28 Απρ 2024
READING

Με σταθερότητα και επενδύσεις το 2023 ο Γαλαξίας

4 MIN READ

Με σταθερότητα και επενδύσεις το 2023 ο Γαλαξίας

Με σταθερότητα και επενδύσεις το 2023 ο Γαλαξίας

Στόχος η διεύρυνση δικτύου, τα νέα logistics και οι διαδικασίες για το mall στη Σαλαμίνα

Συμπληρώνοντας πέρυσι 51 χρόνια λειτουργίας, ο Γαλαξίας αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση σταθερής επιχειρηματικότητας και συνειδητής οργανικής ανάπτυξης, που έχει ταυτιστεί με την ελληνικότητα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η διοίκηση έχει επιλέξει να τονίσει το συγκεκριμένο στοιχείο και στο όνομα και στις διαφημίσεις του, ως το “Ελληνικό Σούπερ Μάρκετ”.

Η πορεία του Γαλαξία ξεκίνησε το 1971 όταν πέντε φίλοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση λιανικής. Η Πέντε Α.Ε. όπως ονομάστηκε η μητρική εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της, όταν τα μέλη της αποφάσισαν να βάλουν τις οικονομίες τους, 300 χιλ. δραχμές τότε, για τη λειτουργία του σούπερ μάρκετ.

Έκτοτε η εταιρεία ανέπτυξε ένα δίκτυο 171 καταστημάτων, έκανε μετόχους και υπαλλήλους της, με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να φτάνουν σήμερα τους 210, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 5.021. Η διοικητική ομάδα απαρτίζεται από πρόσωπα της οικογένειας Χειμωνίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Πουρσανίδη, τη Νίκη Χειμωνίδη που είναι πρόεδρος αλλά και τον Κώστα Μαυροειδή.

Σταθερότητα και στην κερδοφορία

Ο τζίρος της Πέντε Α.Ε. το 2022 άγγιξε τα 520 εκατομμύρια ευρώ, από 503,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021, ωστόσο ευνοήθηκε σημαντικά όπως και τα περισσότερα σούπερ μάρκετ από την αύξηση των τιμών και τον πληθωρισμό που εκ των πραγμάτων έφεραν νέα δεδομένα στην αγορά, αύξησαν το τζίρο των αλυσίδων, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τον όγκο των καταναλισκόμενων προϊόντων.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έκλεισε πέρυσι με κύκλο εργασιών 513,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 1,96% και με καθαρά κέρδη 12,7 εκατ. ευρώ, με μείωση της τάξης του 4,8%. Προτείνεται δε να διανεμηθεί μέρισμα προ φόρου στους μετόχους ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η εταιρεία λειτουργεί -πάλι με σταθερότητα τα τελευταία χρόνια- χωρίς χρέη προς τις τράπεζες από λήψη δανείων, ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της όπως και με το σύνολο των συναλλαγών που έχει στον ευρύτερο χώρο του εμπορίου και προς το Δημόσιο.

Ανάπτυξη και μέσω εξαγορών;

Toν τελευταίο καιρό ο Γαλαξίας έχει επιδιώξει να εξαγοράσει μικρότερες αλυσίδες, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει προκειμένου να εξαπλωθεί ταχύτερα και να κερδίσει έδαφος. Ενώ και σχετικά πρόσφατα βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι, συζητώντας με αλυσίδα-μέλος του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ, η οποία παρόλ’ αυτά δεν προχώρησε.

Αυτό που ζητούν κατά κύριο λόγο τα στελέχη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, είναι επιχειρήσεις μικρότερου βεληνεκούς, σε καλή τιμή, ίσως σε καλύτερη ακόμα και από τα λογικά επίπεδα της αγοράς, γεγονός που συχνά την βρίσκει να παραμένει στην απέναντι θέση του τραπεζιού των συζητήσεων, χωρίς εν τέλει να μετακομίζει στην ίδια πλευρά. Η τελευταία της εξαγορά ήταν εκείνη της αλυσίδας OLLA το 2020, με παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Τρία νέα σημεία για την Γαλαξίας

Πέρυσι, η αλυσίδα πέρυσι επένδυσε περίπου 15 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση του δικτύου της και την προετοιμασία για τα επόμενα βήματά της. Συγκεκριμένα, στοχεύει στο άνοιγμα τριών νέων ιδιόκτητων καταστημάτων σε Κόρινθο, Αγρίνιο και Ιωάννινα, τα οποία θα ανεγερθούν σε οικόπεδα που έχει αγοράσει. Σήμερα η Γαλαξίας έχει δίκτυο 171 καταστημάτων, από τα οποία τα 90 είναι ιδιόκτητα και τα 81 μισθωμένα.

Η επένδυση logistics

Επιπλέον, η εταιρεία έχει θέσει στόχο να κατασκευάσει ιδιόκτητες αποθήκες ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα το δίκτυο των καταστημάτων της στην Αττική και τις όμορες περιοχές. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για έκταση 40 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο όπου θα στεγάζονταν οι νέες εγκαταστάσεις. Προκειμένου να καλυφθούν μακροπρόθεσμα οι ανάγκες του δικτύου, επελέγη ακόμη ένα όμορο οικόπεδο 60 στρεμμάτων.

Τι θα γίνει με το project της Σαλαμίνας

Επενδυτικά ένα από τα πιο φιλόδοξα project προς υλοποίηση την τελευταία πενταετία είναι η κατασκευή του mall της Σαλαμίνας, κάτι που επιβλέπει προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλαξία, Παναγιώτης Πουρσανίδης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που διαφοροποιεί το μέχρι στιγμής ευρύτερα γνωστό επιχειρηματικό προσανατολισμό της επιχείρησης, δίνοντάς της το έρεισμα για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και για λογαριασμό τρίτων στο πεδίο του real estate εκτός από την εκπλήρωση των ίδιων αναγκών που προκύπτουν από τη στέγαση των καταστημάτων Γαλαξίας.

Το συγκεκριμένο εμπορικό συγκρότημα θα έχει επιφάνεια 4.011 τ.μ., θα διαθέτει κατάστημα σούπερ μάρκετ 1.342 τ.μ. και εμπορικά καταστήματα, παιδότοπο και χώρο εστίασης. Το project σε σύνολο έκτασης άνω των 36 χιλ. τ.μ., έλαβε πέρυσι “πράσινο” φως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Το επενδυτικό σχέδιο της Πέντε Α.Ε. που εκκίνησε πέρυσι, ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, έχει τετραετή ορίζοντα. Εκτός από την περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου, ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει τη διάθεση 40 εκατ. ευρώ στο εμπορικό κέντρο στη Σαλαμίνα και τη δέσμευση κεφαλαίων άνω των 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου κέντρου αποθηκών στον Ασπρόπυργο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.