28 Απρ 2024
READING

Πώς η Trade Estates δημιούργησε χαρτοφυλάκιο 330 εκατ. ευρώ

5 MIN READ

Πώς η Trade Estates δημιούργησε χαρτοφυλάκιο 330 εκατ. ευρώ

Πώς η Trade Estates δημιούργησε χαρτοφυλάκιο 330 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία προετοιμάζεται για το ΧΑ τον Οκτώβριο

Η Trade Estates, ο βραχίονας real estate του ομίλου Fourlis, ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 185 εκατ. ευρώ, το οποίο στο τέλος του 2021 είχε διαμορφωθεί στα 215 εκατ. ευρώ. Το 2022 έκλεισε στα 300 εκατ. ευρώ με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα. Και πριν κλείσει το εφτάμηνο της φετινής χρονιάς, η εταιρεία απέκτησε τρία νέα ακίνητα εμπλουτίζοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, ανεβάζοντας την αξία σε 330 εκατ. ευρώ.

Η Trade Estates δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, διαθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων και logistics centers. Στο πλαίσιο αυτό, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της είναι αυτός της απόκτησης εμπορικών πάρκων ανά την Ελλάδα και η μίσθωσή τους σε γνωστές επιχειρήσεις λιανικής, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου.

Η αρχή του value retailing

Η δημιουργία των εμπορικών κέντρων που φέρουν τη διακριτή επωνυμία “Top Parks”, βασίζεται στη λογική του value retailing, δηλαδή την τοποθέτηση ενός καταστήματος λιανικής ως ένα σημείο στο οποίο οι καταναλωτές λαμβάνουν μεγαλύτερα συνολικά οφέλη σε σχέση με το κόστος από ό,τι στα καταστήματα των ανταγωνιστών. Η Trade Estates επιλέγει να δημιουργεί συνέργειες τέτοιες, οι οποίες ευνοούν την διενέργεια προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα των επιχειρήσεων που μισθώνουν τους χώρους στα εμπορικά της πάρκα. Στις μάρκες που βρίσκονται στους χώρους που μισθώνει, περιλαμβάνονται brands συχνά πολυεθνικού χαρακτήρα με αναγνωρίσιμο και προσιτό προϊόν.

Οι επενδύσεις

Το χαρτοφυλάκιο των retail parks αποτελείται από 8 ακίνητα με υψηλή επισκεψιμότητα σε τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Εκμισθώνονται σε γνωστές εταιρείες λιανικού εμπορίου που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες κάθε σύγχρονου καταναλωτή, προσφέροντας ευχάριστη και βολική εμπειρία αγορών σε εξαιρετικά λειτουργικά, σύγχρονα καταστήματα που βρίσκονται σε καίρια σημεία, με μεμονωμένα καταστήματα λιανικής σε μικρές αποστάσεις και μεγάλους χώρους στάθμευσης.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία διαθέτει εμπορικά πάρκα στο Χαλάνδρι, τον Πειραιά (Piraeus Retail Park), τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, τη Θεσσαλονίκη (ΙΚΕΑ Retail Park και Florida 1), τα Ιωάννινα, τη Λευκωσία και τη Σόφια.

Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε μέρος των εμπορικών πάρκων σε Λάρισα και Ιωάννινα, όπου εδράζονται τα δύο περιφερειακά ΙΚΕΑ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μετά τη σμίκρυνση των καταστημάτων της ΙΚΕΑ, είχαν δημιουργηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές μικροί εμπορικοί πόλοι, οι οποίαν ανήκαν σε τρίτο ιδιοκτήτη και τώρα με την απόκτησή τους, η Trade Estates έχει ξεκινήσει επαφές με νέους μισθωτές.

Το Retail Park στο Ellinikon Commercial Hub

Η Trade Estates έχει προχωρήσει εξάλλου στην υπογραφή συμφωνίας με την Lamda Development για τη δημιουργία ενός retail park με έκταση 30 στρεμμάτων εντός των ορίων του Ελληνικού. Σε αυτό θα δημιουργηθεί νέο μεσαίο κατάστημα ΙΚΕΑ, μεγέθους 10.000-12.000 τ.μ. που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του εμπορικού πάρκου. Τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι μικρότερα σε μέγεθος (περίπου 2.000 τ.μ.) και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και νέο Intersport που επίσης διαχειρίζεται ο όμιλος Fourlis.

Τα logistics

Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates περιλαμβάνει δύο κέντρα διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, που βρίσκονται στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι, στην Ελλάδα, συνολικής έκτασης 77.340 τ.μ. Και τα δύο κέντρα είναι μισθωμένα σε εταιρεία του ομίλου Fourlis και καλύπτουν τον εφοδιασμό και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά την αύξηση του ποσοστού της Autohellas στην Trade Estates, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 11,92%, δρομολογείται η κατασκευή κέντρου logistics. Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως ανακοίνωσε o όμιλος Fourlis, έγινε με την εισφορά οικοπέδου 45.408,04 τ.μ. και συγκροτήματος επαγγελματικών κτιρίων και εμπορικών αποθηκών, επιφανείας 16.655 τ.μ., στην Ελευσίνα. Εκεί η Trade Estates σκοπεύει να υλοποιήσει την επόμενη επένδυση logistics.

Τα μελλοντικά σχέδια

Στα Σπάτα έχει αποκτηθεί οικόπεδο επιφανείας 32 στρεμμάτων, κοντά στο Smart Park και το Athens Designer Outlet, όπου θα ανεγερθεί εμπορικό πάρκο μεικτής εκμισθώσιμης επιφανείας 9.650 τ.μ. με 500 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Η επένδυση υλοποιείται σε συνεργασία με την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Ten Brinke Hellas, την οποία έχει επιλέξει ως στρατηγικό συνεργάτη η Trade Estates για όλες τις συναφείς επενδύσεις της.

Στην Κρήτη, οι δύο πλευρές προχωρούν την ανάπτυξη οικοπέδου 40 στρεμμάτων στη θέση Αοράκια του Δήμου Αλικαρνασσού, το οποίο προσφέρει πρόσβαση στον ΒΟΑΚ, δίπλα στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια του ακινήτου θα είναι 10.600 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια θα αγγίξει τα 14.000 τ.μ.

Την ίδια στιγμή στην Πάτρα σχεδιάζεται ένα εμπορικό πάρκο 20.000 τ.μ. με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 13.900 τ.μ., επί οικοπέδου 21,5 στρεμμάτων που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό. Το ακίνητο βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας, στη συμβολή των οδών Ανθείας και Ακτή Δυμαίων. Το εμπορικό πάρκο θα περιλαμβάνει ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και άλλα 4 καταστήματα, με 400 θέσεις στάθμευσης.

Στο τέλος του 2022 η συνολική επιφάνεια της Trade Estates προς μίσθωση ανερχόταν σε 225.770 τ.μ., ενώ τα έσοδα από τα μισθώματα έφτασαν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Το σχέδιο της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι το 2026 θα διαθέτει 470.000 μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια ή 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα. Ο στόχος του 2026 θα επιτευχθεί με επενδύσεις 150 εκατομμυρίων, ενώ επόμενο βήμα είναι το χαρτοφυλάκιο αξίας 700 εκατομμυρίων που θα διαθέτει η ΑΕΕΑΠ το 2028.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.