27 Απρ 2024
READING

Πώς τα πήγε το Amazon με τους στόχους βιωσιμότητας το 2022

4 MIN READ

Πώς τα πήγε το Amazon με τους στόχους βιωσιμότητας το 2022

Πώς τα πήγε το Amazon με τους στόχους βιωσιμότητας το 2022

Οι δύο όψεις των δεσμεύσεων βιωσιμότητας του Amazon

Σε ένα πρόσφατο ορόσημο που σηματοδοτεί τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα, το Amazon δημοσίευσε την Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2022, καταδεικνύοντας σημαντική πρόοδο σε περιβαλλοντικές, κοινοτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει επίσης την πορεία του διαδικτυακού κολοσσού του retail προς τη δέσμευσή του για το κλίμα – μια υπόσχεση να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την επιχείρησή του έως το 2040. Σύμφωνα με την έκθεση, το Amazon έκανε εντυπωσιακά βήματα σε διάφορους τομείς το 2022.

Επιτάχυνση προς 100% ανανεώσιμη ενέργεια

Σε ένα εκπληκτικό άλμα προς τα εμπρός, το Amazon πρόκειται να τροφοδοτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2025 – πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό του στόχο. Από το 2022, η εταιρεία ανέφερε ότι ένα σημαντικό 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις δραστηριότητές της προέρχεται ήδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα: Η Patagonia δείχνει το δρόμο για ένα ρεαλιστικό net zero

Πρόοδος με τα ηλεκτρικά οχήματα

Η δέσμευση του e-retailer για βιώσιμη παράδοση είναι εμφανής, καθώς διαθέτει πάνω από 9.000 ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης (EV) στον παγκόσμιο στόλο του. Αυτά τα EVs ήταν υπεύθυνα για την παράδοση 145 εκατομμυρίων πακέτων μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το 2022. Με έναν φιλόδοξο στόχο να βάλει 100.000 ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης της Rivian στους δρόμους μέχρι το 2030, το Amazon είναι έτοιμο να επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα παράδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καινοτομώντας τη βιώσιμη συσκευασία

Η εταιρεία εργάζεται, επίσης, ενεργά για τη μείωση της χρήσης πλαστικού μιας χρήσης σε όλες τις παγκόσμιες δραστηριότητές της. Το 2022, το Amazon μείωσε το πλαστικό μιας χρήσης κατά 11,6%, επιλέγοντας αντ’ αυτού υλικά συσκευασίας με βάση το χαρτί και πιο εύκαμπτα υλικά. Είναι εντυπωσιακό ότι το 11% όλων των πακέτων της εταιρείας που αποστέλλονται παγκοσμίως παραδόθηκαν χωρίς πρόσθετη συσκευασία παράδοσης του Amazon.

Στόχευση του αποτυπώματος άνθρακα στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Σε μια προσπάθεια να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα σε όλους τους τομείς της επιχείρησης, το Amazon επενδύει σημαντικά στη συνεργασία με τους συνεργάτες του στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο στόχος; Να βοηθήσει τους εν λόγω συνεργάτες να αποσυμφορήσουν τις δικές τους λειτουργίες από τον άνθρακα. Από το 2024, η εταιρεία σχεδιάζει να επικαιροποιήσει τα πρότυπα της εφοδιαστικής της αλυσίδας, επιβάλλοντας στους προμηθευτές της να παρέχουν τα στοιχεία τους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να καθορίσουν τους δικούς τους στόχους για τον άνθρακα.

Μείωση των εκπομπών των κέντρων δεδομένων

Στο μέτωπο της τεχνολογίας, το Amazon Web Services (AWS) κάνει περιβαλλοντικά βήματα με τη σχεδίαση κέντρων δεδομένων που δεν είναι μόνο πιο αποδοτικά και ανθεκτικά, αλλά διαθέτουν και χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία διακομιστών και υλικού που ευθυγραμμίζονται με τους γενικότερους στόχους βιωσιμότητας της AWS.

Ναι μεν, αλλά

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει το Amazon όσον αφορά τους στόχους του για τη βιωσιμότητα, η δέσμευση της εταιρείας τέθηκε πρόσφατα υπό αμφισβήτηση με την απόφαση να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία “Shipment Zero”, μια υπόσχεση να καταστήσει τις μισές αποστολές του Amazon καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030.

Ο στόχος “Shipment Zero” αποτελούσε μέρος της ευρύτερης δέσμευσης του Amazon να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να επιτύχει ουδετερότητα σε όλες τις δραστηριότητές του έως το 2040. Με τη διακοπή αυτού του συγκεκριμένου στόχου, η εταιρεία υπονοεί μια μετατόπιση της εστίασης από τις επιμέρους πτυχές της επιχείρησής της σε μια πιο ολιστική θεώρηση των δραστηριοτήτων της.

Η κίνηση αυτή έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι υπηρεσίες ταχείας παράδοσης της εταιρείας, που αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τους πελάτες της, έχουν προτεραιότητα έναντι των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η ταχεία παράδοση συνεπάγεται συχνά τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων και έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon εγκαταλείπει το Shipment Zero;

Αν και το Amazon επιμένει ότι εξακολουθεί να εστιάζει στη μείωση των εκπομπών και επισημαίνει τις επενδύσεις του σε ηλεκτρικά φορτηγά διανομής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τερματισμός της πρωτοβουλίας “Shipment Zero” είναι αξιοσημείωτος λόγω της μεγάλης εξάρτησης της εταιρείας από μεγάλους στόλους οχημάτων και αεροσκαφών για τις δραστηριότητές της.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους e-retailers στον κόσμο, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του Amazon είναι σημαντικός. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες και να αποδείξει ότι δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα στις επιχειρηματικές του πρακτικές. Καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να αυξάνονται, η απαίτηση για διαφάνεια και πρακτικές δράσεις από εταιρείες όπως το Amazon γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.