22 Ιαν 2025
READING

Έτοιμη για νέα projects η Παπουτσάνης παρά τις προκλήσεις

5 MIN READ

Έτοιμη για νέα projects η Παπουτσάνης παρά τις προκλήσεις

Έτοιμη για νέα projects η Παπουτσάνης παρά τις προκλήσεις

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια μείωση 4% στον κύκλο εργασιών το α΄εξάμηνο 2023

Έχοντας ολοκληρώσει το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα της τελευταίας τριετίας, όπου εντάσσεται και η απόκτηση του brand Αρκάδι τον Σεπτέμβριο του 2022, η Παπουτσάνης δεν σταματά να καταστρώνει τα επόμενα σχέδιά της για νέα projects, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κατά κύριο λόγο εκτός των ελληνικών συνόρων. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια μείωση κατά 4% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης στο α΄εξάμηνο 2023, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 32,2 εκατ. ευρώ έναντι 33,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Κλείνοντας 153 χρόνια αδιάλλειπτης παρουσίας, η Παπουτσάνης έχει καταφέρει να διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, καθώς μετά τα σαπούνια, υγρά και σε πλάκες, εισήλθε στην αγορά των προϊόντων περιποίησης μαλλιών, ακολούθησαν στη συνέχεια λόγω πανδημίας τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά μεγάλων επιφανειών και από το περσινό φθινόπωρο, μετά την εξαγορά της επίσης ιστορικής σαπωνοποιίας Αρκάδι, η εταιρεία μπήκε και στον πλέον ανταγωνιστικό κλάδο, αυτόν της κατηγορίας των απορρυπαντικών ρούχων. Και είναι ο πλέον ανταγωνιστικός διότι εκεί κατέχουν ηγετικά μερίδια πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Henkel, η Procter & Gamble και η Unilever με πολλά εργοστάσια παραγωγής ανά τον κόσμο.

Μειώσεις σε κύκλο εργασιών και εξαγωγές

Mείωση κατά 4% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ στο α΄εξάμηνο 2023, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 32,2 εκατ. ευρώ έναντι 33,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η αξία των εξαγωγών ανήλθε κατά την τρέχουσα περίοδο σε 18,0 εκατ. ευρώ έναντι 22,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, μειωμένη κατά 18% αντιπροσωπεύοντας το 56% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 24% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 21% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 39% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 16% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.

Το Αρκάδι συνεισφέρει θετικά στους δείκτες για τα επώνυμα προϊόντα

Η κατηγορία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη κατά 51% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική πτώση της αγοράς του αντισηπτικού στο οργανωμένο λιανεμπόριο (-56% για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό).

Εξαιρώντας το αντισηπτικό, η ανάπτυξη της κατηγορίας των επώνυμων προϊόντων ανέρχεται σε 76% και οφείλεται κατά το ήμισυ περίπου στη θετική συνεισφορά από την εξαγορά της σαπωνοποιίας Αρκάδι, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από οργανική ανάπτυξη των προϊόντων ευρείας διανομής της Παπουτσάνης. Μάλιστα τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης που φέρουν το όνομα της εταιρείας, κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και παράλληλα έχουν υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό με πολύ καλές προοπτικές.

Τα hotel amenities

Οι πωλήσεις των ξενοδοχειακών προϊόντων -με τα σήματα Good to Declare, Olivia, Le jardin Med, Sarbacane, Olive Care, Karavaki, Skin Essentials, Olivia Thinks- αναπτύχθηκαν κατά 1% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τις εγχώριες πωλήσεις να αυξάνονται κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, καλύπτοντας μέρος της υποχώρησης των πωλήσεων στο εξωτερικό. Τα μεγέθη αυτά έρχονται σε συνέχεια του πολύ υψηλού 2022 λόγω του ανοίγματος των επαγγελματικών ταξιδίων και της τουριστικής αγοράς, έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.

Ποια είναι η εικόνα στις βιομηχανικές πωλήσεις και τα PL

Οι πωλήσεις της κατηγορίας αυτής περιορίστηκαν κατά 15%, τάση που οδηγείται από τις πωλήσεις εξωτερικού. Στις αγορές του εξωτερικού, και κυρίως στην Ευρώπη, οι τιμές πώλησης των προϊόντων δείχνουν τάση σταθεροποίησης, σε υψηλά όμως επίπεδα τιμών, γεγονός που έχει οδηγήσει τις πολυεθνικές εταιρείες αλλά και τους λοιπούς πελάτες να επανακαθορίσουν τη στρατηγική και το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο, προχωρώντας σε κάποιες περιπτώσεις σε κατάργηση πωλούμενων κωδικών. Βραχυπρόθεσμα αυτές οι κινήσεις αποτυπώνουν μείωση της ζήτησης, ωστόσο η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για νέες συνεργασίες, ενέργειες που εφόσον ολοκληρωθούν θετικά, θα ενισχύσουν σημαντικά την κατηγορία. Αντίστοιχα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης με ενδεχόμενες νέες συνεργασίες.

Οι βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος της πελάτες του εξωτερικού, το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε μείωση κατά 27%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μη πώληση των βασικών (commodity) σαπωνομαζών που παράγονται στην ΝΑ Ασία. Κατά το 2022, η Παπουτσάνης, αξιοποιώντας το αυξημένο μεταφορικό κόστος και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις από Ασία, εξυπηρέτησε ένα μέρος των συνολικών αναγκών της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής σε αντίστοιχες σαπωνόμαζες. Οι τιμές στα μεταφορικά κόστη και οι χρόνοι παράδοσης από Ασία έχουν πλέον εξομαλυνθεί, ωστόσο η συγκεκριμένη κάλυψη αναγκών «άφησε» στην Παπουτσάνης συνεργασίες με δυναμική που θα ενισχύσουν την κατηγορία.

Η ιστορική σαπωνοποιία υπό τον Μενέλαο Τασόπουλο συνεχίζει να επενδύει συνεχώς σε νέα, ποιοτικά και εξειδικευμένα προϊόντα, αλλά και στην εξαγωγική της δραστηριότητα, συνεχίζοντας, παρά τις προκλήσεις, το αναπτυξιακό της πλάνο και ενισχύοντας τις θετικές προοπτικές και για τους τέσσερις τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία. Παράλληλα, έχοντας πρακτικά ολοκληρώσει το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα της τελευταίας τριετίας, η Παπουτσάνης εξετάζει και νέα μεγάλα project.

Τι προγραμματίζει για το Αρκάδι

Με κοινή αφετηρία την ελληνική ταυτότητα, την παράδοση, την καινοτομία και την άριστη ποιότητα των προϊόντων και των δύο εταιρειών, στο επίκεντρο της μέχρι τότε συνεργασίας -τα σαπούνια Αρκάδι παράγονταν ήδη για χρόνια στις εγκαταστάσεις της Παπουτσάνης- που εξελίχθηκε σε εξαγορά, τοποθετήθηκε η ανάπτυξη των προϊόντων με το σήμα Αρκάδι και ο περαιτέρω εμπλουτισμός του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και των εξαγωγών.

Σήμερα η παραγωγή από τον Ασπρόπυργο έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Παπαουτσάνης στη Χαλκδία, βελτιώνοντας την παραγωγική διαδικασία και την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν αλλαγή στη συσκευασία των σαπουνιών, που θα γίνουν eco-friendly, paper wrap οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα (περίπου 3,5 τόνοι λιγότερο πλαστικό/έτος), με οδηγό την zero plastic τάση. Ενώ αναμένεται μια αλλαγή φιλοσοφίας στο brand ώστε να αποτυπωθεί ως το ελληνικό home-care brand, με μακρά παράδοση και φυσικό positioning, που θα εξελίσσεται και θα πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά και το εξωτερικό, με όχημα τη βιωσιμότητα και τις καινοτομίες του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.