28 Απρ 2024
READING

Η Δωδώνη κάνει νέες επενδύσεις

4 MIN READ

Η Δωδώνη κάνει νέες επενδύσεις

Η Δωδώνη κάνει νέες επενδύσεις

Εξαγωγές, νέες εγκαταστάσεις και ενίσχυση χαρτοφυλακίου

Με ένα ενισχυμένο επενδυτικό πλάνο και παρά το κρίσιμο οικονομικό πλαίσιο του 2022, η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία στρέφει το ενδιαφέρον της στην ώθηση των εξαγωγών, την ανανέωση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές, σε ενεργειακή αναβάθμιση και ψηφιοποίηση, αλλά και νέα προϊόντα.

Το 2022 αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο μίγμα ενεργειακής κρίσης, οικονομικής κρίσης και κρίσης γάλακτος, με ελλείψεις και πολύ υψηλές τιμές πρώτων υλών, που αυξήθηκαν κατά 50-60%, λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Πόσο επηρεάστηκαν τα μεγέθη της από την περσινή κρίση

Η πρωτοφανής αυτή εικόνα στις τιμές των γαλακτοκομικών σε συνδυασμό με τις ιστορικά υψηλά τιμές της ενέργειας, των μεταφορών και των υλικών συσκευασίας, οδήγησε σε υποχώρηση κατά 21,7% (στα 18 εκατ. ευρώ) με το περιθώριο μικρού κέρδους ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών να μειώνεται από 16,4% το 2021 σε 12%.

Στην τελική γραμμή του ισολογισμού ο όμιλος εμφάνισε ζημιές €4,5 εκατ., έναντι καθαρών κερδών €1,25 εκατ. το 2021. Μεγάλη αύξηση κατέγραψε και ο καθαρός δανεισμός του ομίλου που ανήλθε σε €72,832 εκατ. από €49,087 εκατ. το 2021. Από την άλλη πλευρά, τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος της χρήσης εμφανίζονται αυξημένα άνω του 20%, στα €19,133 εκατ. από €15,863 εκατ. ευρώ το 2021.

Επενδύσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, ενέργεια και ψηφιοποίηση

Τα σχέδια της ηπειρώτικης βιομηχανίας όμως δεν σταματούν. Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα και η Δωδώνη, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 προχώρησαν σε συνεργασία για την υλοποίηση παραγωγικής επένδυσης της επιχείρησης στα Ιωάννινα, συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο της γαλακτοβιομηχανίας πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά 3,68 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά 2,21 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ενώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία θα συνεισφέρει στην επένδυση κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Το συγχρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε ανέγερση νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας, αναβάθμιση των υφιστάμενων, εξοπλισμό τους με νέα γραμμή παραγωγής, αυτοματοποίηση μέρους των εργασιών και στην επέκταση της δυναμικότητας του δικτύου και των υποδομών αποθήκευσης.

Ήδη τον Απρίλιο εγκαινιάστηκαν δύο νέες σύγχρονες μονάδες της, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή φυτικών προϊόντων και τη συσκευασία σκληρών τυριών στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της, στην Ελεούσα Ιωαννίνων.

Επιπλέον το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του συνόλου των εγκαταστάσεων και την ψηφιακή αναβάθμιση μέσω της εγκατάστασης νέων πληροφοριακών συστημάτων. Πρόσφατα εξάλλου μέσω επένδυσης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, η Δωδώνη ολοκλήρωσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστοιχιών που θα καλύψουν το 25% των αναγκών των εγκαταστάσεων των Ιωαννίνων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στο επίκεντρο οι εξαγωγές

Η ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού πλάνου με ορίζοντας πενταετίας που εφαρμόζεται ήδη από το 2020 επί ιδιοκτησίας της ρωσικών συμφερόντων SI Foods Ltd.

Από την ιδιωτικοποίηση της μέχρι τον Απρίλιο 2021 όταν και εξαγοράστηκε το πλειοψηφικό της πακέτο (75%) από την CVC Capital Partners, επετεύχθη σημαντική αναδιοργάνωση της εταιρείας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην ενίσχυση των πωλήσεων και της εμπορικής παρουσίας με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της Δωδώνης να διπλασιαστούν, με το 50% αυτών να προέρχεται από τη σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 55 χώρες σε όλες τις ηπείρους με τα εμβληματικά της προϊόντα φέτα και χαλούμι τα οποία εξάλλου είδε να μπαίνουν και στα ράφια μεγάλων retailers του εξωτερικού κατά το παρελθόν, όπως η φέτα στα Marks & Spencer και το χαλούμι στο Whole Foods.

Εμπλουτισμός προϊοντικού χαρτοφυλακίου

Η Δωδώνη σήμερα συνεργάζεται με 5.000 αιγοπροβατοτρόφους και 150 αγελαδοτρόφους, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται στην Ήπειρο. Οι ποιοτικές πρώτες ύλες προσδίδουν το μοναδικό χαρακτήρα προϊόντων όπως είναι η φέτα, το γιαούρτι, τα spreads τα οποία υγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών εντός κι εκτός Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, η γαλακτοβιομηχανία προτεραιοποιεί στη στρατηγική της τη διασφάλιση της ποιότητας σύμφωνα με τα πιστοποιημένα συστήματα HAVVP, ISO, BRC & IFS για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Με τη βελτίωση και την επέκταση των παραγωγικών υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων, δίνεται έμφαση στην παραγωγή νέων προϊόντων, όπως στην κατηγορία των plant based όπου ήδη κυκλοφόρησε κι άλλες γεύσεις στα φυτικά επιδόρπια Plant’d, ενώ ενισχύει την παρουσία της και στην κατηγορία των σκληρών τυριών, μέσω και της επένδυσης που ολοκλήρωσε πρόσφατα σε νέα μονάδα συσκευασίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.