22 Δεκ 2024
READING

Πώς ο Κωτσόβολος “κερδίζει την παρτίδα”

5 MIN READ

Πώς ο Κωτσόβολος “κερδίζει την παρτίδα”

Πώς ο Κωτσόβολος “κερδίζει την παρτίδα”

Ο Κωτσόβολος παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματά του για το οικονομικό έτος 2022–2023, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου. Ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 733 εκ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση πάνω από 12% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Συνεχίζοντας μια διαρκή αναπτυξιακή πορεία στα τελευταία 10 χρόνια από την περίοδο του Α.Αθανασόπουλου και στην συνέχεια του διαδόχου του και σημερινού CEO Γιάννη Βασιλάκου.

Το 2013-2014 οι πωλήσεις του Κωτσόβολου ήταν 338 εκ. ευρώ και μια δεκαετία μετά έχει σχεδόν διπλασιάσει τα μεγέθη του, ένα αποτέλεσμα που αποτυπώνει την σταθερή διοίκηση που είχε η εταιρεία για μια δεκαετία. Η δεκαετία περιέχει την διοίκηση Α.Αθανασόπουλου από το 2013 έχει το 2018 και του Γιάννη Βασιλάκου από το 2018 μέχρι σήμερα. Το 2018-2019 που έγινε η μετάβαση από τον Α.Αθανασόπουλο στον Γ.Βασιλάκο, ο Κωτσόβολος είχε πωλήσεις 531 εκ. ευρώ και συνέχισε κάθε χρονιά να αναπτύσσεται μέχρι σήμερα.

Ο Κωτσόβολος έχει ηγετική θέση στην αγορά του και μέχρι τώρα η κυριαρχία του δεν αμφισβητείται και για αυτό τον λόγο αποτέλεσε έκπληξη η διάθεση της μητρικής του εταιρείας να εξετάσει την πώληση του. Αυτό που ήταν ξεχωριστό για τον Κωτσόβολο όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι ενώ ήταν και είναι μέλος μιας πολυεθνικής εταρείας, στην αρχή της  Dixons και τώρα της Currys, πάντα είχε αυτονομία στις αποφάσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Βεβαίως αυτό είναι σε συνάρτηση με τα καλά αποτελέσματα που έχει η εταιρεία κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Η μητρική δεν είχε κανένα λόγο να επέμβει στην στρατηγική έχοντας κάθε χρόνο κέρδη.

Δύο σημαντικοί παράγοντες καθόρισαν την επιτυχημένη πορεία του Κωτσόβολου αυτή την δεκαετία: η σοβαρή και αποτελεσματική διοίκηση η οποία αναφέρθηκε ήδη νωρίτερα, αλλά και η στρατηγική η οποία ήταν σαφής, “μετρημένη” και εστιασμένη στην ουσία.

Η διοίκηση του Γ.Βασιλάκου την τελευταία πενταετία χαρακτηρίζεται από σταθερά βήματα, απόλυτα εστιασμένη στον πελάτη και με προτεραιότητα στο αποτέλεσμα. Ο Κωτσόβολος έχει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα μάρκας η οποία δεν έχει διαταραχθεί και το προφίλ της εταιρείας έχει απόλυτη ταύτιση με τον τρόπο διοίκησης της. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Α.Αθανασόπουλο το 2013, ο οποίος “νοικοκύρεψε” την εταιρεία και στην συνέχεια από τον Γ.Βασιλάκο το 2018, ο οποίος διοικεί την εταιρεία με ουσία και χωρίς περιττές κινήσεις, ο Κωτσόβολος έχει μια πολύ σαφή στρατηγική που εστιάζει στο δίκτυο καταστημάτων αλλά και στις υπηρεσίες, πέρα από την πώληση των προϊόντων, που επηρεάζουν πολύ θετικά την κερδοφορία.

Έχοντας λοιπόν καλά αποτελέσματα κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, ήταν μια έκπληξη η διάθεση της μητρικής να πουλήσει τον Κωτσόβολο, γεγονός το οποίο προκαλεί κάποια “αναστάτωση” στην αγορά αλλά και “αμηχανία” εσωτερικά στην εταιρεία.

Δημιουργήθηκε ένα νέο σκηνικό στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών  με την ανακοίνωση της ενδεχόμενης πώλησης της «Κωτσόβολος», ειδικά μάλιστα καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη τής εν λόγω αγοράς. Μια αγορά που τα τελευταία χρόνια αλλάζει συνεχώς, μετά την πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» το 2016, την εξαγορά της MediaMarkt το 2019 από τον όμιλο Olympia και τη συγχώνευση με την Public, και την είσοδο, την ίδια χρονιά, της «Πλαίσιο» στην κατηγορία των «λευκών συσκευών».

Ο λόγος που η Currys αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στην «Κωτσόβολος» είναι ότι ο Κωτσόβολος θα φέρει κέρδη στην μητρική καθώς όχι μόνο διατήρησε αλλά και ενίσχυσε την ηγετική θέση του στην αγορά την τελευταία δεκαετία. Τα έσοδα της «Κωτσόβολος» αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου των εσόδων του βρετανικού ομίλου και αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για την Currys αφού θα έχει σημαντικές υπεραξίες και ρευστότητα από την πώληση.

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως που προκύπτει πλέον είναι το ποιος θέλει και μπορεί να αγοράσει την «Κωτσόβολος». Ο ένας από τους άλλους δύο μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, η «Πλαίσιο», που πριν από λίγους μήνες βγήκε και από το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ μπήκε στις «λευκές συσκευές» μόλις το 2019, δεν δείχνει να έχει κάνει κάποια κίνηση μέχρι τώρα, ενώ και το τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Βέβαια ο Κωτσόβολος είναι μια περίπτωση για την οποία εύκολα θα υπήρχε χρηματοδότηση από τραπεζικό δανεισμό σε όποιον θα ήθελε να εξαγοράσει.

Ο έτερος μεγάλος «παίκτης», η Public, βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με τη MediaMarkt και υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται δύσκολο ότι θα έμπαινε σε συζήτηση για μια νέα εξαγορά και μάλιστα μιας εταιρείας η αποτίμηση της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά υψηλή. Εάν δεν είναι κάποιος απο τους δύο, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Κάποια μεγάλη εταιρεία από το εξωτερικό του κλάδου που θέλει να μπει στην Ελλάδα ή κάποια άλλη εταιρεία, εντός ή εκτός Ελλάδας, εκτός κλάδου που βλέπει υπεραξία ή συνέργειες.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της πώλησης είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα απαιτηθεί κάποιο διάστημα για να έχει όποια κατάληξη. Αυτό που έχει ενδιαφέρον τελικά είναι ότι ο Κωτσόβολος κατάφερε μια ακόμη χρονιά να “κερδίσει την παρτίδα” ακολουθώντας μια σαφή και πολύ στοχευμένη στρατηγική που πηγάζει από μια πολύ σταθερή διοίκηση την τελευταία δεκαετία. Και όταν μια εταιρεία έχει σοβαρή διοίκηση και καλή στρατηγική έχει όλα όσα χρειάζεται για να πετυχαίνει τον στόχο της. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.