29 Απρ 2024
READING

Τι οδηγεί την ανάπτυξη της Sinsay στην ελληνική αγορά

4 MIN READ

Τι οδηγεί την ανάπτυξη της Sinsay στην ελληνική αγορά

Τι οδηγεί την ανάπτυξη της Sinsay στην ελληνική αγορά

Στο επίκεντρο η επιτυχία του πρώτου καταστήματος στην Κρήτη και των e-shops του μητρικού ομίλου

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος φαίνεται πως αποτέλεσε το γεγονός εκείνο που οδήγησε τον Marek Piechocki, ιδρυτή του ομίλου LPP, να στρέψει το επενδυτικό του ενδιαφέρον στις αγορές της Νότιας Ευρώπης – ανάμεσά τους και στην ελληνική. Η πρώτη απόπειρα για φυσικό σημείο πώλησης Sinsay στο Ηράκλειο της Κρήτης πριν από έξι μηνες στέφθηκε από επιτυχία και φέρνει μαζί της δύο νέα σημεία.

Προκειμένου να ισοσταθμίσει τις απώλειες από την επέκτασή του στις γειτονικές χώρες Ρωσία και Ουκρανία, ο πολωνικός όμιλος LPP αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί σε Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα, με το brand Sinsay. Η ελληνική θυγατρική του συστάθηκε πέρυσι τον Ιούνιο, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, ενώ τον φετινό Απρίλιο προχώρησε σε αύξηση εταιρικού κεφαλαίου κατά 3 εκατ. ευρώ. Διαχειριστής είναι ο Πολωνός Slawomir Loboda, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου LPP.

Τι προσφέρει ο όμιλος LPP

Ο όμιλος LPP ιδρύθηκε το 1992 στο Gdansk από τον Marek Piechocki, από τον οποίο διευθύνεται μέχρι και σήμερα, και δραστηριοποιείται στον κλάδο της γρήγορης μόδας, ενώ είναι εισηγμένος στην πολωνική χρηματιστηριακή αγορά. Μάλιστα, με παρουσία σε 39 χώρες σε 3 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική), τόσο με δίκτυο φυσικών καταστημάτων, όσο και μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων, υπολογίζεται ότι διανέμει περισσότερα από 259 εκατομμύρια είδη ρουχισμού ετησίως μέσα από 2.045 φυσικά καταστήματα. Απασχολεί 27.000 εργαζόμενους, ενώ τα ηλεκτρονικά του καταστήματα εξυπηρετούν περισσότερες από 30 αγορές.

Ο όμιλος απαρτίζεται από 5 brands, τα οποία καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Πρόκειται για τα Reserved, Cropp, House, Mohito και Sinsay, με το τελευταίο να προωθείται ως η πολωνική αντίπραξη στα ισπανικής προέλευσης Zara απο το 2013. Εξάλλου, το συγκεκριμένο σήμα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού τζίρου του ομίλου (41,9% το α’ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2023/2024), ενώ ακολουθεί εκείνο του Reserved (34,2%), με τα υπόλοιπα brands να διαθέτουν μονοψήφια συμμετοχή.

Το brand διαθέτει είδη ένδυσης και υπόδησης και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εφήβους και νέες γυναίκες, καθώς επίσης σε άνδρες, ενώ η γκάμα του ολοκληρώνεται με είδη διακόσμησης για το σπίτι, make-up και σειρά skincare. Αυτό που φαίνεται να κερδίζει τους καταναλωτές, όμως, είναι η ποιότητά των προϊόντων σε συνδυασμό με τις αρκετά ελκυστικές τιμές και τις πολλές προσφορές που κάνει. Συγκεκριμένα, η ποιότητα των προϊόντων του παραλληλίζονται με την ποιότητα του Zara και του Primark, ενώ οι τιμές του με τις τιμές του Shein.

Το σημείο στην Κρήτη και τα e-shops

Στα τέλη του Ιανουαρίου το πρώτο σημείο της αλυσίδας επί ελληνικού εδάφους άνοιξε τις πόρτες του στο εμπορικό κέντρο Talos Plaza στο Ηράκλειο, σημειώνοντας θετικές πρώτες εντυπώσεις και αντίστοιχα καλά αποτελέσματα των πρώτων έξι μηνών λειτουργίας.

Πριν από το συγκεκριμένο opening, η εταιρεία είχε προχωρήσει στη λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων και των πέντε brands που διαχειρίζεται ο όμιλος. Ενδεικτικό είναι ότι στην οικονομική έκθεση του ομίλου για το εξάμηνο της περσινής χρήσης, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου 2022, το σήμα Sinsay σημείωσε ταχεία ανάπτυξη με αύξηση εσόδων 63% κυρίως από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Τα επόμενα σχέδια

Το πλάνο δυναμικής ανάπτυξης για την αλυσίδα περιλαμβάνει δύο νέα φυσικά καταστήματα σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται και για την είσοδό της στην αθηναϊκή αγορά με ορίζοντα τα 7-8 καταστήματα το επομενο χρονικο διάστημα. Με τη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων της να είναι της τάξης των 8 ευρώ, η εταιρεία στηρίζεται στον όγκο πωλήσεων και αναλόγως προσεγγίζει τη θέση της στην αγορά και την επένδυσή της στα ακίνητα που δεσμεύει, επιφάνειας γύρω στα 1.000 τ.μ. κατά μέσο όρο, που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία.

Στο πλαισίο αυτό, τα δύο νέα καταστήματα της αλυσίδας fast fashion θα βρίσκονται σε ακίνητα της Trade Estates του ομίλου Fourlis και συγκεκριμένα το πρώτο στο νέο retail park της ΑΕΕΑΠ στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και το δεύτερο στο Florida 1 Retail Park στην περιοχή της Πυλαίας, στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου ο επενδυτικός βραχίονας σε real estate του ομίλου Fourlis εφαρμόζοντας τη στρατηγική value retailing, αποτελεί ήδη στρατηγικό συνεργάτη και της έτερης πολωνικής αλυσίδας που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην ελληνική αγορά, Pepco.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.