29 Απρ 2024
READING

Η 3άλφα ενισχύει τα επενδυτικά της σχέδια

4 MIN READ

Η 3άλφα ενισχύει τα επενδυτικά της σχέδια

Η 3άλφα ενισχύει τα επενδυτικά της σχέδια

Στο επίκεντρο εξαγωγές, Έλληνες παραγωγοί, ιδιωτική ετικέτα και κανάλι horeca

Δίνοντας έμφαση στις τοποθετήσεις νέων προϊόντων της σε ράφια ολοένα και περισσότερων σούπερ μάρκετ, η 3άλφα της οικογένειας Καραγεωργίου δεν πτοείται από τις επιπτώσεις που επέφεραν οι αυξήσεις των πρώτων υλών, η ενεργειακή ακριβεια και οι κλιματικές συνθήκες στα κέρδη της την περσινή χρονιά. Τονίζει ακόμη περισσότερο την εξωστρέφειά της και εστιάζει στα κανάλια horeca και Β2Β που εμφανίζουν εξαιρετική δυναμική λόγω της καλής πορείας του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ενισχύει την διαδικασία στήριξης της ελληνικής παραγωγής, ανταποκρινόμενη στην τάση για τοπικά προϊόντα που ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας έλαβε ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Αυτό ήταν το πλαίσιο εξάλλου που την οδήγησε το 2009 να οργανώσει τους προμηθευτές της και να δημιουργήσει την «Ομάδα Παραγωγών 3αλφα», η οποία συγκεντρώνει πάνω από 300 μέλη και απαρτίζεται από παραγωγούς στη Φλώρινα με τα φασόλια γίγαντες, τη Θεσσαλονίκη με τα μέτρια φασόλια, την Καστοριά με τα φασόλια γίγαντες, τη Λάρισα με τις ψιλές φακές, τα μέτρια φασόλια, τα χονδρά ρεβύθια και το λαθούρι.

Τι συνέβη το 2022

Για την 3αλφα το 2021 έφερε πωλήσεις 27,34 εκατομμυρίων ευρώ από 27,97 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο νούμερο του 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 793,57 χιλιάδες ευρώ από 2,97 εκατομμύρια ευρώ που ήταν αντίστοιχα τα κέρδη της εταιρείας το 2020.

Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 28,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε μικρό βαθμό (+3,2%) σε σχέση με τα 27 εκατ. ευρώ του 2021, με την αναλογία πωλήσεων να ευνοεί το επαγγελματικό κανάλι, χωρίς, όμως να χάνει τη δυναμική του και το retail, που παραδοσιακά απορροφά το 70% του τζίρου της εταιρείας.

Το μικτό περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων μειώθηκε κατά 5,8% και διαμορφώθηκε σε 5,07 εκατ. ευρώ και σαν ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων 18,0%, έναντι 6.4 εκατ. ευρώ (23,8% ως ποσοστό επί των πωλήσεων) της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Μια μείωση που οφείλεται στη σημαντική αύξηση του κόστους πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, στην επίδραση του πληθωρισμού αλλά και των κλιματικών παραγόντων που περιόρισαν τις παραγόμενες ποσότητες οσπρίων και ρυζιών. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι η επιβάρυνση αυτή σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση οδήγησαν σε αυξήσεις από 20-60% σε όσπρια και ρύζια.

Τα πρώτα δείγματα του 2023

Στο α’ τρίμηνο του 2023 η εταιρεία αύξησε το μερίδιο αγοράς στα όσπρια καταγράφοντας άνοδο σε όγκο και αξία σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η συνεισφορά της στην αγορά οσπρίων αυξήθηκε, μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, εάν αναλογιστεί κανείς και την παράλληλη άνοδο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο εν λόγω διάστημα. Συγκεκριμένα, η 3αλφα κέρδισε 1,5 μονάδα στην κατηγορία των οσπρίων στο τρίμηνο, έχοντας πλέον το 30% της αγοράς, ενώ στο ρύζι διατήρησε τη θέση της, δηλαδή με μερίδιο 10%.

Στο τετράμηνο του 2023 η εταιρεία καταγράφει μείωση 8% σε επίπεδο όγκου στα τυποποιημένα προϊόντα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ο τζίρος είναι στα ίδια μεγέθη ίσως και λίγο αυξημένος σε σχέση με το 2019.

Έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε μια αγορά οσπρίων που το 2022 εμφάνισε τζίρο 38,22 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση τζίρου κατά 1,1% όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία αγοράς της NielsenIQ, ενώ ο όγκος πωλήσεων ήταν μειωμένος κατά 1,1%. Την μεγαλύτερη συμμετοχή υπολογίζεται ότι έχουν τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια στο συνολικό τζίρο των πωλήσεων. Η εταιρεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην αγορά ρυζιού, πίσω από την Agrino της οικογένειας Πιστιόλα.

Το επενδυτικό πλάνο

Το 2023 βρίσκει την κορυφαία εταιρεία τυποποίησης οσπρίων έτοιμη να ενισχύσει το κομμάτι της ιδιωτικής ετικέτας όπου ήδη δραστηριοποιείται, βλέποντας την συνειδητή στροφή των καταναλωτών προς τα συγκεκριμένα είδη ως μια προσιτή λύση.

Ομοίως, στρέφεται και στο δίκτυο των εξαγωγών, ενδυναμώνοντας τις υπάρχουσες συνεργασίες αλλά και εξετάζοντας προοπτικές ανάπτυξης σε νέες αγορές. Η εταιρεία εξάλλου εξάγει περίπου το 9% του ετήσιου τζίρου της σε 25 χώρες με τις κυριότερες συνεργασίες να αφορούν τη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Κύπρο και τις Η.Π.Α.

Τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχει καταρτίσει η εταιρεία για το 2023 περιλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη στόχευση για κερδοφόρα αύξηση της δραστηριότητας μέσω βιώσιμων επιχειρηματικών επιδόσεων και την περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου Ελλήνων Παραγωγών.

Ενώ οι ενισχυμένοι δείκτες από τον τουρισμό οδήγησαν τη διοίκηση της 3αλφα υπό τον Άγη Καραγεωργίου να εστιάσουν στη διείσδυση της εταιρείας και των προϊόντων της στα κανάλια horeca και B2B.

Την τελευταία διετία η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής για τα όσπρια αλλά και για το ρύζι, ενώ έχει εγκατασταθεί και ρομποτικό σύστημα για τη μεταφορά των κιβωτίων. Πρόκειται για επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγική της δυνατότητα κατά 40%. Ήδη από το καλοκαίρι του 2021 η 3αλφα είχε ολοκληρώσει επένδυση 1 εκατ. ευρώ, που αφορούσε στην επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας, με μία νέα υπερσύγχρονη μηχανή συσκευασίας, αυξάνοντας τη δυναμικότητα στις retail συσκευασίες κατά 40%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.