21 Δεκ 2024
READING

Τελικά, θα έρθει η Primark στην Ελλάδα;

5 MIN READ

Τελικά, θα έρθει η Primark στην Ελλάδα;

Τελικά, θα έρθει η Primark στην Ελλάδα;

Από τον Piraeus Tower στο αναγεννημένο Μινιόν

Με ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, η ιρλανδική αλυσίδα retail φαίνεται πως επιθυμεί διακαώς την είσοδό της στην ελληνική αγορά. Απόδειξη οι φημολογούμενες τοποθετήσεις καταστήματός της σε μεγάλα projects που κατασκευάζονται αυτή την στιγμή στην Αθήνα, όπως και η προσέγγιση που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί τώρα με την Dimand προκειμένου να μπει στο αναγεννημένο Μινιόν.

Ήταν τον Φεβρουάριο του 2021 όταν οι πρώτες φήμες ήθελαν την Primark να ενδιαφέρεται να αναπτύξει κατάστημα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Ελληνικό στο εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall. Τον Δεκέμβριο του 2022 λέγεται ότι είχε έρθει πολύ κοντά στο να μισθώσει χώρους στον Πύργο του Πειραιά, ως anchor tenant, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Η διαρκώς φημολογούμενη είσοδός της στην ελληνική αγορά δεν είναι τυχαία, καθώς η αλυσίδα έχει πραγματοποιήσει “κυκλωτικές” κινήσεις, πραγματοποιώντας δυναμική επέκταση σε χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τώρα, η ιρλανδικής καταγωγής αλυσίδα retail βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την τοποθέτησή της στο νέο Μινιόν και μάλιστα με 4 ολόκληρους ορόφους.

Ποια είναι η Primark

H Primark είναι μία από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για θυγατρική του βρετανικού ομίλου ABF (Associated British Foods), εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γνωστού κυρίως από τη δραστηριότητά του στην παραγωγή ζάχαρης.

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας, το οποίο μάλιστα συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα, άνοιξε το 1969 στο Δουβλίνο. Ιδρυτής ήταν ο Αρθουρ Ράιαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019. Η Primark γρήγορα επεκτάθηκε και στη Βόρεια Ιρλανδία, με το πρώτο κατάστημα στο Μπέλφαστ να ανοίγει το 1971, για να ακολουθήσει η είσοδος στην αγγλική αγορά το 1973. Tα καταστήματα στην Ιρλανδία λειτουργούσαν με το όνομα “Penneys” – το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ιρλανδίας καθώς είχε ήδη κατοχυρωθεί από άλλη εταιρεία και γι’ αυτό επελέγη για τα υπόλοιπα καταστήματα το όνομα “Primark”.

Η δεκαετία του 2000 ήταν αυτή κατά την οποία η εταιρεία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Αγγλία και εκτός αυτής. Το 2006 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην ηπειρωτική Ευρώπη και δη στην Ισπανία, για να ακολουθήσει η είσοδος της εταιρείας στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 2015 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στις Η.Π.Α.

Σήμερα διαθέτει 422 καταστημάτων σε 16 χώρες κυρίως επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ σύντομα αναμένεται να φτάσει τα 20 σημεία πώλησης στις Η.Π.Α. Το 2020 πραγματοποίησε πωλήσεις 5,89 δισ. στερλινών, επηρεασμένη φυσικά από την πανδημία, καθώς στην προηγούμενη χρήση οι πωλήσεις της ήταν 7,79 δισ. στερλινών. Τα λειτουργικά της κέρδη στην τελευταία χρήση διαμορφώθηκαν σε 362 εκατ. στερλίνες έναντι 913 εκατ. στερλινών στη χρήση 2018-2019. Μάλιστα για το επόμενο χρονικό διάστημα, η διοίκηση της Primark έχει ανακοινώσει σχέδια για επιτάχυνση του ρυθμού επέκτασης, με στόχο να δημιουργήσει δίκτυο 530 καταστημάτων έως το τέλος του 2026.

Γιατί επελέγη το Μινιόν

Η τοποθέτησή της στο νέο Μινιόν, είναι στρατηγικής σημασίας. Αφενός γιατί αποτελεί μια εμβληματική αναδιαμόρφωση ενός κτιρίου που αποκτά χαρακτήρα μεικτής χρήσης με ένα οικιστικό κομμάτι και ένα εμπορικό κομμάτι. Το κτίριο των 18.500 τ.μ. που βρίσκεται επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου, αποτελείται από τα κτίρια Α και ΒΓΔΕ και βασίζεται στην αρχή της μεικτής χρήσης, δηλαδή του συνδυασμού οικιστικής και επιχειρηματικής λειτουργίας.

Στο κτίριο Α προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες, σύγχρονων προδιαγραφών, που θα εκτείνονται από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο όροφο, καταλαμβάνοντας περίπου 4.000 τ.μ. Η χρήση κατοικίας θα βρίσκεται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου.

Στο κτίριο ΒΓΔΕ θα φιλοξενούνται γραφεία και εμπορικά καταστήματα, με τις εμπορικές χρήσεις να καταλαμβάνουν περίπου 6.000 τ.μ. και να αναπτύσσονται στο ισόγειο και τους χαμηλούς ορόφους. Οι γραφειακές εγκαταστάσεις έκτασης 7.700 τ.μ. θα εκτείνονται στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ σχεδιάζονται και χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας με εστιατόρια, μπαρ και cafe.

Αφετέρου, γιατί το Μινιόν βρίσκεται σε έναν άξονα που συγκεντρώνει όλες τις νέες επενδύσεις που υλοποιούνται αυτή την στιγμή στο κέντρο της Αθήνας. Με σημείο αναφοράς την Ομόνοια, από την Αιόλου, την Αθηνάς και την πλατεία Κοτζιά μέχρι τη Σταδίου, την Πατησίων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η ολοκληρωμένη ανάπλασή του στοχεύει στο να σχεδιαστεί ένα αστικό κέντρο και ένα δομημένο περιβάλλον στο οποίο να θέλει να ζει ο σημερινός πολίτης, την ίδια στιγμή που το θετικό κοινωνικό -και όχι μόνο- αντίτυπο θα μπορέσει να λειτουργεί ως πόλος έλξης για κάθε επισκέπτη.

Τι θα σημάνει η έλευσή της για την ελληνική αγορά

Η Primark δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, από βρεφικά και παιδικά είδη, γυναικεία και ανδρικά είδη ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικά, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, διακοσμητικά και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ανταγωνισμός την φέρνει να πουλά ακόμη και κάτω του κόστους.

Το target group της Primark αφορά τις ηλικίες κάτω των 35 ετών με χαμηλά έως μεσαία επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματος. Το brand είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των εφήβων κοριτσιών και των φοιτητών. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της μάρκας προέρχεται από τις ηλικίες άνω των 45 ετών, οι οποίες αγοράζουν όλο και περισσότερο για τον εαυτό τους και όχι μόνο για τα παιδιά τους.

Πρόκειται για μια δυναμική δημογραφική ομάδα που βρίσκεται ούτως ή άλλως στο επίκεντρο ενδιαφέροντος μιας σειράς εγχώριων και πολυεθνικών brands όπως η Jumbo, η H&M, ο όμιλος Inditex με τα σήματα Zara, Zara Home, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius και Oysho, αλλά και των νεοεισερχομένων Pepco και Sinsay.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.