, όπως αυτή προέκυψε μετά την ένωσή της με την Wind και τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου υπό την ομπρέλα της United Group και την ιδιοκτησία της BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν ήταν να ανταγωνιστεί ευθέως την κυριαρχία της Cosmote σε όλα τα επίπεδα – κινητή, σταθερή, σύνδεση και συνδρομητική τηλεόραση.

Σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς βρήκε την Cosmote TV να έχει 648.531 συνδρομητές και την Nova να κεφαλοποιεί τις επενδύσεις του προηγούμενου διαστήματος, ανεβαίνοντας από τους 390.000 συνδρομητές στα τέλη του 2022, σε πάνω από 400.000. Ενώ η Vodafone TV ακολουθούσε σε απόσταση, ξεπερνώντας τους 165.000 συνδρομητές.

Το Mega και ο Antenna

Το Mega Channel και ο Antenna συνέχισαν να διατηρούν όπως και τα υπόλοιπα ελεύθερα κανάλια στην πλατφόρμα της νέας Nova, με το αντίτιμο ωστόσο να έχει διαμορφωθεί σε ποσά που άγγιζαν ακόμη και τα 900.000 ευρώ και επιπλέον διαφημιστικά έσοδα ανάλογα με τις εμπορικές συμφωνίες που είχαν συνάψει.

Στην προ διμήνου απαίτηση των δύο τηλεοπτικών σταθμών να τετραπλασιαστεί η ετήσια αμοιβή τους από την πλατφόρμα της Nova, από 1,8 εκατ. ευρώ στα 7 εκατ. ευρώ και για τα δύο κανάλια, η εξέλιξη δεν ήταν θετική. Η πλατφόρμα απάντησε αρνητικά, καθώς επιχειρεί διαρκώς να επενδύσει στο συνδρομητικό περιεχόμενο και τη διασφάλιση αποκλειστικού -και ακριβού ενίοτε- αθλητικού περιεχομένου.

Με οποιαδήποτε προοπτική συμβιβασμού να μην είναι πλέον εφικτή, προβλήθηκαν από το Mega μια σειρά από δηκτικά ρεπορτάζ για την συνδρομητική πλατφόρμα. Και εκείνη με τη σειρά της, έκοψε το “Μεγάλο” κανάλι από τις παροχές της. Θέτοντας με τον τρόπο αυτό ένα τέλος και σε οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ τους για συμπαραγωγές, ακολουθώντας πρότυπα παραγωγής του εξωτερικού αλλά και εγχώριες προσπάθειες σύμπραξης όπως η Green Pixel, που παράγει περιεχόμενο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Star και Alpha.

Η κόντρα δεν αφορά κατ’ ουσίας όμως μόνο την Nova και το Mega Channel, αλλά έκανε την αρχή για την άτυπη δημιουργία δύο διαφορετικών πόλων, που εκφράζουν αντίστοιχα και τις τάσεις της γραμμικής και συνδρομητικής τηλεόρασης. Από τη μια τα ελεύθερα κανάλια που αναζητούν μεγαλύτερες ανταμοιβές για την παρουσία τους στις συνδρομητικές πλατφόρμες. Και από την άλλη, οι υπόλοιποι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης που δεν επιθυμούν να δουν τα budget πληρωμής δικαιωμάτων προς τα ελεύθερα κανάλια να αυξάνονται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.