22 Ιαν 2025
READING

Η εφευρετικότητα και η τεχνολογική καινοτομία μαθητών επιβραβεύτηκαν στον μεγάλο τελικό του «Plaisiobots: The Race 2.0» της Πλαίσιο

5 MIN READ

Η εφευρετικότητα και η τεχνολογική καινοτομία μαθητών επιβραβεύτηκαν στον μεγάλο τελικό του «Plaisiobots: The Race 2.0» της Πλαίσιο

Η εφευρετικότητα και η τεχνολογική καινοτομία μαθητών επιβραβεύτηκαν στον μεγάλο τελικό του «Plaisiobots: The Race 2.0» της Πλαίσιο

Τι κοινό έχουν ένα προσθετικό ρομποτικό χέρι σε φυσικό μέγεθος, ένα σύστημα ελέγχου παροχής βοηθειών για κάθε κτηνοτρόφο και καλλιεργητή και ένα σύστημα εκπαίδευσης των μυών των ματιών που απευθύνεται σε άτομα με στραβισμό; Είναι όλα καινοτόμες ιδέες τεχνολογίας και ρομποτικής, οι οποίες υλοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν από μαθητές στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Plaisiobots: The Race 2.0» που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Πλαίσιο Computers.

Εστιάζοντας στην ένταξη της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, η Πλαίσιο υλοποιεί εδώ και χρόνια δράσεις που ενισχύουν τις εκπαιδευτικές δομές και δίνουν στους νέους πρόσβαση στην τεχνολογία, ώστε να γνωρίσουν τις δυνατότητές της, να μάθουν να την παράγουν αντί απλά να την καταναλώνουν, και να διευρύνουν έτσι τους μαθησιακούς τους ορίζοντες. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινίασε το 2021 το θεσμό των Plaisiobots The Race, του διαγωνισμού που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να κάνουν τις ιδέες τους πράξη, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται υπόβαθρο που περιλαμβάνει γνώσεις ρομποτικής.

Ένας διαγωνισμός, πολλές μεγάλες ιδέες

Μέχρι σήμερα ο θεσμός των Plaisiobots μετρά πολλές σημαντικές στιγμές τεχνολογίας. Όπως την αξιοθαύμαστη νίκη των Plaisiobots, της ομάδας αγωνιστικής ρομποτικής από παιδιά συνεργατών της Πλαίσιο που απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής (IROC) το 2021. Αλλά και τον πρώτο open call Διαγωνισμό Ρομποτικής & Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, “Plaisiobots: The Race”, όπου συμμετείχαν πάνω από 60 ομάδεςμαθητών & φοιτητών από όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας τις καινοτόμες ιδέες τους για ρομποτικά prototypes. Οι 3 πρώτες ομάδες, μάλιστα, κέρδισαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Πανεπιστήμιο MIT και ξεναγήθηκαν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στη Βοστώνη.

Και τώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η Πλαίσιο έδωσε την ευκαιρία και σε άλλους μαθητές να κατανοήσουν τις φυσικές επιστήμες, τη ρομποτική, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, μέσα από τον διαγωνισμό «Plaisiobots: The Race 2.0». Εστιάζοντας στο πώς η ρομποτική μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα του ανθρώπου, περισσότεροι από 600 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από 16 πόλεις της Ελλάδας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022 το δικό τους μεγάλο ταξίδι στη ρομποτική.

Ο διαγωνισμός “Plaisiobots: The Race 2.0”

Από τον Νοέμβριο 2022 πάνω από 600 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στα θεωρητικά εκπαιδευτικά σεμινάρια προγραμματισμού που διεξήχθησαν online με την Διάνα Βουτυράκου, παγκόσμια πρωταθλήτρια ρομποτικής, να καλύπτει όλο το ακαδημαϊκό κομμάτι. Κάθε εβδομάδα απαντούσαν σε ασκήσεις και τεστ, στα οποία αξιολογούνταν και βαθμολογούνταν. Βάσει αυτής της αξιολόγησης και βαθμολόγησης, περισσότερο από 200 μαθητές πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, που αφορούσε πλέον στο πρακτικό κομμάτι.

Από τον Φεβρουάριο του 2023, 58 ομάδες προπονούνταν δια ζώσης και ετοίμαζαν τα project τους με τη βοήθεια των συνεργαζόμενων κέντρων ρομποτικής, δίνοντας ζωή στις ιδέες τους και δημιουργώντας ένα ρομποτικό πρωτότυπο ανά ομάδα μαζί με το business plan του.

Οι μοναδικές επιχειρηματικές ιδέες του συναρπαστικού τελικού

Στον τελικό του διαγωνισμού που έλαβε χώρα την Κυριακή 9 Ιουλίου, στο χώρο του ArtFactory στον Ταύρο, τα παιδιά, παρέα με το χιούμορ και τη διαδραστικότητα του host Διονύση Ατζαράκη, βίωσαν έναν μοναδικό τρόπο παρουσίασης των ιδεών τους και των πρωτοτύπων τους, διεκδικώντας το μεγάλο έπαθλο του διαγωνισμού: μια συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία στην Ελβετία και στο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Πυρηνικής Ενέργειας και Σωματιδιακής Φυσικής “CERN”.

Ο τελικός χωρίστηκε σε 2 φάσεις: στην Α’ φάση διαγωνίστηκαν όλες οι ομάδες όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην κριτική επιτροπή τα πρωτότυπα και από αυτές διακρίθηκαν 10 στη Β’ φάση, στην οποία αναδείχτηκε και ο μεγάλος νικητής. Η κριτική επιτροπή της Α’ φάσης απαρτιζόταν από νέα μυαλά που απασχολούνται ποικιλοτρόπως στον τομέα της ρομποτικής, ενώ στη Β’ φάση τη σκυτάλη πήραν οι: Σουζάνα Θεοδωρίδου – Head of Business, Startup Pathways, Νίκος Λάριος – Δρ. ΤΠΕ στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ και Κώστας Καρπούζης – Επίκουρος Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Νικήτρια της τελικής φάσης αναδείχτηκε η ομάδα Robohandy από το Αγρίνιο, έχοντας ως ιδέα ένα προσθετικό ρομποτικό χέρι σε φυσικό μέγεθος, που χειρίζεται από το χρήστη του με φωνητικές εντολές. Την δεύτερη θέση και μία δωροεπιταγή 1.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα FA Project από την Πάτρα, η οποία δημιούργησε ένα σύστημα ελέγχου παροχής βοηθειών για κάθε κτηνοτρόφο και καλλιεργητή, με στόχο τη μείωση της σπατάλης και την αρτιότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Ενώ στην τρίτη θέση με το σύστημα εκπαίδευσης των μυών των ματιών που απευθύνεται σε άτομα με στραβισμό, βρέθηκε η ομάδα Trainer Eyes από τις Σέρρες η οποία κέρδισε επίσης μία δωροεπιταγή 1.000 ευρώ.

Φέτος, μάλιστα, αναγνωρίζοντας την υψηλή απόδοση των παιδιών σε επιμέρους εκπαιδευτικές ενότητες, στο “Plaisiobots: Race 2.0” απονεμήθηκαν και 3 special βραβεία: το Βραβείο Μηχανικής στους “The Translators”, για το ρομποτικό χέρι που μεταφράζει κείμενο στη νοηματική γλώσσα, το Βραβείο Καινοτομίας στους “Robotify”, για το εξελιγμένο, φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα θέρμανσης σπιτιού, που διαχειρίζεται και αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια, και τέλος, το Βραβείο Προγραμματισμού στους “FireFlies”, για το αυτόματο drone αεροπυρόσβεσης, για αναγνώριση πυρκαγιάς και ρίψη σφαιρών νερού, που κατασκεύασαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Το «Plaisiobots: The Race», πρόκειται για μία σπουδαία πρωτοβουλία από την Πλαίσιο, η οποία ενθαρρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τις δυνατότητές τους και να αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια, τα όποια μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για να χτίσουν ένα σπουδαίο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.