14 Νοέ 2024
READING

Μάριος Ηλιόπουλος: Ο αντισυμβατικός εφοπλιστής του Αιγαίου

4 MIN READ

Μάριος Ηλιόπουλος: Ο αντισυμβατικός εφοπλιστής του Αιγαίου

Μάριος Ηλιόπουλος: Ο αντισυμβατικός εφοπλιστής του Αιγαίου

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με τα ταχύπλοα SeaJets και ο ίδιος το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί αρκετά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, είτε λόγω της προσπάθειάς του να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του Attica Group, κάτι που τελικά δεν συνέβη, είτε μέσω της πιο πρόσφατης κίνησής του να αποκτήσει την ΑΝΕΚ. 

Ο Μάριος Ηλιόπουλος, εφοπλιστής με δραστηριότητα στην ακτοπλοΐα  αποτελεί ένας από τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς τα τελευταία χρόνια, ενώ ισχυροποιείται όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο, αποτελώντας τη νέα γενιά πλοιοκτητών μετά τους παραδοσιακούς πλοιοκτήτες που συνέδεσαν άρρηκτα το όνομά τους με την επιβατηγό ναυτιλία όπως ο Βεντούρης, τα αδέρφια Παναγής και Γεράσιμος Στρίντζης και αρκετοί ακόμη. 

Συμμετοχή σε αγώνες ταχύτητας

Ο Ηλιόπουλος είναι ένας άνθρωπος ασυμβίβαστος και εκρηκτικός, ο οποίος μένει μακριά από επισημότητες και dress code που θα μπορούσε να επιβάλει η ιδιότητά του ως εφοπλιστής. Από τις αγαπημένες του ασχολίες έχει υπάρξει η συμμετοχή σε αγώνες ταχύτητας, έχοντας συμμετάσχει κατά το παρελθόν σε αρκετούς από αυτούς, αποσπώντας σειρά διακρίσεων. Μεγαλωμένος στο Ψυχικό, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ο εφοπλιστής που τον τελευταίο καιρό απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, έχει το γραφείο του στο κέντρο του Πειραιά, επί της οδού Δημητρίου Γούναρη. Στους αγώνες ράλι που έχει τρέξει, ένας από τους μεγάλους του αντιπάλους ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος, θρυλικός οδηγός αγώνων, με τον Ηλιόπουλο να έχει δηλώσει κάποια στιγμή ότι «θα τρέχω όπου τρέχει». 

Η δραστηριότητα στα δεξαμενόπλοια και η οκταετής ασφαλιστική περιπέτεια

Κύρια δραστηριότητα της οικογένειας ήταν τα ποντοπόρα δεξαμενόπλοια, τα οποία είχε υπό την ιδιοκτησία του μαζί με τα αδέρφια του, Γιάννη, που έφυγε το 2017 από τη ζωή και τον άλλο αδερφό του, Αντώνη. Μέντορας για τα τρία αδέρφια αλλά και για τον «Super Mario», όπως είναι το παρατσούκλι που αποκόμισε από τη συμμετοχή του σε αγώνες ράλι ο Ηλιόπουλος, ήταν ο πατέρας τους, Παναγιώτης. Ήταν μάλιστα εκείνος που νηολόγησε υδροπτέρυγα και ταχύπλοα σκάφη στο Αιγαίο. 

Ο ίδιος βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια εμπλεκόμενος σε μία πολυετή ασφαλιστική περιπέτεια. Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν το πετρελαιοφόρο πλοίο Brillante Virtuoso, ιδιοκτησίας του Μάριου Ηλιόπουλου, τυλίχτηκε στις φλόγες κατά το πέρασμά του από τη διώρυγα του Σουέζ, σε απόσταση 20 μιλίων από το λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη. Ακολούθησε μία πολυετής διαδικασία και δικαστική αντιπαράθεση, όπου πρωταγωνίστησαν ο Ηλιόπουλος και η ασφαλιστική εταιρεία που είχε την ευθύνη για το συγκεκριμένο βαπόρι. Μάλιστα, ο καπετάνιος του πλοίου είχε επικαλεστεί ότι δέχτηκε επίθεση από πειρατές αμέσως μετά το περιστατικό. Ο εφοπλιστής είχε επικαλεστεί από την πλευρά του ότι υπήρχαν σημάδια από σφαίρες στο πλοίο, βασιζόμενος σε πόρισμα πραγματογνωμόνων του Ντουμπάι που ισχυρίστηκε ότι είχαν εξετάσει το καράβι. Ωστόσο η Εβδομαδιαία Έκθεση Πειρατείας τον Ιούλιο του 2011 από τον τότε επικεφαλής της Ναυτικής Ένωσης με έδρα τη Σομαλία, είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να παραπέμπει σε επίθεση από ρουκέτα ή πυρά από όπλα.

Από την πλευρά της η ασφαλιστική Talbot Underwriting, μία από τις μεγάλες εταιρείες στον κλάδο, είχε υποβάλει μήνυση κατά του Έλληνα εφοπλιστή, κατηγορώντας τον για απάτη, με τον ίδιο να δηλώνει λίγο αργότερα ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Μεταξύ άλλων, το Bloomberg, σε παλαιότερο δημοσίευμά του, είχε αναφέρει ότι ο Ηλιόπουλος είχε συλληφθεί στο Λονδίνο, κατά την έξοδο από το δικαστήριο όπου εξεταζόταν η πολύκροτη υπόθεση. Για την ιστορία, ο Ηλιόπουλος αξίωνε αποζημίωση 77 εκατομμυρίων ευρώ από την ασφαλιστική για τη ζημιά που είχε υποστεί το δεξαμενόπλοιο. 

Η υπόθεση έλαβε τέλος το 2019, όταν ο δικαστής Νάιτζελ Τίαρ που είχε εξετάσει την υπόθεση, έκρινε ότι ο εφοπλιστής είχε οργανώσει σχέδιο επίθεσης ανδρών που παρίσταναν τους πειρατές, στο πλοίο, προκειμένου να εισπράξει αποζημίωση, όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, τον Οκτώβριο του 2019. 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μία ακόμα προσπάθεια του εφοπλιστή, να αποκτήσει την ΑΝΕΚ, προσέκρουσε στο «όχι» των τραπεζών. Στις 7 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς, λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του Κοινοπρακτικού Δανείου της ΑΝΕΚ, έστειλε επιστολή στις εταιρείες συμφερόντων του Ηλιόπουλου, σημειώνοντας ότι: «επαναλαμβάνουμε εκ νέου ότι η όψιμη πρότασή σας, για την υλοποίηση της οποίας — από τα στοιχεία που θέσατε υπόψιν μας — δεν έχετε εξασφαλίσει επάρκεια κεφαλαίων, ενώ από την άλλη δεν διασφαλίζει την επιβίωση της ΑΝΕΚ, δεν δύναται να γίνει αποδεκτή». 

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι η ζωή του είναι άμεσα συνυφασμένη με το Αιγαίο. Έχοντας κάνει κατά καιρούς κινήσεις για τη στήριξη των τοπικών πληθυσμών στα διάφορα νησιά. Μάλιστα, στις αρχές της χρονιάς ανήγγειλε την δημιουργία κοινωφελούς ιδρύματος εις μνήμην του πατέρα του, με «προίκα» 2 εκατομμυρίων ευρώ από την οικογένεια Ηλιόπουλου και χρηματοδότηση ενεργειών από τη SeaJets. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.