22 Δεκ 2024
READING

Πώς τα brands μπορούν να προωθήσουν τη θετική διαδικτυακή συμπεριφορά

4 MIN READ

Πώς τα brands μπορούν να προωθήσουν τη θετική διαδικτυακή συμπεριφορά

Πώς τα brands μπορούν να προωθήσουν τη θετική διαδικτυακή συμπεριφορά

Ο ρόλος των brands στην προώθηση θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς μεταξύ των νέων

Στη σημερινή διασυνδεδεμένη ψηφιακή εποχή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μια διάχυτη επιρροή, διαμορφώνοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η πανταχού παρούσα παρουσία αυτών των πλατφορμών συνοδεύεται και από μια ανησυχητική σειρά επιπτώσεων, ιδίως για τα νεαρά ακροατήρια.

Η υπερβολική χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβους γίνεται όλο και περισσότερο αιτία ανησυχίας. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Common Sense Media, τα παιδιά σχεδόν κάθε ηλικιακής ομάδας περνούν περισσότερο χρόνο από ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως οι Big Tech πρέπει να κάνουν κάτι για τον αντίκτυπο των social media στην υγεία των εφήβων;

Οι βλαβερές συνέπειες του να περνά κανείς αμέτρητες ώρες στο TikTok, το Snapchat και το Instagram συνδέονται πλέον με την κρίση ψυχικής υγείας των εφήβων. Μια μελέτη από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την ψυχική υγεία, Stem4, αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 70% των νεαρών ατόμων ηλικίας 12 έως 21 ετών αισθάνονται άγχος, στρες και κατάθλιψη που συνδέονται με τη χρήση των social media. Κατά συνέπεια, τα brands αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη να προωθήσουν και να υποστηρίξουν τη θετική διαδικτυακή συμπεριφορά των νεότερων ακροατηρίων.

Τα brands αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο

Δημόσιες προσωπικότητες και κινήματα πολιτών έχουν καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να μετριάσουν τις βλαβερές συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το κίνημα Log Off και η εκστρατεία OnlyNans. Ωστόσο, ενώ οι προσπάθειες αυτές είναι αξιέπαινες, το μέγεθος του προβλήματος απαιτεί πιο ουσιαστική συλλογική δράση. Τα εμπορικά σήματα βρίσκονται σε μοναδική θέση για να είναι ηγέτες σε αυτόν τον χώρο, ασκώντας την επιρροή τους για να υπερασπιστούν ασφαλέστερες και πιο θετικές ψηφιακές εμπειρίες.

Αναγνωρίζοντας αυτόν τον καίριο ρόλο, τα brands εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της “διαδικτυακής ζημιάς”. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Dove, που με το “Self-Esteem Project” της υπογραμμίζει τη δέσμευση της μάρκας να υποστηρίξει τη θετική αναπαράσταση των νέων στο διαδίκτυο. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επεκτείνονται πέρα από τις συμβατικές ανησυχίες για την ασφάλεια των εμπορικών σημάτων και αφορούν ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Η εμπορική βιωσιμότητα της κοινωνικής ευθύνης

Περαιτέρω, μία έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας,Cubist Martini , δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση των εμπορικών σημάτων δεν είναι μόνο κοινωνικά υπεύθυνη, αλλά θα μπορούσε να είναι και εμπορικά βιώσιμη. Το 65% των καταναλωτών της Gen Z είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν 48% περισσότερα χρήματα για προϊόντα από μάρκες που δραστηριοποιούνται με γνώμονα τον σκοπό. Η τάση αυτή υπογραμμίζει το μεταβαλλόμενο τοπίο των σχέσεων μεταξύ καταναλωτών και brands, όπου τα νεότερα κοινά αναζητούν πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις με τις μάρκες που υποστηρίζουν.

Ο ρόλος των κυβερνήσεων και των πλατφορμών

Είναι, πλέον, απαραίτητο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μοιραστούν την ευθύνη για την προστασία των παιδιών και των εφήβων που χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες. Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς έχουν επίσης αρχίσει να διαδραματίζουν ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, με την εισαγωγή νόμων όπως το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο νόμος για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ. Αυτές οι νομοθετικές προσπάθειες, σε συνδυασμό με τα προληπτικά βήματα των εταιρειών τεχνολογίας, θα παράσχουν ένα σταθερό πλαίσιο για την προστασία των νέων στο διαδίκτυο.

Το TikTok εισήγαγε πρόσφατα σημαντικές αλλαγές στην πλατφόρμα του για να εξασφαλίσει ασφαλέστερες διαδικτυακές εμπειρίες για τους νεαρούς χρήστες του. Η κινεζική εφαρμογή εφάρμοσε μια νέα πολιτική που περιορίζει τον χρόνο οθόνης σε μία ώρα την ημέρα για τους χρήστες κάτω των 18 ετών. Παράλληλα, έχει αναπτύξει μια σειρά γονικών ελέγχων και ρυθμίσεων που δίνουν τη δυνατότητα τόσο στις οικογένειες όσο και στους μεμονωμένους χρήστες να παρακολουθούν και να θέτουν όρια στον χρόνο οθόνης.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok θέτει ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης για τους εφήβους

Η πλατφόρμα διατηρεί επίσης αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας για τους έφηβους χρήστες, όπως μέτρα προστασίας προσωπικών δεδομένων για λογαριασμούς 13-15 ετών και περιορισμούς στις λειτουργίες άμεσων μηνυμάτων και ζωντανών βίντεο.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Ωστόσο, ακόμη και με αυτές τις εξελίξεις, η πορεία προς έναν ασφαλέστερο ψηφιακό κόσμο για το νεανικό κοινό παραμένει πολύπλοκη και γεμάτη προκλήσεις. Οι μάρκες θα χρειαστεί να καταβάλλουν συντονισμένες, συνεχείς προσπάθειες στο πλαίσιο αυτό. Μπορούν να ξεκινήσουν με διαφάνεια όσον αφορά τις πρακτικές τους, να συνεργαστούν με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να περιορίσουν την έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο και να υποστηρίξουν υγιέστερες διαδικτυακές συμπεριφορές.

Με τον τρόπο αυτό, τα brands μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίσουν μια πιστή βάση καταναλωτών αλλά και να συμβάλουν θετικά σε έναν ευρύτερο κοινωνικό σκοπό. Η εποχή της παθητικής παρουσίας των εμπορικών σημάτων έχει περάσει, δίνοντας τη σκυτάλη στην εποχή των κοινωνικά ενεργών brands.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.