21 Δεκ 2024
READING

Πώς εξελίσεται ο “πράσινος” μετασχηματισμός της Motor Oil

5 MIN READ

Πώς εξελίσεται ο “πράσινος” μετασχηματισμός της Motor Oil

Πώς εξελίσεται ο “πράσινος” μετασχηματισμός της Motor Oil

Υλοποιεί επενδύσεις σε ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, παραγωγή υδρογόνου και κυκλική οικονομία

Με μια σειρά κινήσεων και στρατηγικών εξαγορών, η Motor Oil αλλάζει σταδιακά τον προσανατολισμό της από μια εταιρεία διυλιστηρίου σε έναν όμιλο με σημαντική δραστηριοποίηση στην “πράσινη” αναπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και κυκλικής οικονομίας. Και τώρα, η πρόσφατη επιλογή του έργου IRIS από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της δίνει τη δυνατότητα να “τρέξει” με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία της γενικής απανθρακοποίησης.

Συμπληρώνοντας φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της, η Motor Oil ενισχύει αδιάλλειπτα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μέσα από επενδύσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2000 έως το 2021, οι αμιγώς περιβαλλοντικού χαρακτήρα επενδύσει ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού επενδυτικού προγράμματός της.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στην αγορά των ΑΠΕ η Μotor Oil μπήκε το 2019 μέσω της θυγατρικής Teforto Holding Ltd, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητα 9,4 MW, όπως και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW με έδρα τη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, με πολλαπλές αδειοδοτήσεις αιολικών, την εξαγορά του 75% εταιρείας με άδεια αιολικού πάρκου δυναμικότητας 24 MW στην περιοχή Θεσπιών Βοιωτίας

Τον Απρίλιο του 2021 εξαγόρασε έναντι 123,5 εκατ. ευρώ συνολικά έξι εταιρείες, που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο 11 αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν, επίσης, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα βρίσκονται στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Κεφαλονιά).

Ενώ πέρυσι η Motor Oil εξαγόρασε το 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από την Ελλάκτωρ, συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW.

Και πρόσφατα απέκτησε το 75% της εταιρείας Unagi η οποία κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα. Το 49% αυτών των εταιρειών έχει περάσει από πέρυσι στον έλεγχο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων περνάει πλέον από κοινού στις θυγατρικές της ΔΕΗ και της Motor Oil, οι οποίες με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα έχουν συστήσει την κοινή εταιρεία Hellenic Hydrogen, με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη έργων υδρογόνου.

Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο, που στοχεύει να φτάσει στο 1 GW έως το 2030. Αιχμή του δόρατος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία αποτελεί, πλέον ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ΑΠΕ και καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διεύρυνση δραστηριοτήτων

Ομοίως, πέρυσι πραγματοποίησε την εξαγορά της εταιρείας VERD, ανοίγοντας το δρόμο στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον. Η VERD διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντήζελ στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων βιοντήζελ ετησίως, ενώ ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Πράσινο Λάδι ΑΕΒΕ.

Ανάλογα, η Motor Oil προχώρησε και στην εξαγορά του 100% της Thalis E.S., η οποία προσφέρει ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στην διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Το έργο IRIS

Tο έργο ΙRIS της Motor Oil για χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ. ευρώ, επέλεξε το Tαμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά κατατέθηκαν 239 προτάσεις διεκδικώντας 18 δισ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ, και επιλέχθηκαν 41 έργα, εκ των οποίων 8 στην κατηγορία “γενική απανθρακοποίηση”, όπου συγκαταλέγεται και το έργο IRIS.

Το project αφορά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil. Το IRIS θα μειώσει δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα του διυλιστηρίου, ενώ παράλληλα θα επιδείξει ένα βιομηχανικό οικοσύστημα παραγωγής υδρογόνου με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τη χρήση του ως φορέα καθαρής ενέργειας. Με το έργο αυτό δίνεται στη Motor Oil η δυνατότητα να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, να παράγει 56.000 τόνους ετησίως μπλε υδρογόνο που ικανοποιεί όλα τα όρια αειφορίας και τέλος να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή e-fuels μέσω της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Και άλλα projects

Την ίδια στιγμή η Motor Oil “τρέχει” και ακόμα μεγαλύτερα projects στο υπόλοιπο φάσμα της ενέργειας, όπως είναι η μεγάλη μονάδα που κατασκευάζει από κοινού με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα ύψους 375 εκατ. ευρώ που αφορά το νέο σταθμό συνδυασμένου κύκλου ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή, αλλά και η συμφωνία με τη ΔΕΗ για κατασκευή μονάδας “πράσινου” υδρογόνου.

Ενώ από το 2018 με τη θυγατρική της nrg έχει πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στην αγορά της ηλεκτροκίνησης με τη δημιουργία δικτύου φόρτισης 1.000 σημείων με προοπτική να φτάσουν τα 2.000 σημεία πανελλαδικά σε βάθος πενταετίας. Στόχος της εταιρείας είναι να καταστεί ο μεγαλύτερος και ταχύτερος “φορτιστής” ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, καλύπτοντας όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας.

Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil ήδη προχωρά δυναμικά στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές της προτεραιότητες και συνολικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πλάνο που αντανακλά τη δέσμευση για υπεύθυνη δράση, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επένδυση σε νέες βιώσιμες τεχνολογίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.