23 Δεκ 2024
READING

Πώς το νέο Μινιόν σήμανε την επιστροφή στο κέντρο της πόλης

5 MIN READ

Πώς το νέο Μινιόν σήμανε την επιστροφή στο κέντρο της πόλης

Πώς το νέο Μινιόν σήμανε την επιστροφή στο κέντρο της πόλης

Η Dimand θα δημιουργήσει στο εμβληματικό κτίριο κατοικίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις εστίασης

Η ανάπλαση του εμβληματικού Μινιόν δεν αποτελεί ακόμη ένα project της Dimand, αλλά τον βασικό εκφραστή της στροφής προς τα αστικά κέντρα μέσα από “πράσινες” αναπλάσεις. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έκανε αυτό ακριβώς: τόνισε το πώς η ανάπτυξη μεικτής χρήσης στο πάλαι ποτέ κραταιό πολυκατάστημα θα φέρει ξανά ζωή στο κέντρο της πόλης και μαζί της, την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου δεν κινείται με τυχαίες επιλογές – αντιθέτως ακολουθεί ένα επιχειρηματικό πλάνο που βασίζεται στην επιστροφή των πολιτών στο κέντρο, γι’ αυτό και οι αναπλάσεις που κάνει, έχουν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό. Προσθέτει παλιά κτίρια στον ιστό της πόλης χωρίς να προσθέτει ταυτόχρονα τετραγωνικά και τα παραδίδει “πράσινα” και λειτουργικά.

Γιατί επέλεξε το Μινιόν

Αυτό έπραξε και τον Νοέμβριο του 2021, όταν η Dimand πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση του Μινιόν από τη Folli Follie, υποβάλλοντας προσφορά αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάλογου ύψους προβλέπεται ότι θα είναι και το κόστος της ανακατασκευής, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ.

Το Μινιόν ήταν πάντα ταυτισμένο στην καταναλωτική συνείδηση με την καινοτομία. Έχοντας στο μυαλό του το moto “μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα”, ο δημιουργός του Ιωάννης Γεωργακάς κατάφερε να εξελίξει ένα περίπτερο στα Χαυτεία σε ένα σύγχρονο πολυκατάστημα, που ακολουθούσε τη λογική των department stores του εξωτερικού. Μέσα σε λίγα χρόνια καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, κατήργησε τα παζάρια θέτοντας καθορισμένες τιμές, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποίησε Η/Υ, εισήγαγε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, εγκατέστησε κλιματιστικό και λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο. Με 70 ταμεία, 1.000 εργαζόμενους και εισπράξεις της τάξης του 1 δις δραχμών το χρόνο, προσέλκυσε πλήθος κόσμου και έγινε συνώνυμο της χριστουεννιάτικης βόλτας στο κέντρο της πόλης.

Σαράντα χρόνια μετά την πυρκαγιά που σήμανε την αρχή του τέλους της ένδοξης ιστορίας του πρώτου “mall” στην Ελλάδα και δύο δεκαετίες πλήρους εγκατάλειψης, το κτίριο του Μινιόν, ο συνδετικός κρίκος της πλατείας Ομονοίας και του άξονα της Πατησίων, με κύριο τοπόσημο το Αρχαιολογικό Μουσείο, γύρισε σελίδα για να αποκτήσει χαρακτήρα μεικτής χρήσης.

Στόχος της Dimand είναι να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη ανάπλαση, να σχεδιάσει ένα αστικό κέντρο και ένα δομημένο περιβάλλον στο οποίο να θέλει να ζει ο σημερινός πολίτης, την ίδια στιγμή που το θετικό κοινωνικό -και όχι μόνο- αντίτυπο λειτουργεί ως πόλος έλξης για κάθε επισκέπτη.

Η νέα μορφή

Το κτίριο των 18.500 τ.μ. που βρίσκεται επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου, αποτελείται από τα κτίρια Α και ΒΓΔΕ και βασίζεται στην αρχή της μεικτής χρήσης, δηλαδή του συνδυασμού οικιστικής και επιχειρηματικής λειτουργίας.

Στο κτίριο Α προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες, σύγχρονων προδιαγραφών, που θα εκτείνονται από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο όροφο, καταλαμβάνοντας περίπου 4.000 τ.μ. Η χρήση κατοικίας θα βρίσκεται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου.

Στο κτίριο ΒΓΔΕ θα φιλοξενούνται γραφεία και εμπορικά καταστήματα, με τις εμπορικές χρήσεις να καταλαμβάνουν περίπου 6.000 τ.μ. και να αναπτύσσονται στο ισόγειο και τους χαμηλούς ορόφους. Οι γραφειακές εγκαταστάσεις έκτασης 7.700 τ.μ. θα εκτείνονται στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ σχεδιάζονται και χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας με εστιατόρια, μπαρ και cafe.

Υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική αναγέννηση του Μινιόν είναι ο Μίνως Διγενής, δημιουργός του αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos με έδρα στη Βαρκελώνη.

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται στα τέλη του έτους για τα κτίρια ΒΓΔΕ (μεικτές χρήσεις) και σε επόμενο χρόνο για το κτίριο Α (οικιστικό).

Η ζήτηση για κατοικίες

Στο real estate τη ζήτηση τροφοδοτούν οι ψηφιακοί νομάδες που με βάση τους την Ελλάδα εργάζονται εξ αποστάσεως σε όλο τον κόσμο, ενώ η πανδημία γέννησε την ανάγκη για σπίτια, καθώς και την ανάγκη για δεύτερες κατοικίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Dimand προγραμματίζει να δημιουργήσει ένα μέγεθος κατοικιών που θα ξεπερνά τις 300 τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα βρίσκονται κυρίως στο κέντρο και θα απευθύνονται σε Έλληνες και σε ξένους, με τιμές διάθεσης που θα κυμαίνονται σε μεσαία και προσιτά επίπεδα της τάξεως των 5.000 με 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

Η απόφαση της εταιρείας να επικεντρωθεί στον τομέα των κατοικιών, δεν είναι στιγμιαία αφού αποτελεί προϊόν τετραετούς μελέτης. Η ανάπτυξη του κλάδου των κατοικιών θα βασιστεί στο μέγεθος των κτιρίων, τα οικόπεδα αλλά και στο πώς θα μπορέσουν να ανταποκρθούν στο ευρύ ελληνικό και ξένο κοινό. Για τον σκοπό αυτό σε κάποια ακίνητα που έχει αποκτήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιφάνειας από 2.000 τ.μ. έως 5.000 τ.μ., η εταιρεία δουλεύει μελετητικά και πραγματοποιεί σχετικές έρευνες αγοράς για κατοικίες.

Μάλιστα το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται σε περιοχές που δεν είναι ανεπτυγμένες, ώστε να αγοράσει φθηνά και να δώσει υπεραξία στο χαρτοφυλάκιό της. Ενδεικτικές είναι οι κινήσεις που πραγματοποιεί εξάλλου η Dimand σε περιοχές γύρω από τους 15 νέους σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό, αλλά και στον Άγιο Διονύσιο, στο Βοτανικό, στη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο της Αθήνας.

Κάτι ανάλογο με το Μινιόν προβλέπεται να συμβεί στο κτίριο ιδιοκτησίας του ιδρύματος Αβέρωφ που έχει μισθώσει η εταιρεία στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Απελλού. Ενώ και από το project Skyline στο συγκρότημα των 25.000 τ.μ. επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας ένα τμήμα του θα μετατραπεί σε διαμερίσματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.