15 Ιαν 2025
READING

Η βιωσιμότητα αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης της Μάκβελ-Eurimac

5 MIN READ

Η βιωσιμότητα αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης της Μάκβελ-Eurimac

Η βιωσιμότητα αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης της Μάκβελ-Eurimac

Η εταιρεία εφαρμόζει πρακτικές βιωσιμότητας από το χωράφι μέχρι τη διανομή των προϊόντων της

H Eurimac γεννήθηκε το 1996, αποτελώντας την επιχειρηματική σύμπραξη της εταιρείας ζυμαρικών Μάκβελ με δραστηριότητα από το 1939 στη Βόρεια Ελλάδα και του ιταλικού ομίλου Euricom SpΑ, ο οποίος ειδικεύεται στα ζυμαρικά, τα άλευρα και το ρύζι. Από το 2013 όταν αναγνώρισε την αξία της βιωσιμότητας και την ενσωμάτωση σχετικών διαδικασιών στην προμήθεια των πρώτων υλών, στην παραγωγή και στη διανομή των προϊόντων της, η εταιρεία κάνει συνεχώς βήματα προς ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Το 1939 ο Παντελής και ο Νίκος Κωνσταντινίδης άρχισαν να παράγουν και να εμπορεύονται ζυμαρικά. Το 1945 τα δύο αδέρφια απέκτησαν την βιοτεχνία ζυμαρικών Ερμής, μετονομάζοντάς τη σε Μάκβελ. Το 1996 η Μάκβελ συνεργάστηκε με τον όμιλο Euricom και προχώρησε στη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή του Κιλκίς. Το 2006 τοποθήτηθηκε δίπλα στο εργοστάσιο ζυμαρικών και μύλος επεξεργασίας σκληρού σίτου, μια επένδυση τελευταίας τεχνολογίας που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του σιμιγδαλιού και του κόστους παραγωγής, καθιστώντας τη βιομηχανία 100% καθετοποιημένη. Το 2017 ενισχύθηκε η δυναμικότητα άλεσης σκληρού σίτου της εταιρείας από τη Βόρεια Ελλάδα στους 330 τόνους ημερησίως, καθιστώντας τον ως το μεγαλύτερο σιμιγδαλόμυλο στη χώρα μας.

Καινοτομία μέσω βιωσιμότητας

Το στοιχείο που διαφοροποίησε όμως την εταιρεία, ήταν το γεγονός ότι ήδη από το 2013 προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε εξειδικευμένο εξοπλισμό όσο και σε επιπλέον ελέγχους ποιότητας και εφαρμογές βιωσιμότητας. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη εταιρεία, αλλά και να ενισχύσει την παραγωγή των προϊόντων της με ξεχωριστό τρόπο.

Βιωσιμότητα και στο χωράφι και στην επεξεργασία

Η εταιρεία κάνει χρήση του εξειδικευμένου λογισμικού στο οποίο καταχωρίζονται αγροτεμάχια γεωγραφικά εντοπισμένα σε ειδική πλατφόρμα. Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της καλλιεργούμενης ποικιλίας, του εδάφους κι αρκετών άλλων ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων και εισάγοντας τα δεδομένα του καιρού και τις μετεωρολογικές προβλέψεις, καθώς είναι συνδεδεμένο με ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, λαμβάνονται πληροφορίες για να βοηθηθούν η απόδοση κι η ποιότητα της καλλιέργειας του σκληρού σίτου που η εταιρεία επεξεργάζεται.

Στα σιλό του σκληρού σιταριού έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες, οι οποίοι συγκεντρώνουν δεδομένα για τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου μέσα σε αυτούς τους αποθηκευτικούς χώρους της πρώτης ύλης. Κατόπιν εκτελούνται αυτόματες αναλύσεις των δεδομένων και μέσω αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης, αντιλαμβάνεται εγκαίρως τους κινδύνους που απειλούν το σκληρό στάρι, προβλέπει την εξέλιξη και δίνει τη δυνατότητα να παρθούν άμεσα αποφάσεις ώστε να προστατευθεί η πρώτη ύλη και να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα των ζυμαρικών της.

Θέμα ενέργειας

Εκτός αυτού, η εταιρεία χρησιμοποιεί 100% “πράσινη” ενέργεια. Αφενός θερμική ενέργεια που παράγεται με την καύση ορυζοφλοιού, ο οποίος καίγεται σε δύο ιδιόκτητες μονάδες βιομάζας στις οποίες επένδυσε, αφετέρου ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μάλιστα, η Μάκβελ-Eurimac διαθέτει ιδιόκτητη γεώτρηση συνδεδεμένη με τις πηγές της οροσειράς Μπέλες και εφαρμόζει τη βέλτιστη διαχείριση στη χρήση του νερού σε όλα τα στάδια της παραγωγής των ζυμαρικών της.

Μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Τόσο συνολικά η εταιρεία Μάκβελ-Eurimac όσο και κάθε τύπος ζυμαρικού της ξεχωριστά έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Σε αυτό συνυπολογίζεται όλη η παραγωγική διαδικασία από την παραλαβή της πρώτης ύλης έως και την απόρριψη της συσκευασίας του προϊόντος από τον τελικό καταναλωτή.

Ενώ ακόμη και για το τελευταίο αυτό κομμάτι, η εταιρεία επέλεξε να χρησιμοποιεί υλικά συσκευασίας οι δομές των οποίων είναι πάντοτε από το ίδιο υλικό (Monomaterial Homopolymer Structures) και τα οποία είναι 100% ανακυκλώσιμα.

Η εταιρεία διαχειρίζεται και αξιοποιεί το 100% των απορριμμάτων και των παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας της. Το ανώτατο σήμα Platinum, σύμφωνα με το πρότυπο Zero Waste to Landfill (μηδενικά απόβλητα), κατατάσσει τη Μάκβελ-Eurimac ως τη μοναδική εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα σε αυτό το ύψιστο επίπεδο.

Εξάλλου, ακολουθείται Πράσινος Σχεδιασμός στο Δίκτυο των Διανομών (Green Network Design), δηλαδή ομαδοποιούνται οι παραγγελίες και βελτιστοποιούνται τα δρομολόγια. Με αντίστοιχες οδηγίες που δίνονται στους οδηγούς ελαχιστοποιούνται οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.

Διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο

Όλες αυτές οι ενέργειες τής έδωσαν τη δυνατότητα να εισάγει στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά και μία νέα σειρά κωδικών σε ζυμαρικά από πέντε δημητριακά, όπως το σκληρό σιτάρι, η βρώμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι και η όλυρα. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία επιχείρησε να συστηθεί στην αγορά με μία σειρά διαφοροποιημένη από τα συνηθισμένα προϊόντα, η οποία μάλιστα ήρθε να ανταποκριθεί στη διεθνή ζήτηση για υγιεινά προϊόντα που γίνεται εντονότερα αισθητά τα τελευταία χρόνια.

Επενδύσεις και εξαγωγές

Σήμερα η εταιρεία που εκτός από τη Μάκβελ διατηρεί και σημαντική δραστηριότητα στον τομέα παραγωγής ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό σούπερ μάρκετ, με τη δική τους επωνυμία, εξάγει σημαντικές ποσότητες προϊόντων έξω από την Ελλάδα. Έχοντας πραγματοποιήσει διαδοχικές και σημαντικές επενδύσεις το 2022 ενίσχυσε την εξαγωγική της παρουσία κατά 55% σε σχέση με το 2021, ενώ έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα εξάγει 78 εκατομμύρια πακέτα ζυμαρικών ανά τον κόσμο. Αριθμός που θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον το 50% των ελληνικών εξαγωγών ζυμαρικών. To πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι ήδη από το 2022 η Mάκβελ-Eurimac κατάφερε να υπερκαλύψει τις πωλήσεις της στην Ελλάδα με τις πωλήσεις της στο εξωτερικό. Και συνολικά στο σύνολο της περσινής χρονιάς οι εξαγωγές της εταιρείας άγγιξαν το 52% των συνολικών της πωλήσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.