28 Απρ 2024
READING

Κορρές: Από τα πειράματα στο φαρμακείο Τζιβανίδη, στη Morgan Stanley και την διεθνή παρουσία

4 MIN READ

Κορρές: Από τα πειράματα στο φαρμακείο Τζιβανίδη, στη Morgan Stanley και την διεθνή παρουσία

Κορρές: Από τα πειράματα στο φαρμακείο Τζιβανίδη, στη Morgan Stanley και την διεθνή παρουσία

Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον φαρμακοποιό Γεώργιο Κορρέ το 1996. Το 2017 η Morgan Stanley προχώρησε στην απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της επιχείρησης, με τον Γιώργο Κορρέ και τα μέλη της οικογένειάς του, να διατηρούν ποσοστό μειοψηφίας, μέσω της εταιρείας Nissos Holdings στην οποία συμμετέχει τόσο η Morgan Stanley μέσω της NHΡΕΑ αλλά και η κινεζικών συμφερόντων Profex, επίσης με μειοψηφικό ποσοστό. 

Η Κορρές πριν την ίδρυσή της

Η ιστορία της Κορρές, αρχίζει κατά κάποιον τρόπο να εξελίσσεται αρκετά χρόνια νωρίτερα από την επίσημη ίδρυσή της. Το 1973 ο Γιώργος Κορρές σε ηλικία 8 ετών εργαζόταν στο φαρμακείο της μητέρας του. Κάποια στιγμή της ανακοίνωσε ότι θα έρθει η ώρα που θα φτιάχνει τα δικά του φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.Το 1988, όντας φοιτητής της φαρμακευτικής, εργάστηκε στο φαρμακείο Τζιβανίδη, το αρχαιότερο φαρμακείο ομοιοπαθητικής στην Αθήνα. Κάπως έτσι άρχισε να κάνει τα πρώτα του πειράματα, αξιοποιώντας φυσικά φαρμακευτικά συστατικά.

Άρχισε να αναπτύσσει προϊόντα από βότανα και ακολούθως ξεκίνησε την παραγωγή καλλυντικών. Μετά την συνταξιοδότηση των ιδιοκτητών του φαρμακείου Τζιβανίδη αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του εργαστήριο ομοιοπαθητικής στα πρότυπα αντίστοιχων εργαστηρίων του εξωτερικού. Μία τετραετία αργότερα ίδρυσε την Κορρές. Το πρώτο προϊόν που βγήκε από την παραγωγή της, ήταν το αρωματικό σιρόπι για το λαιμό με μέλι και γλυκάνισο.

Η παρουσία σε Αμερική και Ευρώπη και το πλάνο της Ασίας

Εκτός των ελληνικών συνόρων η Κορρές έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της σε αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται όπως η Αμερική, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Αγγλία κι η Γαλλία. Ταυτόχρονα μέσω του δικτύου της Profex, έχει θέσει ως στόχο να επεκταθεί στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ καθώς και ευρύτερα στην Ασία. Ταυτόχρονα, στη Βόρεια Αμερική, δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Korres USΑ Ltd ενισχύει την μάρκα με νέα στρατηγικά προϊόντα και με προωθητικές ενέργειες στο site της εταιρείας korresusa.com, στο τηλεοπτικό κανάλι HSN καθώς και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης.

Στη Γερμανία διατηρεί τη θυγατρική D-A-CH Gmbh, η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις αγορές – Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, η οποία έχει επεκταθεί σε περισσότερα των 700 σημείων πώλησης. Για τα επόμενα χρόνια η Korres στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας, στην ενίσχυση των υφιστάμενων σημείων πώλησης (ειδικά στα επώνυμα καταστήματα τύπου Muller, Budni, Coop κ.α.) με προωθητικές ενέργειες, αλλά και στην ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών της πωλήσεων.

Πρωτοπόρος στα καλλυντικά από φυσικά συστατικά – Η ξενοδοχειακή αγορά

Η Κορρές παράγει προϊόντα ομορφιάς για γυναίκες και άνδρες, βασισμένα σε φυσικά συστατικά, γεγονός το οποίο την κατέστησε μία από τις πρωτοπόρους στην Ελλάδα, ενώ οι εξαγωγές της τρέχουν τα τελευταία χρόνια με διψήφιο ποσοστό. Στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης στον ξενοδοχειακό τομέα τον τελευταίο καιρό αποτελεί η παγκόσμια επέκταση της Κορρές, προσελκύοντας ξενοδοχειακές αλυσίδες πέντε αστέρων σε αγορές όπως η Ασία, η Μέση Ανατολή, η Αμερική και η Ευρώπη.

Τα δύο αδέρφια, Γιώργος και Απόστολος Κορρές, υπήρξαν ανέκαθεν εξωστρεφείς επιχειρηματικά. Γεγονός άλλωστε που συνέτεινε στο να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, πουλώντας προ πενταετίας την πλειοψηφία των μετοχών στο fund της Morgan Stanley και στην κινεζική εταιρεία διανομής δερμοκαλλυντικών προϊόντων, Prefix. Ωστόσο η οικογένεια παραμένει στη διοίκηση της εταιρείας, με τον Απόστολο Κορρέ να είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. 

Ο στόχος της Κίνας και το βήμα στην Αμερική

Αν και η μεγάλη διείσδυση στην κινεζική αγορά, όπως υποσχόταν το ντιλ με την Prefix, ακόμα δεν έχει γίνει στο μέγεθος που θα επιδιώκε ή θα περίμενε η εταιρεία και τα στελέχη της, δεν παύει από την άλλη να κάνει κινήσεις για να διευρύνει το εκτόπισμά της στην Αμερική. Το καλοκαίρι του 2022 o ιδρυτής της εταιρείας, Γιώργος Κορρές εγκαινίασε το νέο κατάστημα της εταιρείας στο Μανχάταν. Πρόκειται για ένα σχεδόν πιστό αντίγραφο του μαγαζιού στην οδό Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο φιλοξενεί και εργαστήριο ανακύκλωσης της Precious Plastics. Παράλληλα μέσω της αμερικανικής θυγατρικής Korres USA, η εταιρεία επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία της σε δίκτυο λιανικής αλλά και διαδικτυακά μέσω του eshop της.

Ανοδική πορεία τζίρου

Το 2021 είχε κύκλο εργασιών που έφτασε στα 56,1 εκατομμύρια ευρώ από 50,98 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο οικονομικό μέγεθος του 2020. Στις αγορές προτεραιότητας όπου είχαν γίνει επενδύσεις στις εταιρίες του ομίλου Nissos SA, στον οποίο υπάγεται η εταιρεία, όπως είναι, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία, η Κινα όπως επίσης και στην Νορβηγία οι πωλήσεις ενισχύθηκαν. Το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 26.784 χιλ. ευρώ το 2021 από 23.974 χιλ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 12%. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 48%% από 47% κατά την αντίστοιχη χρήση του 2020.

Γιώργος Κορρές-Λένα Φιλίππου Κορρέ
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.